Säljarnas bostadsmarknad just nu

Både fritidshus och småhus är attraktiva objekt på marknaden.

Både fritidshus och småhus är attraktiva objekt på marknaden. Foto: Marlén Eskilsson

Säljarna har ett kraftigt övertag på marknaden för tillfället.

Bomarknaden är just nu superhet, och många bostäder säljs redan innan de lagts ut offentligt. Fastighetsbyrån, som kontinuerligt mäter hur balansen mellan säljare och köpare är på marknaden - säger att säljarna har ett rekordstarkt övertag för tillfället. Det ligger till och med över toppåret som var 2017.

- Efterfrågan är väldigt stark, priserna stiger och många upplever att utbudet är litet. Samtidigt möts säljare och köpare och det görs rekordmycket affärer. Många brukar prata om 2017 som ett rekordår på bostadsmarknaden men nu ligger vi på en högre nivå både i fördel för säljarna och antal affärer, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Säljarnas övertag uppskattas till 7,72 på en skala mellan noll till tio, där tio är totalt övertag för säljarna och noll motsatt förhållande.

Störst tryck är det på hus.

- Vi ser att det finns en stor brist på är småhus så det är något att satsa på för alla bostadsutvecklare. Småhus som äganderätter eller i bostadsrättsform med egen trädgård kommer att vara rätt för lång tid framöver, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån.

Orsaken till situationen på bostadsmarknaden uppges vara en mix av corona-effekten och låg ränta.