Bygga nytt hus, Isolering, Renovera

Så lång tid tar det att inreda övervåningen

Har du ett hus med en oinredd övervåning och vill veta hur lång tid det tar att färdigställa den? Vi har pratat med ett företag som gör just detta, för att ta reda på hur lång tid varje moment tar.

Så lång tid tar det att inreda övervåningen

Foto: Medlemmen kimmo_thn

Många hustillverkare säljer hus med oinredd övervåning. Det innebär att husets skal färdigställs, bottenvåningen färdigställs helt och hållet så att den kan tas i bruk, men övervåningen lämnas ofärdig med synliga takstolar och fria ytterväggar. Anslutningen mellan uppe och nere är stängd. Familjen använder bara undervåningen tills den dagen de bestämmer sig för att de behöver ytan däruppe med. Då gör de klart övervåningen genom att isolera, bygga innerväggar, dra el och VVS med mera. Arbetet kan du antingen göra själv, delvis själv eller anlita ett företag som gör allt.

Enligt Ulf Björk, projektledare på övervåning.se, tar det dem 10 veckor att inreda en övervåning. Och hans uppskattning är att någon som gör det själv istället bör räkna med cirka 16 veckor, ofta mer. Det beror på hur många kvällar och helger som personen kan ägna åt arbetet, samt hur stor erfarenhet personen har av de olika arbetsmomenten.

–Är man händig men inte vill ägna alla kvällar och helger åt arbetet kan man ju välja ett paket där man gör en del själv och tar in ett företag på de mer komplicerade delarna, säger Ulf Björk.  Exempelvis kan du ta in hantverkare som hjälper dig med sprutisolering, el- och VVS-förberedelser samt badrummet, men förbereder för isolering, reser innerväggar och färdigställer ytskikt själv.

Tid inreda övervåning

Totalentreprenad: 10 veckor
Gör det själv: 16-20 veckor

Isolering
Foto: Medlemmen hakfre

Så går det till - arbetsmomenten fördelade efter tid

Först ska övervåningen förberedas inför isolering i tak och väggar. Då kommer antingen du eller en snickare att plasta och glesa. Enligt Ulf tar detta snickaren cirka 1,5 vecka. När det är förberett och klart kommer ett företag ut och sprutisolerar väggar och tak. Detta tar ungefär en dag. Alternativet till sprutisolering är isolering i form av plattor. Dessa skär du i rätt storlek och sätter på plats. 

Med isolering i ytterväggar och tak färdigt är det dags att resa innerväggar. För en snickare tar detta cirka 3-4 dagar.  Innan väggarna kan sättas igen måste elektriker och rörmokare komma ut och förbereda el och VVS. Det tar 2-3 dagar.

Reglad vägg
Foto: Medlemmen Mag1c

När de åker därifrån kan snickarna börja jobba igen. Nu är det dags att sätta igen tak och väggar. Man kan välja att sätta OSB och därefter gips, eller enbart gips. Arbetet tar cirka 1-1,5 vecka. Nu är det dags för målarna att spackla och måla eller tapetsera alla väggar. Detta arbete tar cirka 1 vecka. Här förekommer även torktider som du måste ta hänsyn till.

Under tiden målarna är på plats byggs även eventuellt badrum. Hur lång tid det arbetet tar varierar med valet av ytskikt. Har du valt klinker och kakel är det en hel del arbetsmoment och torktid att ta hänsyn till och det kan då ta mellan 2-3 veckor att bli klar. Har du istället valt plastmatta tar det bara omkring 3 dagar.

När färg och tapeter är på plats lägger snickarna golv, sätter upp lister, fönsterbänkar och finjusterar detaljer. Detta arbete tar omkring 3-5 dagar. Slutligen kommer elektriker och rörmokare igen för att slutföra sitt arbete vilket innebär cirka 1-2 dagar till.

Tänk på det här

–Utöver själva arbetsmomenten så förekommer även torktider som man får ta hänsyn till, småsaker som händer på vägen eller att husägaren vill ändra på saker. Så hela arbetet brukar landa på omkring 10 veckor, säger Ulf Björk. 

Han tipsar om att det är bra att man redan innan har bestämt sig för hur man vill att saker ska se ut och vilka funktioner man vill ha. Att beställa saker mitt under arbetets gång försvårar ofta arbetsprocessen och gör att det blir dyrare för husägaren.

Trappa
Foto: Medlemmen Garningen

–Det är bättre att ta lite extra betänketid och göra en ordentlig planering innan så man är på det klara med vad man vill ha som är utöver det fasta priset i den tjänst man beställer.

Han förklarar även att familjen kan bo kvar i huset under tiden som arbetet sker. 

–När vi gör den här typen av jobb täcker vi in både hall och trappa. Sedan tar vi så mycket material vi kan via fönstren på övervåningen. Ska du göra jobbet själv bör du också tänka på att plasta in de rum du rör dig i på bottenvåningen så att rummen därnere inte tar skada, säger Ulf.

Ovanvåning
Foto: Medlemmen byggar_anders

Röster från forumet - hur lång tid tar det att inreda övervåning?

Peter1986: 4 månader utan en enda liten list kvar. Om du kör på i gott tempo. Har du gjort alla moment tidigare kan du väl dra ner tiden lite.

UffeH: Vi inredde råvind, ca 90 m², i ett gammalt trähus som vi har som sommarstuga. Det blev två stora rum med öppen planlösning, ett mindre rum och ett badrum. Gjorde enkla lösningar (typ vattenburen värme med vanliga radiatorer, slipade och målade det befintliga trägolvet, väggar av vitmålad råspont, inga lyxiga inbyggda el-prylar men all el i rör och dosor) men också två takkupor, helkaklat badrum och två nya trappor. Det tog 40-50 arbetsdagar.

Helrob: Tänk på att kalendertid för 50-60 arbetsdagar lätt blir två år när man gör stora delar själv på helgen (svårt att orka mer än en dag i längden) och när man upphandlar hantverkare för småjobb i mellan så får man långa ledtider - kanske vänta tre veckor på att elektrikern kommer en halvdag sen ytterligare några veckor innan nästa moment kan utföras av nästa hantverkare osv.

Till tråden: Kostnad inreda övervåning 2-plans hus

Läs mer:
En övervåning blir till (Älvsbyhus Lodur):