Verktyg

De mest prisvärda verktygen - lista

Verktygsentusiasten Per-Henrik Lundblom väger pris mot prestanda och delar med sig av sin lista över de tio mest prisvärda verktygen som finns där ute.

Olika personer definierar prisvärt på olika vis. En del ser ett lågt pris som en förutsättning för att ett verktyg eller maskin ska vara prisvärd, andra jämför priset med prestandan. Ytterligare personer tycker att prisvärt definieras som något hållbart med bra prestanda. Själv tycker jag alltid att pris ska vägas mot prestanda. Med dessa tankar i huvudet tipsar jag här om tio prisvärda verktyg och maskiner.

Bild 1 av 10

Julas studsfria hammare

Julas studsfria hammare

Bra till mycket förutom spik. Foto: PH Lundblom

Det är inte alltid du behöver en hammare med skalle i metall. Många gånger behöver man banka lite försiktigare, såsom vid montering av möbler och inredning och vid stenläggning. Till detta passar en studsfri hammare mycket bra.

Jag vill tipsa om Julas studsfria hammare som finns i tre storlekar. Hammarens skalle i hårdplast lämnar inte märken och stålkärnan minskar rekylen avsevärt. Priset varierar mellan 99 och 149 kr beroende på storlek, vilket jag anser är ett fynd.

Gillar du murararbeten kan jag även rekommendera Julas murarhammare i samma serie för 99 kr.

Bild 2 av 10

Bra skruvdragare

Bra skruvdragare

Författarens elva år gamla skruvdragare av märket Makita. Foto: PH Lundblom

Alla hemmafixare i såväl hus som lägenhet behöver en bra skruvdragare. Precis som i tidigare sammanhang rekommenderar jag att välja en maskin från en känd tillverkare såsom Bosch, Makita eller Dewalt. Detta brukar borga för att det är lätt att få tag i reservdelar och batterier den dag det behövs.

Jag påstår att en märkesskruvdragare är prisvärd eftersom den till ett relativt lågt pris (2-4000 kr) gör mycket nytta under lång tid.

Bild 3 av 10

Biltema blocknyckelsats

Biltema blocknyckelsats

Skaffa gärna båda satserna, dels 5,5-9 mm (art. nr. 11664), dels 10-19 mm (art. nr. 11666). Foto: BIltema

En uppsättning blocknycklar i vanliga storlekar kommer ofta väl till pass. En fast nyckel kommer oftast åt bättre och är snällare mot sexkantsskallen än en skiftnyckel. Jag tycker att Biltemas satser med blocknycklar med 10 års garanti är väldigt prisvärda. Blocknycklarna är inte av absolut högsta finish eller tunnast i godset men för pengarna är de mycket bra handverktyg.

Bild 4 av 10

Bahco Superior fogsvans

Bahco Superior fogsvans

En välanvänd Superior som fortfarande håller skärpan. Foto: PH Lundblom

Hanterar du trä i någon form behöver du sannolikt även dela det. Oavsett hur många fina eldrivna sågar det finns i arsenalen kommer det sluta med att du behöver dela något snabbt på en udda plats där inte elsågen passar. 

Vid det tillfället är det inte fel att såga med vad jag tycker är marknadens bästa fogsvans, nämligen Bahco Superior 2600-22-XT-HP. Sågen kostar normalt upp till 250 kr men kan ofta fyndas på rea för en hundralapp mindre. Fogsvansen avverkar snabbt, kärvar inte och gör fina snitt.

Bild 5 av 10

Grovdammsugare

Grovdammsugare

Prisvärd då prestandan, alltså dess fördelar, är så mycket större än priset. Foto: powertoolworld.co.uk

För att rädda dig, familjesituationen samt huset undan byggdamm behöver du en väl fungerande grovdammsugare. Denna maskin är prisvärd eftersom den i slutändan skonar din hälsa samt undviker irritation, något som i princip gör den prisvärd oavsett kostnad! En investering i en bra grovdammsugare, exempelvis Boschs GAS 35 L AFL, är något du troligtvis aldrig kommer ångra.

Bild 6 av 10

Tove kofot

Tove kofot

Svedbro Tove 20” är liten och smidig men ibland behövs även en större modell. Foto: PH Lundblom

En kofot är inte bara ett redskap för inbrottstjuven utan kommer väl till pass vid såväl grovrivning som vid delikat demontering av lister. En bra kofot är tillverkad i lämpligt stål och har genomtänkta vinklar i ändarna. Ändarna är breda och polerade så att du lätt kommer åt i tunna springor utan att lämna märken efter dig.

Egentligen tycker jag både Hultafors och Tove är likvärdiga kofotar men de senare är handsmidda av Svedbro Smide i Sverige. En Tove kofot är inte billigast men håller livet ut.

Bild 7 av 10

Hultafors torpedvattenpass

Hultafors torpedvattenpass

Välanvänt torpedvattenpass, nuförtiden är de röda till färgen. Foto: PH Lundblom

Att mäta är att veta. Att alltid ha med sig ett litet vattenpass vid monteringsarbeten gör att du slipper justera montage i efterhand på grund av svikande ögonmått. Hultafors lilla torpedvattenpass med magnet går ner i tumstocksfickan på arbetsbyxorna och är tillverkat i tålig plast. Dessutom har det en praktiskt, lagom stark magnet, på undersidan för att hålla det på plats.

Vattenpasset har liten radie på libellerna så noggrannheten är inte tillräcklig för exempelvis fönstermontage. Däremot är det utmärkt för allt från montering av tavlor och vägguttag till att väga in individuella betongplattor vid stenläggning. För 150 kr är detta ett mycket prisvärt verktyg!

Bild 8 av 10

Axminster skruvtvingar

Axminster skruvtvingar

"Axminster Trade Clamps Forged F Clamp" är en prisvärd tving inspirererad av Besseys modeller. Foto: axminster.co.uk

En gammal sanning säger att du aldrig kan få för många skruvtvingar. Tyvärr är det långt ifrån alla tvingar som fyller sin funktion när det kommer till kraft och ergonomi. Den tyska tillverkaren Bessey har en lång historik av tillverkning av skruvtvingar av högsta klass. Tyvärr kostar de även en slant.

Vill du komma billigare undan finns det en kopior av Besseys tvingar både hos de svenska lågprisladorna och via postorder, exempelvis från brittiska Axminster. Jag rekommenderar Axminster Trade Clamps Forged F Clamp, en mindre skruvtving med ett skruvgrepp som ger extra kraft.

Bild 9 av 10

Kärnborrmaskin

Kärnborrmaskin

Verkligt prisvärd kinamaskin med dito borrkona. Foto: PH Lundblom

För den som äger ett stenhus med renoveringsbehov vill jag rekommendera något så udda som en kärnborrmaskin. Maskinen i fråga är en kinesisk kopia av en gammal modell från tillverkaren Weka. Som vanligt med den här typ av produkter är ergonomin tveksam, däremot gör denna jobbet utmärkt. Håltagningar upp till 120 mm i betong och tegel är inget problem även om man bör vara försiktig vid start på nya hål.

Maskinen går att beställa från Tyskland för under 1500 kr. Det samma gäller borrkronor som kostar mellan 200-700 kr beroende på diameter. Totalsumman inklusive borr blir lägre än vad det kostar att hyra en märkesmaskin i Sverige över helgen.

Bild 10 av 10

IKEA Samla

IKEA Samla

Lådorna kan packas tätt i hyllor. Foto: PH Lundblom

Precis som många andra husägare har jag ett litet utrymme som fungerar som verkstad men som även inhyser förvaring av verktyg, maskiner och annat verkstadsrelaterat. Ett enkelt sätt att hålla ordning är vettig förvaringslådor till lågt pris. Kostar de lite kan man ta en ny för varje ny typ av pinal och därmed bibehålla ordningen.

Jag rekommenderar IKEAs femliterslådor SAMLA med tillhörande lock för totalt 15 kr. Är dessa för små passar nästa storlek, elva liter för 29 kr bra.