Byggahus.se
H
Appendix Appendix skrev:
Som jag förstått det är vissa komposittillverkare panikslagna av detta besked. Exv de så stora i Sverige, Silestone.

Men istället för att bara säga "det är bluff och överdriven oro" alternativt "förbjud skiten" kanske man borde ta arbetsmiljöfrågan på allvar.

De som monterar sånna här skivor riskerar att utsättas och bli sjuka med tiden. Som jag fröstår det är det nån form av stenlunga man får.

Men man bör väl även notera att om man bor i huset i samband med en köksrenovering där man sågar kompositskiten på plats så bör man ha skyddsåtgärder på plats för att göra sig av med dammet.

Kompositen har väl annars många gånger saluförts just med att den kan sågas och hanteras överallt utan att måttbeställas.

Nu ser vi att kompositen bör hanteras som övriga stenskivor och sågas i fabrik. Enkel lösning som gör att man slipper förbud men även skyddar berörda.
Såga utomhus med mask, eller inomhus med genomtänkt dammhantering känns mer rimligt än att det måste göras på fabrik.
 
H halj skrev:
Såga utomhus med mask, eller inomhus med genomtänkt dammhantering känns mer rimligt än att det måste göras på fabrik.
Är det material som bevisligen har orsakat cancer vid felaktivg hantering är det bättre att kapas i fabrik där erforderlig utrustning finns än att hemmapulare/billigast möjliga snickare ska utsätta sig för det

Det här borde myndigheterna ta på större allvar än jakten på att man inte ska kunna installera en "quick connect" värmepump själv.

Men i SVMP sverige var miljön och obevisade faror viktigare än människors hälsa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.