Robot­dammsugare

Electrolux Pure i9 - test robotdammsugare

Electrolux Pure i9 -  test robotdammsugare

Vi testade robotdammsugaren Pure i9 från Electrolux. Här får du reda på hur den fungerar, hur användarvänlig den är och hur bra den är på att städa egentligen.

Robotdammsugaren Pure i9 från Electrolux rör sig på ett speciellt sätt tack vare 3D-vision. Den slår inte i väggar och den kan öka sin sugeffekt när den upptäcker en extra smutsig del av ett golv. Denna eftertänksamma men något virriga robotdammsugare fick det samlade betyget 3,5 av 5 i vårt test av robotdammsugare som du kan läsa i sin helhet här.

Pure i9 navigerar sig i huset med hjälp av en kamera.
Kameran som Pure i9 använder sig av för navigation.

Hur den fungerar

Efter att du antingen har tryckt på startknappen eller har startat Electrolux Pure i9 från telefonen lämnar den sin laddstation och börjar städa. Den ser sig omkring med hjälp av sin 3D-vision-kamera på framsidan som registrerar hinder och olika golvunderlag. Om den känner av att den är på en matta ökar sugeffekten automatiskt. När kameran känner av en vägg undviker Pure i9 väggen. 3D-kameran lyckas också upptäcka sladdar, vilket ger den ett övertag över de andra dammsugarna, som antingen åker över eller trasslar in sig i dem. Om batteriet tar slut innan den har dammsugit klart återvänder den till laddstationen och återupptar det den påbörjat när laddningen är komplett.

Pure i9 är långsam på att dammsuga under bord.
Pure i9 tar lång tid på sig att dammsuga under bord.

Men robotdammsugaren Electrolux Pure i9 är inte felfri. Man får ibland intrycket av att den inte riktigt vet vad den ska göra härnäst. När den dammsuger under ett matbord med många stolsben, har den svårt att upptäcka stolsbenen med kameran. Detta leder till att den måste vrida på sig och åka fram och tillbaka många gånger. Ibland stannar den upp och tänker för att sedan åka rakt in i ett stolsben som kameran inte lyckats registrera. Den rör sig alltså med mindre självsäkerhet än andra dammsugare, speciellt runt möblers ben, och tar därför mycket längre tid på sig. Ett exempel på en dammsugare som inte har detta problemet är Xiaomi Mi Roborock som rör sig runt stols- och bordsben med både fart och självsäkerhet.

Speciella funktioner och egenskaper:

  • Kartläggning av rummet
  • Schemaläggning
  • Fjärrstyrning med smartphone
  • Stor dammlåda (0,7l)
  • Den kan dammsuga ett begränsat område med “Spot Cleanup

Användarvänlighet

Appen till pure i9 är snabb och fungerar bra.
Appen till Pure i9 är lätt att förstå och fungerar utan strul.

Robotdammsugaren Electrolux Pure i9 har utan tvekan den mest lättanvända appen av alla robotdammsugare i vårt test. Det var enkelt att para den med dammsugaren och det var enkelt att komma igång med den. Processen tog ungefär en minut och sedan var man redo att köra. Med appen har man möjlighet att styra och schemalägga alla tillgängliga funktioner. Det är simpelt och man förstår vad alla funktioner gör, till skillnad från funktionerna i Cleanmate S 950s svårförstådda app. Den är alltså väldigt intuitiv och enkel att styra och man kan hoppas att de andra tillverkarna lär sig av Electrolux enkla installationsprocess.

Roboten klarar inte alltid av att ta sig till laddstationen.
Roboten klarar inte alltid av att docka med laddstationen.

Pure i9 har dock problem med att ställa sig i laddstationen själv. Det händer att man lämnar den när den städar och sedan kommer tillbaka några timmar senare för att hitta den urladdad bredvid sin laddstation. Eftersom denna robot behöver ladda minst en gång per fullbordad städning och att den ibland inte lyckas docka i laddstationen på egen hand, blir städningarna inte alltid blir färdigställda. Den har svårt att positionera sig själv framför laddstationen. Då åker den fram och tillbaka och försöker docka tills att den slutligen får slut på batteri. Detta leder i slutändan till att man måste placera den i laddningsstationen själv, vilket känns som ett onödigt underhåll som försämrar användarupplevelsen.

Förmåga att städa

Pure i9 misslyckades i vårt noggrannhetstest. Den fick upp 70 procent av det utströdda riset på 40 minuter. Den var långsam och obeslutsam i hur den rörde sig, rörde sig inte med självsäkerhet och målmedvetenhet. Efter 40 minuter dammsugning tog batteriet slut. Den skulle då återvända till laddstationen och återuppta sin städning senare. Detta kunde den inte göra eftersom att den inte lyckades docka med laddstationen innan den fick slut på batteri. Den klarar därför inte en hel städning själv.

Pure i9 har ett starkt sug men är inte särskilt noggrann.
Pure i9 misslyckades i vårt noggrannhetstest men har ett starkt sug.

Den har dock ett starkt sug och var väldigt effektiv både på hårda golv och på svåra mattor. Pure i9 dammsög upp 45 av 85 gram quinoafrön från vår svårdammsugade tjocka ryamatta. Den har alltså lika starkt sug som iRobot Roomba 980 och Miele Scout RX2 som också fick upp 45 gram quinoafrön från ryamattan.

Testresultat Electrolux Pure i9

Electrolux Pure i9 får ett betyg på 3,5 av 5 i vårt test av robotdammsugare. Detta baserar vi på robotens testresultat och dess för och nackdelar.

Fördelar:

+ 3D-kameran upptäcker sladdar
+ Starkt sug
+ Lättanvänd och bra app

Nackdelar:

- Hög ljudnivå
- Kort batteritid
- Navigationen fungerar inte lika bra som konkurrenternas vilket gör den mindre noggrann
- Batteriet tar ofta slut innan den når laddstationen

Fakta

Pris

8 755 kr hos Cdon

Dimensioner (BxHxD)

325x85x270 mm

Vikt

3,3 kg

Drifttid

40 minuter

Ljudnivå

75 dB

Dammbehållare stl

0,7 liter

Fjärrstyrning App

Ja

Schemaläggnig

Ja

Sidoborstar

En, höger sida

Övriga funktioner

Trappsensor

Användarupplevelse (1-5)

3

Noggrannhet & intelligens (1-5)

3

Sugförmåga, sugeffekt (1-5)

5

Betyg (1-5)

3,5

Läs hela testet här.