Fick huset förstört av översvämningarna

Skyfallen i augusti påverkar fortfarande många husägare. Här berättar en familj om hur illa det gick för deras hus.

Augusti månad blev tuff för husägare runtom i landet. Det föll kraftiga skyfall, och på många håll var det så illa att brandstationerna inte hade pumpar och mankraft nog för att hinna ut och hjälpa alla. En familj som fortfarande lever i sviterna av ett sådant skyfall är familjen Lund i Vågbro, Hälsingland. I en artikel i Helahalsingland.se berättar de att deras helrenoverade hus kanske inte ens kommer att byggas upp igen.

Familjen upptäckte översvämningen genom att vattnet i toaletten sprutade en meter rakt upp i luften. De ringde då räddningstjänsten men de var upptagna med en brand och kunde därför inte komma.

Husets källare är idag totalförstörd. Även inventarier, trädgården och carporten uppges ha tagit stryk. Familjen bor just nu i en lägenhet och överväger hur de ska gå vidare. Att renovera källaren skulle kosta över 700 000 kronor och är därför uteslutet. Blir det någon form av renovering så inbegriper det istället en tillbyggnad på huset, men det beror på hur illa skadorna på resten av huset är.

– Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta, en konsult ska titta på huset och se om det är lönt att fixa, säger Mikael Lund till Helahalsingland.se.

Läs mer
Förebygg översvämning i källaren
Så gör du om källaren svämmar över