Husdrömmar

Husdrömmar: Anna och Hossein byggnadsvårdar funkis i Lund

Gult funkishus byggt 1936 i Lund.

Gult funkishus byggt 1936 i Lund. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Hur långt ska man gå när man byggnadsvårdar? Det var temat i gårdagens avsnitt av Husdrömmar, där vi får träffa Hossein och Anna som har köpt ett funkishus i Lund.

I går när det var dags för avsnitt sex av Husdrömmar fick vi ta del av Hossein och Anna Sohrabis omfattande renovering av ett funkishus i Lund. Gert Wingårdh berättade vilka karaktäristika ett funkishus har och jämförde med huset i programmet.

Anna och Hossein
Anna med lille David och Hossein.

Det handlade om Anna 38 år som jobbar som sjuksköterska och Hossein 39 år som är projektledare till yrket. Tillsammans har de barnen Olivia, Sam och David. Familjen hade letat hus ett bra tag när de fick tips av några vänner att ett gult funkishus var till salu. Även om huset var i stort renoveringsbehov så var läget var perfekt.

Husfakta

De bestämde sig för att köpa huset 2016 för 4 250 000 kr. Huset är byggt 1936 och är 148 kvm stort. Det omfattande renoveringsarbetet satte igång i december 2016 och beräknades bli klart i september 2017. Det var Hossein som skulle ta hand om bygget i princip helt själv under sin pappaledighet med David, medan Anna jobbade på dagarna.

Golvlister
Hossein diskuterar renovering av gamla golvlister med Pernilla Månsson Colt.

Hossein börjar läsa om funkisen och blir mer och mer intresserad av att bevara och återskapa funkisstilen när de renoverar huset. Entusiastiskt sparar han alla golvlister och dörrfoder och tänker sig att han ska slipa, spackla och sedan sätta tillbaka dem, tänker att han ska spara pengar på det sättet. Men han hinner inte slipa särskilt mycket på listerna innan han ger upp och låter ett snickeri tillverka nya i samma stil.

Byggde nytt hus så gott som

Den totala renoveringsbudgeten var 3,2 miljoner kr. Det är mycket som ska göras med dessa 3,2 miljoner kr. Det blir i princip ett nytt hus, med nytt bjälklag till och med.

Plan botten
Ny planlösning på bottenvåning.

Huset skulle få en uppvärmning med hjälp av bergvärme med golvvärme, både på övre och nedre plan. Det visar sig under byggets gång att bjälklaget var ruttet och fick bytas ut, liksom all el- och VA.  

Planlösning
På övervåningen placeras alla sovrummen.

Fasaden renoverades genom att kratsa ur och foga om teglet. Huset dränerades om. De tilläggsisolerade dock inte fasaden, utan nöjde sig med att isolera taket, där de sprutade in lösull.

Blåsa in lösull
Lösull sprutades in i taket.

Såklart fick huset helt ny inredning dessutom med stavparkett på golvet, nytt terrazzogolv i hallen, vilket är samma material som trappan var i som de renoverade och plockade fram i original. De satte in ett nytt kök och två nya badrum.

Öppen planlösning
Öppen spis, nytt kök och nya parkettgolv. Alla innerväggar putsades.

Problem som uppstod under renoveringen

Under renoveringens gång upptäckte de att rörarbetena blev mer omfattande än de hade tänkt sig. De fick bila upp golvet i källaren och lägga nytt avlopp.

Källare
Hela avloppssystemet fick bytas ut.

När dräneringen hade gjorts började väggarna i källaren torka ut och ytmaterialet på källarväggen släppte. De fick putsa om alla väggar i källaren, vilket kostade 300 000 kr.

Nytt balkonggolv
Göt nytt balkonggolv, men det sprack.

De göt också nytt golv på balkongen, men det sprack när det torkade och skulle behöva göras om. Balkongen blev därför inte klar till inflyttning.

Byggnadsvård kontra vad som är praktiskt

Gert berättade löpande genom programmet vad som karaktäriserar funkisstilen. Man hade vitputsade fasader, en viss typ av balkongräcken, fönster på en rad som gick över hörn. Man använde gärna moderna material, som t ex terrazzo som är en typ av imitation av granit som består av cement och krossad sten av något slag som slipas upp för att se ut som granit.

Terrrazzo
En trappa av terrazzo, tänkt att likna granit.

Men man hade också små kök vid tiden för funktionalismen, något som Hossein och Anna inte alls var intresserade av. Man vill ju leva bekvämt liv à la 2018. Därför gör de avsteg både från funkisens planlösning, men också från sättet att värma huset.

Köket
Anna och Hossein gör ett stort kök istället för litet funkiskök.

De gör också ett avsteg från funkisen när de inte putsar fasaden, menar Gert.

Tegelfasad på funkishuset stämde inte, men vad gör väl det

I programmet gör de en stor sak av att fasaden inte är putsad och vitfärgad. Gert ser direkt att den typen av tegel som sitter där har räfflor och sannolikt är tänkt att putsas på. Hossein och Anna tycker däremot att teglet är fint och tänker behålla det, något som sticker i ögonen på Gert Wingårdh. Han tycker inte alls att det är funkis om de inte putsar det i vitt.

Teglet
Hossein gillar det gula teglet.

Anna och Hossein gör avsteg från funkisen på den punkten och låter istället kratsa ur fogarna och gör den fin som tegelfasad. Huset de har byggt om är ett 1930-talshus med en modern standard á la 2018 som passar dem själva.

Trappräcke
Trappan och räckena var klart funkis, godkända av Gert.
kakel funkis
Lilla toan fick kakel i funkisstil

Det var ett jättearbete de gjorde med huset och efteråt är de helt utmattade. De är jättenöjda med sitt hus, men kommer aldrig att göra om detta.