Robot­dammsugare

Miele Scout RX2 Home Vision - test robotdammsugare

Miele Scout RX2 Home Vision - test robotdammsugare

Vi testade robotdammsugaren Scout RX2 Home Vision från Miele. Här får du reda på hur den fungerar, hur användarvänlig den är och hur bra den är på att städa egentligen.

Miele Scout RX2 Home Vision är en robotdammsugare som också fungerar som en övervakningskamera för hemmet. Den städar strukturerat och metodiskt och är väldigt noggrann. Övervakningskameran är däremot inte särskilt bra, vilket gör att du får betala för en funktion du antagligen inte kommer att använda. Den fick ett samlat betyg på 3,5 i vårt test av robotdammsugare som du kan läsa här.

Övervakningskameror på framsidan av Mieles robot.
Två kameror hjälper Mieles robot navigera sig i huset.

Hur den fungerar

Robotdammsugaren Miele Scout RX2 använder sig av två inbyggda kameror för att navigera sig i hemmet. Den kör sällan in i väggar och möbler. Efter att du startat den rör den sig på ett till synes slumpmässigt vis, men den vet uppenbarligen vad den gör eftersom att den kommer åt och tar nästan överallt. Navigationen gör även att den vet när den dammsugit klart. Den återvänder då till laddstationen, vilket gör att den inte väsnas längre än vad som behövs. Vi testade även billigare varianter som Vileda VR302 som saknade navigation och kan därför intyga att det är jobbigt att lyssna på ljudet från en dammsugare i mer än två timmar.

Övervakningskameran i appen är inte så bra.
Övervakningskameran fungerar men roboten är svår att styra.

Scout RX2 har två inbyggda kameror som kan skicka live-video av ditt hem till den tillhörande appen. Tanken är att man ska kunna styra roboten i huset när man inte är hemma för att se hur det ligger till. Det var dock svårt att styra roboten eftersom det var en lång fördröjning mellan knapptryckningen och live-videon. Vi vill alltså säga att detta är en onödig funktion. Om det är övervakning du är ute efter finns det betydligt bättre lösningar än via Miele Scout RX2 Home Vision.

Speciella funktioner och egenskaper:

  • Övervakningskamera
  • Schemalagd städning
  • Fjärrstyrning med smartphone
  • Går att fjärrstyra som en radiobil med smartphone (fungerar inte så bra)

Användarvänlighet

Appen som tillhör Miele Scout XR2 är lätt att förstå, men svarar långsamt på kommandon. När vi testade den hade vi långa laddtider och fick ofta upp felmeddelanden om att vår robot “inte svarade korrekt”, trots att den var uppkopplad till en kraftfull router med hög internethastighet. Detta är ett problem som vi slapp med roboten Electrolux Pure i9, som hade en mycket enkel och snabb app.

Vi fick ofta upp felmeddelanden.
Kräver att man startar om den efter att man har lyft den.

En annan sak som vi upplevde som störande var att roboten fick upp felmeddelanden och behövde startas om efter att man hade lyft den. Detta blir problematiskt när man vill flytta den till en annan våning eller ett annat rum för dammsugning där och är ett minus vad gäller användarvänlighet.

Om man bortser från den långsamma appen och felmeddelanden är det enkelt att starta och stänga av städningen på Mieles RX2. Vi hade inte heller några problem med att den fastnade i sladdar eller hade svårt att ta sig till sin laddningsstation.

Förmåga att städa

Miele Scout RX2 är duktig på att dammsuga hörn tack vare att den har två långa roterande borstar som den pressar in i hörnen. Även övriga testade dammsugare hade borstar, men Mieles borstar är längre och sitter på infällbara armar som tillåter borstarna att komma längre in i hörnen än borstarna på de andra dammsugarna. 

Miele har bra borstar som fälls in och når långt in i hörn.
Mieles robot har bra borstar som fälls in och når långt in i hörn.

När vi testade Mieles noggrannhet fick den upp 90 procent av riset på 40 minuter. Den var speciellt duktig i hörn. Den missade några små områden av golvet men överlag var den noggrann och effektiv. Den enda roboten som var mer noggrann och fick upp mer ris var testvinnaren Xiaomi Mi Roborock som fick upp 95 procent av riset. Testvinnaren är inte lika bra på att dammsuga hörn som Miele är dock.

Mieles dammsugare har ett starkt sug. Den fick upp 53 procent av quinoafröna som vi spred ut i ryamattan, vilket är bättre än testvinnaren. Suger roboten effektivt upp frön från en ryamatta, städar den också effektivt på ett hårt golv.

Testresultat Miele Scout RX2 Home Vision

Miele Scout RX2 Home Vision får ett betyg på 3,5 av 5 i vårt test av robotdammsugare. Detta baserar vi på robotens testresultat och dess för- och nackdelar.

Fördelar:

+ Noggrann och intelligent robot
+ Starkt sug
+ Bra på att dammsuga hörn

Nackdelar:

- Högt pris
- Övervakningskameran var inte särskillt användbar, vilket gör att du får betala för något du antagligen inte kommer att använda
- Krånglig app, vi fick ofta felmeddelanden
- Behövde startas om efter att vi lyft in den i ett annat rum, vi fick upp felmeddelanden

Fakta

Pris

9 599 kr hos ComputerSalg.se

Dimensioner (BxHxD)

350x87x340 mm

Vikt

3,2 kg

Drifttid

120 minuter

Ljudnivå

64 dB

Dammbehållare stl

0,5 liter

Fjärrstyrning App

Ja

Schemaläggnig

Ja

Sidoborstar

Dubbla

Övriga funktioner

Övervakningskamera, trappsensor

Användarupplevelse (1-5)

3

Noggrannhet & intelligens (1-5)

4

Sugförmåga, sugeffekt (1-5)

5

Betyg (1-5)

3,5

Läs hela testet här.