Rapport: "Kubie är en bluffprodukt"

Kubie.

Kubie. Foto: EnergiVaktarna

Husägare, se upp för energibesparingsboxen Kubie. Tester visar att den inte fungerar som utlovat.

Energibesparingsboxen Kubie är en bluffprodukt, detta skriver Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande idag. De har låtit testinstitutet RISE laboratorietesta produkten, och kommer fram till att den inte fungerar som utlovat. Kubie säger sig kunna spara 8-15 procent på elförbrukningen och ska samtidigt ge dina prylar längre livslängd.

- Resultaten av provningen visar att de naturvetenskapliga lagarna gäller även för Energibesparingsboxen KUBIE, och att den inte ger någon lägre energiförbrukning med bibehållen nytta. Sänker man genom KUBIE effekten, måste till exempel ett värmeelement vara på en längre tid innan önskad värme uppnås, men någon lägre energiförbrukning åstadkoms inte. Man betalar helt enkelt för den energi man förbrukar och man får det man betalar för, kanske bara inte i den energiform man tänkte sig, skriver Ulf Stenberg, chefjurist på Villaägarnas.

Dessutom förbrukar Kubie i sig ström.

Rapportens slutsats säger att man uppnår en nettoförlust med Kubie inkopplad. I de två mätomgångar där ineffekten minskade så minskade ljusflödet procentuellt mer, i de övriga mätomgångarna steg ineffekten och ljusflödet var procentuellt oförändrat eller minskade. Således blir det en nettoförlust oavsett.