Inredning

Ordna bra kontor hemma - olika sätt att göra plats för hemarbete

En ljudisolerad arbetsplats du kan ställa i ett stort rum hemma, från finska Framery.

En ljudisolerad arbetsplats du kan ställa i ett stort rum hemma, från finska Framery.

Allt fler arbetar hemifrån och det öppnar för funderingar kring hur man kan ordna med hemarbetsplatsen så att den blir funktionell och trivsam. På kontoret har man ju sällan personligt inflytande över arbetsplatsens utformning, men hemma kan du vara sin egen inredningsarkitekt.

På senare tid har det blivit vanligare att arbeta hemifrån för de som har arbetsuppgifter där det är möjligt. Men hemmet som arbetsplats är inte alltid det bästa. Ett eget arbetsrum är det allra bästa för att känna att man är på jobbet. Särskilt om huset är fullt av barn och husdjur är det skönt att kunna stänga en dörr bakom sig. 

Om det inte går får man göra vad man kan för att hitta lite arbetsro. Kanske flytta ut kontoret till friggeboden? Eller ha en flyttbar arbetsplats?

Oavsett hur man inrättar sitt hemmakontor ska man inte glömma att göra det mysigt också. Snyggt och prydligt, färger man tycker om, varma gardiner och krukväxter kan vara det som gör det riktigt skönt att ta de där få stegen till jobbet.

Ett eget arbetsrum

Det allra bästa är att ha hemarbetsplatsen i ett rum som går att avdela till arbetsrum. Kanske får arbetsrummet dubblera som gästrum ibland, men med ett rum där det går att stänga dörren om sig finns goda möjligheter att skapa en god arbetsmiljö.

Så vad behövs? Ja, det beror ju helt på vilken typ av arbete man ska utföra. Men i de flesta fall av hemarbete så handlar det om någon form av kontorsarbete.

Hemmakontor
En snygg och enkel arbetsplats i ett hörn som stod tomt. Foto: Fredrik J Karlsson Styling/Alvhem

Ett skrivbord eller datorbord med en bra kontorsstol, en dator, och telefonen är själva grundutrustningen. En skrivare kan vara bra om man behöver skriva ut papperskopior på vissa saker. 

Om du vet med dig att det kommer bli mycket hemarbete så snåla inte med utrustningen. Se gärna till att du har en bra ergonomisk arbetsstol. 

Ett höj- och sänkbart arbetsbord är väldigt bra för att kunna stå och arbeta ibland och variera sittandet. Det är inte helt omöjligt att köpa begagnade höj- och sänkbara bord och det är väl värt besväret att försöka få tag i ett.

Kontor och gästrum
Kontor kombinerat med gästrum. Foto: Marlén Eskilsson

Blir det mycket möten och konferenser via datorn? Då är det fiffigt att se till att det som syns bakom dig när du sänder ser snyggt och neutralt ut. En rörig bokhylla är kanske inte det som du känner ska representera dig. Ett snyggt tyg eller kanske en rullgardin är en quick fix.

Annars har du ju drömläge att möblera precis som du vill. Kanske vill du lyfta blicken från skärmen ibland och titta ut genom fönstret på himlen eller trädgården? Eller så föredrar du att inte ha utsikten som distraherar. 

Friggeboden eller kontoret i trädgårdsskjulet

För den som bor i villa och inte har ett ledigt rum inne huset kan friggeboden vara en lösning. En befintlig friggebod kan mycket väl fungera som arbetsrum stora delar av året. Det här är ju framför allt ett sätt att komma undan med arbetet om huset också rymmer barn och husdjur som stör arbetsdisciplinen.

Kontor i trädgården
En fin liten isolerad friggebod inredd för hemarbete från engelska Podmakers Ltd.

Möjligen är boden för klent isolerad för att kunna värmas upp när fimbulvintern sträcker sina blåa skuggor över landet. Men för det mesta kan en rimligt isolerad bod ganska snabbt värmas upp med en mindre elradiator. För att inte få ofantliga elräkningar kan det vara smart att minska temperaturen på natten och när du inte jobbar.

Har du varken friggebod eller attefallshus men har plats för det i trädgården så finns det många färdiga modeller att köpa om du inte är en person som bygger själv efter eget huvud. Grundläggningen för en mindre bod behöver inte vara så omfattande och reglerna för friggebod och attefallshus finns på de flesta kommuners hemsidor.

Kontor i en kotte
Den runda friggeboden från insidan. Foto: Podmakers Ltd

Tänk på att om boden ska vara användbar att jobba i hela långa vintern så är det bäst om den vara väl isolerad. Minska hellre utrymmet inne i rummet och lägg på ytterligare isolering för att spara energi. Det har även den fördelen att det är lättare att hålla boden sval när sommaren äntligen vräker sin solvärme över oss.

Den flyttbara arbetsplatsen

På vissa kontor har man slutat med fasta platser och de anställda hämtar sin rullhurts varje morgon och tar en ledig plats. Det finns förstås delade meningar om det är bra eller inte. Men som hemmaidé funkar det perfekt om du väljer att göra så. Vill du ha möjlighet att sitta lite var som helst inom hemmet beroende på humör och väder så gör du det. Med en laptop är det fullt möjligt.

Det finns små lätt flyttbara laptop-bord. En annan variant är alla de brickor med en kudde under som gör att du kan använda din laptop just i knäet som den engelska beteckningen antyder. Men var lite försiktig och känn efter hur du sitter så du inte får en dålig arbetsställning.

Har du en del saker du hela tiden använder dig av så kanske du ska ordna med en rullhurts eller en rejäl korg som innehåller de pärmar och tillbehör du behöver i ditt dagliga värv. 

Nog har alla som jobbat på kontor längtat efter att sitta under ett äppelträd och jobba de där vackra lagom tempererade dagarna. Vissa sköna dagar kanske din flyttbara arbetsplats är på uteplatsen. Då är det bra att ordna så att inte sol och vind blir för besvärande.

Kontor under trappa
Kontor under en trappa. Foto: Pinterest

Kontoret i garderoben

Det finns alternativ även för den som inte har ett rum eller ett hörn att avvara. En garderob på 80 cm bredd med dubbeldörrar är egentligen allt som behövs för det minimala kontoret. Fördelen är att du kan stänga dörrarna när du slutat jobba. Även om det skulle vara lite rörigt och alla jobbpapper ligger framme så slipper du se det när du är ledig.

Garderoben kan inredas praktiskt. Det går att ordna en hylla i skrivbordshöjd för datorn. Med en utdragsskiva under så du inte behöver sitta med fötterna inne i garderoben. Arbetar du med laptop flyttar du ut den till utdragsskivan. Har du stationär dator är det bara tangentbordet och musen som behöver rymmas på utdragsskivan. 

Över arbetsbordet sätter du hyllor för pärmar och mappar. På nedersta hyllans undersida kan du montera en tunn ledlampa, exempelvis en som är tänkt som underskåpsbelysning över köksbänkar. Det ger ett bra ljus bakom datorskärmen så blir du inte lika ansträngd i ögonen. 

På garderobens bakvägg fäster du en magnettavla eller en anslagstavla. Även dörrarnas insidor kan användas som anslagstavla eller med fack för aktuella papper. 

Det enda som syns när garderoben är stängd är skrivbordsstolen. Har den hjul är den lätt att rulla undan. Alternativet är en stol som inte signalerar ”kontor” utan kan stå framme i rummet utan att påminna alltför mycket om jobbet. 

Den viktiga ergonomin

En arbetsplats med god ergonomi är lika viktigt på arbetsplatsen hemma som på kontoret. Det är din hälsa det handlar om. En bra sittplats, ett bra arbetsbord och god belysning är förutsättningar för att må bra vid kontorsarbete. Fördelen med att jobba hemma är kanske att det känns lättare att resa sig och göra några gymnastikövningar då och då. 

Ljus över arbetet

Ljuset är för ögonen vad en bra arbetsstol är för rygg och nacke. Bra arbetsljus är idag billigt att ordna. LED-lampor som ger tillräckligt med arbetsljus går att köpa för rätt blygsamma summor. Se till att ha ett bra allmänljus på arbetsplatsen. Komplettera med punktbelysning där det behövs. Någon form av ljus bakom datorskärmen är inte så dumt för att skona ögonen från kontrasterna mellan skärmens ljus och bakgrunden.