Robot­dammsugare

iRobot Roomba 980 - test robotdammsugare

iRobot Roomba 980 - test robotdammsugare

Vi testade robotdammsugaren iRobot Roomba 980. Här får du reda på hur den fungerar, hur användarvänlig den är och hur bra den är på att städa egentligen.

iRobot Roomba är en av de dyraste robotdammsugarna i vårt test som du kan läsa här. Den fick ett samlat betyg på 4,0 tack vare en skön användarupplevelse och ett starkt sug. Detta är en väldigt bra robotdammsugare. Den är dock mycket dyrare och känns mindre intelligent än testvinnaren Xiaomi Mi Roborock.

Roomba 980 är intelligent och har ett starkt sug.
Den har ett starkt sug men känns mindre intelligent än Xiaomi Mi Roborock.

Hur den fungerar

Du startar Roomban genom att antingen trycka på en knapp på ovansidan av roboten eller via den tillhörande appen. I appen kan du välja mellan tre olika lägen som dammsugaren ska städa i. När Roomba 980 är satt i “Automatiskt” städar den antingen flera gånger överallt om roboten är placerad i ett litet rum, eller en gång överallt om den är placerad i ett stort rum. De andra lägena heter “En täckning” och “Två städomgångar”. Då städar den antingen alla ytor en gång eller alla ytor två gånger, för att försäkra sig om att den fått upp all smuts. När man startar den rör den sig fram och tillbaka i rummet och städar kanter när den känner av att de är nära. Den städar metodiskt.

Sensorer på undersidan hjälper Roomba att hitta extra smuts.
Sensorer på undersidan gör att Roomba vet när det är extra smutsigt.

Roomba 980 har sensorer som känner av när det är extra smutsigt i ett område av golvet. När den upptäcker extra smuts kör den fram och tillbaka tills att den känner sig färdig. Vi är tveksamma till hur bra denna funktion fungerar, eftersom den ibland sätter igång och dammsuger extra på platser som vi nyligen rengjort. Att den är extra noggrann skadar dock inte.

Ibland kantstädar den med fel sida intill väggen.
Ibland städar den kanter med borsten på fel sida.

Som sin högra “arm” har den en roterande borste som ska hjälpa den att putta in smuts som ligger längs väggar och runt möbler. Ibland kantstädar den med väggen till vänster om sig, vilket gör att den inte borstar in smutsen som ligger närmast väggen, något vi tyckte vi var underligt. När robotdammsugaren Xiaomi Mi Roborock städar kanter, åker den alltid med borsten in mot kanten så att den puttar in smutsen där sugkraften är som starkast.

Speciella funktioner och egenskaper:

  • Schemalagda städningar
  • Fjärrstyrning med smartphone
  • Den kan dammsuga ett begränsat område med “Spot Cleanup
  • Kan moppa golv
  • Känner av när det är extra smutsigt

Användarvänlighet

iRobot Roomba 980 har en utmärkt app som var enkel för oss att installera och använda. De hade animationer i sin installationsprocess som gjorde det enkelt att förstå vad man skulle göra. Väl inne i appen var alla funktioner och knappar förklarade med korta texter om vad som händer om man aktiverar/klickar på dem. Appens svagheter ligger i att den bara går att använda om du är kopplad till ditt wifi-nätverk och att du inte får se en karta över hur din robot kör. Annars är den väldigt användarvänlig och lätt att förstå.

Appen var enkel att använd
Appen var enkel att förstå och fungerade utan problem.

Förmåga att städa

Irobot Roomba 980 har ett mycket starkt sug, men är inte lika noggrann som vi hade önskat. Den fick endast upp 80 procent av riset vi hade spritt ut i ett 30 m2 stort rum, och lämnade vissa delar av golvet ostädade. Dessutom glömde den att dammsuga under några av stolarna vi hade satt fram som hinder. 

Den har ett mycket starkt sug och dammsuger mattor extra mycket. Den åker framåt och tillbaka när den placerats på en matta. I vårt test på mattor fick den upp 53 procent av quinoafröna vi hade spritt ut i ryamattan. Det är mer än testvinnaren fick upp. 

Bra sug på matta = bra sug på golv. 

Testresultat iRobot Roomba 980

IRobot Roomba 980 får ett betyg på 4 av 5 i vårt test av robotdammsugare. Detta baserar vi på robotens testresultat och dess för och nackdelar.

Fördelar:

+ Starkt sug
+ Bra app
+ Känner av smuts och dammsuger extra när den upptäcker det
+ Känns intelligent

Nackdelar:

- Högt pris
- Navigeringen fungerar inte lika bra som konkurrenternas vilket betyder att den inte tar överallt

Fakta

Pris

9 995 kr hos Elon

Dimensioner (BxHxD)

345x90x345 mm

Vikt

3,9 kg

Drifttid

120 minuter

Ljudnivå

67 dB

Dammbehållare stl

0,6 liter

Fjärrstyrning App

Ja

Schemaläggnig

Ja

Sidoborstar

En, höger sida

Övriga funktioner

Virtuella väggar, ökad sugeffekt på mattor, trappsensor

Användarupplevelse (1-5)

4

Noggrannhet & intelligens (1-5)

4

Sugförmåga, sugeffekt (1-5)

5

Betyg (1-5)

4

Läs hela testet här.