Robot­dammsugare

Vileda VR302 - test robotdammsugare

Vileda VR302 - test robotdammsugare

Vi testade robotdammsugaren VR302 från Vileda. Här får du reda på hur den fungerar, hur användarvänlig den är och hur bra den är på att städa egentligen.

Robotdammsugaren Vileda VR302 är ett billigt alternativ för den som vill ha en robotdammsugare. Den har visserligen en sugförmåga som är i nivå med de dyrare robotarna, men med det låga priset följer också en brist på smarta egenskaper och funktioner. Den fick ett samlat betyg på 2 av 5 i vårt test av robotdammsugare som du kan läsa här.

Hur den fungerar

Viledas robot sätts likt andra robotdammsugare av och på med hjälp av en knapp på maskinens ovansida. När den kommer i kontakt med en vägg eller ett hinder känner den antingen av hindret men hjälp av IR-sensorer på framsidan, eller tryck-sensorn som aktiveras när den rör vid hindret. Därefter vrider den på sig och kör åt ett nytt håll. Den saknar all form av navigation och ordning i hur den rör sig. Många andra robotdammsugare i vårt test bygger upp en karta av rummet den kör i för att försäkra sig om att de städar alla golvytor i huset, men det är något man blir utan man när köper en VR302. Problemet är som störst under stolar och andra möbler, där Viledan ofta slår i stolsbenen och därefter vänder på sig och kör bort istället för att undvika stolsbenet och ta under stolen. 

VIleda har svårt att komma in under bordet.
Den undviker inte hinder utan kör in i dem och vänder.

Eftersom Vileda VR302 inte har en inbyggd karta och därför inte vet när den tagit överallt, kör den alltid tills batteriet tar slut. Den har en batteritid på hela 140 minuter, vilket betyder att den dammsuger i 140 minuter utan avbrott. Det är slumpen som avgör om Viledan kommer åt och tar på alla golvytor i huset. Efter att ha testat sex olika robotdammsugare kan vi säga att man gärna vill att städningen ska ta så lite tid som möjligt eftersom att ljudet är jobbigt att vara nära. En dammsugare som dammsuger metodiskt och vet var den har dammsugat och var den ska dammsuga är därför att föredra. Exempel på sådana är Miele Scout XR2, Xiaomi Mi Roborock och iRoomba 980. För de robotarna får man dock betala tre till fyra gånger så mycket som för denna Vileda som i skrivande stund går att få för cirka 2200 kr.

Speciella funktioner och egenskaper:

  • Har ett läge som heter Max Power som ökar sugeffekten
  • Schemalagd städning

Användarvänlighet

Det är enkelt att förstå hur man ska använda Vileda VR302. Man trycker på start antingen på maskinen eller på den medföljande fjärrkontrollen, sedan kör den. Tyvärr går det inte att fjärrstyra den med telefonen, det är att trycka på knappen på dammsugaren eller på fjärrkontrollen (om du lyckas hålla reda på en sådan) som gäller.

Robotdammsugaren kan endast startas med hjälp av knapparna på ovansidan.
Schemaläggning och andra funktioner kan endast ställas in på robotens knappar.

Roboten VR302 är inte duktig på att känna av hinder med sina IR-sensorer och kör därför konstant in i väggar och möbler. Eftersom den inte alltid bromsar in innan den rör vid saker kör den in i dem med för hög hastighet, vilket skapar jobbiga bankande ljud.

Förmåga att städa

Vileda VR302 är inte särskilt intelligent. När vi testade dess noggrannhet fick den upp 80 procent av riset på 140 minuter. Den kör slumpmässigt och tar därför de delar av golvet som slumpen väljer. I vårt fall missade den under stolar och lite olika delar av golvet. Chansen att den åker under en stol är liten, eftersom det finns fyra ben som blockerar den. Den är inte intelligent nog att undvika stolsbenen. Roboten som vi upplevde som mest intelligent var testvinnaren Xiaomi Mi Roborock.

Trots den låga intelligensen har den ett ganska starkt sug. Den fick upp cirka 50 procent av de quinoafrön vi spred ut i mattan. Det betyder att den har ett starkare sug än testvinnaren Xiaomi Mi Roborock men ett svagare sug än iRobot Roomba 980.

Den hade också ett starkt sug på golv. Suget är ju dock inte allt. Intelligens väger tyngre om man vill ha en dammsugare som dammsuger effektivt och överallt. Det är inte roligt att ha en robotdammsugare som väsnas non stop i 140 minuter.

Testresultat Vileda VR302

Vileda VR302 får ett betyg på 2 av 5 i vårt test av robotdammsugare. Detta baserar vi på robotens magra testresultat och dess för- och nackdelar, där nackdelarna väger tyngre.

Fördelar:

+ Bra pris
+ Starkt sug

Nackdelar:

- Låg intelligens, saknar navigation och rör sig därför slumpmässigt
- Går inte att styra med telefonen

Långtidstest

I maj 2020 inkom uppgifter från ett långtidstest av Vileda VR302 från medlemmen estwing, som hade vunnit robotdammsugaren i en tävling på Byggahus.se. Hans robot kände inte av trappan vid dammsugning av övervåningen, utan studsade ner för trappan, varpå hjulet knäcktes och luckan gick sönder. Första gången fick han en ny maskin efter att ha klagat till tillverkaren. Även den nya maskinen åkte ner för trappan och gick sönder. "Trappsensorerna verkar fungera dåligt", recenserar estwing.

Fakta

Pris

2190

Dimensioner (BxHxD)

350x100x35 mm

Vikt

4,1 kg

Drifttid

140 minuter

Ljudnivå

65 dB

Dammbehållare stl

0,5 liter

Fjärrstyrning App

Nej

Schemaläggnig

Ja

Sidoborstar

Dubbla

Övriga funktioner

Trappsensor

Användarupplevelse (1-5)

2

Noggrannhet & intelligens (1-5)

1

Sugförmåga, sugeffekt (1-5)

4

Betyg (1-5)

2

Läs hela testet här.