Renovera

Ett hus i ständig förvandling

Nytt kök

Nytt kök Foto: Marléne Eskilsson

Sedan 1992 när Lena och Lars köpte sin 40-talsvilla i skånska Kävlinge har renoveringsprojekten avlöst varandra. Det här är paret som tycker det är kul att renovera och ständigt har nya projekt på gång. Senast blev det ett nytt kök och en tillbyggnad på 36 kvadrat.

– När vi hade bott i huset ett par år bestämde vi oss för att åtgärda den där källarlukten. Att dränera om och isolera källaren utvändigt, var det första stora byggprojektet vi gav oss på, berättar Lena och Lars Dahlén. Samtidigt passade de på att separera dag- och avloppsvatten.

Sedan dess har byggprojekten avlöst varandra. Centraldammsugaren sattes in året efter, då de också byggde en tvättstuga och ett relaxrum i källaren med bastu, bubbelpool och dusch. Samma år påbörjades också ett uterum, vinterbonat och med golvvärme, som blev klart året därpå.

Sommaren -97 ändrade de om planlösningen på nedre plan och la in klinkers och golvvärme i kök och hall. Året efter installerades larmet.
– Fast 1999 fick vi ta en vilopaus, för då väntade jag tvillingar och var trött, berättar Lena.

Daniel och Alexander föddes i november -99, men redan i början av år 2000 satte Lena och Lars igång med nya projekt. Oljetanken var tom och det var dags att byta till gas som finns i området. De byggde också ett trädäck i anslutning till vardagsrummet, som tvillingarna skulle kunna krypa ut på.

Dags att tänka på tillbyggnad
Barnen blev allt mer rörliga och våren 2001 började Lena och Lars tycka att det var trångt när alla var i köket. De funderade på hur de skulle få mer plats och skissade på en tillbyggnad. Många olika förslag var på tapeten.
– När vi skissade kändes det naturligt att utgå från att tillbyggnaden skulle ske i anslutning till köket, för det var där vi behövde mer plats, berättar Lena.

De tog kontakt med stadsbyggnadskontoret redan på det här stadiet, för att höra vilka ramar detaljplanen satte för en tillbyggnad. Grannarna involverades också, för Lena och Lars tyckte det var bäst att alla fick ha synpunkter innan de gick vidare.

Parallellt passade de på att bygga poolen som de hade pratat om i flera år. Det blev en saltvattenspool, uppvärmd med solvärmeslingor som sitter på förrådstaket. I trädgården byggde de en berså och flyttade komposten till ett annat hörn av trädgården.

När de var nöjda med skisserna på tillbyggnaden lämnade de över dem till Staffan, en gammal klasskamrat som jobbar som konstruktör. Han hade en del synpunkter på takhöjden, fönsternas storlek och placering, så att allt skulle harmoniera med det befintliga huset. Han såg också till att det blev en snygg linje i anslutningen mellan taket på tillbyggnaden och det befintliga taket. Den här detaljen skulle få tillbyggnaden att smälta ihop med det befintliga huset på ett bra sätt.

Lena och Lars skissade vidare på sitt kök. De provade olika rörelsemönster, för det var viktigt att kunna jobba flera samtidigt. De visste att de ville ha gashäll, gas fanns ju redan i huset. Ugn och micro skulle vara i arbetshöjd. Eftersom de tycker det är roligt att laga mat, tyckte de också att det var viktigt att ha gott om förvaringsutrymmen. Lösningen blev ett kylrum, förlagt till grovingången från carporten, som också ligger nära köket. Med ett kylrum skulle de kunna gå direkt med matkassarna från bilen in i kylrummet och sedan packa upp dem när de får tid. Precis utanför kunde de sedan placera en stor frysbox. Mycket smidigt för en barnfamilj i farten.

Planerna utvidgas
Det var dags att ta ställning till material och teknik för tillbyggnaden. Ett alternativ var att försöka efterlikna det befintliga huset så mycket som möjligt. Men det var i princip omöjligt att få tag på exakt samma tegel. Det var också viktigt att huset skulle se enhetligt ut. Lösningen blev att konstruera en tillbyggnad med trästomme och puts på fasaden och sedan också putsa det befintliga huset. Grunden blev en hög platta på mark som gjorde att det inte blev nivåskillnader i golvet.
– När vi ändå skulle göra en tillbyggnad, tyckte vi att det var lika bra att också byta fönster och lägga om taket på hela huset, berättar Lars.
På det sättet fick de den enhetliga stilen som de eftersträvade.

Byggprojektet skulle förutom tillbyggnaden alltså omfatta nytt tak, nya fönster, puts på fasaden, förvandling av garage till förråd, ny carport, nytt kök och nytt kylrum.

Staffan fick nu rita upp tillbyggnaden och hela huset i Autocad, med alla förändringar inkluderade. Lars och Lena hade blivit nöjda och ansökte om bygglov den 28 juni. Lovet blev beviljat i september och i november var det byggstart.

Att välja entreprenör som skulle utföra arbetet var inte särskilt svårt. De har släktingar som jobbar på Byggmästaren i Skåne och de kände att de hade goda referenser och god insyn i det företaget. Hela bygget utfördes på totalentreprenad.

Och bygget löpte smärtfritt. De fick en glad överraskning när husets yttervägg skulle rivas. De hade nämligen räknat med att den skulle vara bärande, men när de väl började riva upptäckte de att så inte var fallet. Nu kunde de därför ta bort en större del av väggen, vilket gav mer plats åt det nya köket.

Råd till andra som renoverar och bygger till
Renoveringen och tillbyggnaden var i stort sett klar i februari 2002. Det mesta av jobbet hade tagit ca tre månader och nu återstod bara tapetsering och en del andra små detaljer som Lena och Lars skulle göra själva.

Naturligtvis har de lärt sig en hel del av sina byggprojekt. De tycker att den som ska göra en tillbyggnad ska se till att få goda relationer med personalen på stadsbyggnadskontoret. Kontakta dem tidigt och håll dem hela tiden informerade om bygget. Prata också med grannarna tidigt. Det är mycket lättare att samtycka till något om man har blivit involverad från början. Sist men inte minst ska man se till att omge sig med kunnigt folk. En yrkesman kan alltid svänga till det så att det blir bra.

Ett hus i ständig förvandling bild 2
Ett hus i ständig förvandling bild 3