Sålt bostad? Det här får du dra av

Bostad till salu.

Bostad till salu. Foto: Länsförsäkringar

När du har sålt en bostad och gjort vinst har du möjlighet till avdrag på reavinstskatten. Vi tog reda på vad som fungerar att dra av och inte.

Om du säljer din villa eller bostadsrätt ska du deklarera försäljningen året efter att du skrev på köpekontraktet. Om du räknar med en vinst på försäljningen av din privatbostad finns avdrag att göra. 

– Bästa tipset är att börja göra en tidslinje för vilka renoveringar som du har gjort sedan du köpte bostaden. Idag när alla går omkring med kamera i telefonen och hysteriskt fotar allt kan man förhoppningsvis ta ledning av ens före- och efter-bilder, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

I pusslandet av vad som är gjort där hemma kan du också ha hjälp av de ROT-ersättningar du fått. Historiska ROT-ansökningar finns kvar och vem du anlitat.

Nästa utmaning är att veta om din förändring av bostaden faktiskt räknas som ett avdrag.

Johan Schauman
Johan Schauman är deklarationsexpert på Skatteverket.

– Det beror på vilken typ av renovering du gjort. Ny-, till- och ombyggnad är alltid avdragsgillt. Det som du gjorde för fem månader sedan – och för 25 år sedan. Inflationen kan i och för sig ha ätit upp kostnaden om det var länge sedan, men du har rätt att göra avdraget, säger Johan Schauman.

Knepigare blir det med avdrag för reparation och underhåll. Här måste du ha gjort en värdehöjande reparation eller underhåll för att få dra av.

– Har du bott i lägenheten i tio år och det var en sjaskig färg när du flyttade in kanske du målade om till vitt. Sedan blev vitt tråkigt och du ville ha mer färg och målar om igen. Du får inte avdrag för alla ommålningar, det ses som löpande underhåll.
Om du har flyttat in i en helt nybyggd lägenhet är det således omöjligt att få avdrag för något förutom ny-, till-, eller ombyggnad.
För att få göra avdrag för reparation och underhåll krävs också att det är gjort de senaste fem åren.

– Eftersom det är lite av en djungel har Skatteverket skapat en tjänst där du kan fylla i och svara på frågor utifrån olika bedömningsparametrar, säger Johan Schauman. 

Det största problemet för folk är ändå att lyckas ha kvar rätt underlag.

– En del har bott i sina bostäder ett halvt liv. Ytterst få har sådan koll att de har rubbet kvar när de säljer. Så även om du har ritat upp en tidslinje med renoveringar kvarstår frågan: Vad kostade det? Här kan du inte höfta utan måste ha stöd. Många går bet på det. Det vanliga felet är att folk höftar och avrundar allt uppåt.

När du vill göra ett avdrag måste du bevisa att du haft den faktiska kostnaden. Finns inte det kvar måste du kunna påvisa ett skäligt avdrag.

– Det är ett litet detektivarbete som du ska göra i samma veva som den största affären i livet, som bostadsförsäljning ofta är. Då är det ganska svårt att i första hand tänka på deklarationen. Motivationsfaktorn är inte på topp. Så egentligen – om du ska vara exemplarisk och ha bästa förutsättningarna – börja tänk på och spara möjliga avdrag direkt när du köper en bostad. Mitt bästa tips är att fota allt, kvitton och underlag, var en hamster och spara i mobil och dator, visa vad det kostar, säger Johan Schauman.

Avdrag – eller inte?

 1. Ny-, till- och ombyggnad – Alltid avdragsgillt. Oavsett hur längesen som det gjordes.
 2. Renoveringar och underhåll – Måste ha varit värdehöjande för att kunna dras av. Får inte vara äldre än fem år.
 3. Lagfart för villa – Avdragsgill!
 4. Kapitaltillskott för bostadsrätt – En del av avgiften som du betalat till bostadsrättsföreningen går till löpande underhåll och skötsel. Hur stor del av avgiften som har gått till kapitaltillskott ska hamna som kontrolluppgift och vara förifyllt i Skatteverkets e-tjänst. Om inte ska du fråga bostadsrättsföreningen om denna uppgift. 
 5. Mäklararvode – Avdragsgill!
 6. Styling inför visning – Avdragsgill! Men om du stylade bostaden ett år innan visning och den inte blev såld då får du inte dra av denna styling också. 
 7. Flytthjälp – Du får göra RUT-avdrag för flytthjälp, men inte dra av kostnaden på vinsten också. 
 8. Eget renoveringsarbete – Värdet på det egna arbetet är aldrig avdragsgillt. 
 9. Hyra bil för att tömma huset vid flytt – Inte avdragsgillt.
 10. Flyttstädning inför visning och efter försäljning – Inte avdragsgillt, men du får göra RUT-avdrag.
 11. Bostadsannons och fotografering – Avdragsgillt!

Läs mer om vilka avdrag som gäller här: Försäljning av privat bostad