Badrum, Kök

Se upp - såga inte i kvartskomposit utan skyddsutrustning

Att inandas damm från kvartskomposit vid exempelvis sågning i bänkskivor kan ge upphov till flera allvarliga sjukdomar, därför förbjuds nu materialet i Australien. Så här skyddar du dig.

Här pågår sågning i stenskiva.

Här pågår sågning i stenskiva. Foto: Madelene Svartberg

Bänkskivor av kvartskomposit till kök och badrum är dyra, men populära eftersom de är väldigt tåliga.

Men den som sågar i kvartskomposit utan att ha rätt skyddsutrustning utsätter sig för stora hälsorisker, det visar den senaste forskningen rapporterar Ekot i idag.

Ekot gick igenom videos på sociala medier där företag visar hur de sågar i bänkskivor av kvartskomposit, helt utan skyddsutrustning.

I Australien där många blivit sjuka efter att ha jobbat med kvartskomposit, har man gått så långt att man förbjuder materialet från och med juli 2024.

Kan orsaka flera allvarliga sjukdomar

Enligt Arbetsmiljöverket kan de minsta partiklarna i kvartsdammet tränga ner i lungblåsorna och kapslas in i ärrvävnad. Det ger inflammation och ärrbildning. När du andas kvartshaltigt damm kan det ge upphov till silikos, även kallat stendammslunga, KOL och även cancer.

Så skyddar du dig

Enligt AV ska en halvmask med utbytbart filter klass P3 eller motsvarande normalt ge ett tillräckligt skydd för den som sågar i kvartskomposit.

Läs mer: Såga i bänkskiva av sten