Mest älskade, hatade och förvånande inläggen 2020

I vårt forum kan man både gilla, älska, bli förvånad, ledsen och arg över ett inlägg. Här är en lista på de inlägg som har fått känslorna att svalla som mest under året som gick.

De 8 inlägg som fått flest ”älska” under 2020

1. Chrissofsweden i tråden "Ärver vårat halvsyskon en tredjedel av pappas bostadsrätt?"

”Jag ska erkänna att jag allt som oftast inte tar illa vid mig, men att ni syskon tror att ni gör gott för att uppfylla hans önskan är sannolikt helt galet. Uppenbarligen finns barnet kvar i tankarna. 

Min far valde att ha mig varannan helg när jag när jag var 6 år. Sedan blev det längre och längre mellan gångerna. Sen jag var 14 år har vi inte haft en riktigt relation och senast jag såg han var för ca 15 år sen. 

Skulle mina halvsyskon resonera som du skulle jag bli oerhört ledsen. Arvet skulle jag påstå är det sista tecknet på att jag var värd något - om det så vore ett brev med texten förlåt och 50-lapp. 

Kortfattat kan man aldrig välja bort sitt barn. Hur kul tror du det är att gå genom livet utan pappa - men med vetskapen att han lever och mår bra med sin nya familj? Det slutar aldrig gnaga.”

Läs mer: Ärver vårat halvsyskon en tredjedel av pappas bostadsrätt?

2. Chrisofsweden i sin projekttråd "29 år, saknar erfarenhet och ska renovera hus!"

Älskad mormor

”Tyvärr har vi drabbats av det där som bara drabbar andra. Min kära Nönnö (plastmormor sen innan min födsel) som hjälpt mig genom livet drabbades av en svår cancerdiagnos i juni. I augusti lämnade hon jordelivet under lugna och kärleksfyllda förhållanden Det är en enorm sorg och förlust i mitt liv. ”

Läs mer:  29 år, saknar erfarenhet och ska renovera hus!

3. Pappa1986 i sin projekttråd "The tiny mansion"

Katt i Tiny Mansion

”Vilken jäkla dag det va igår. För 5 mån flyttade vi till gården. 1 vecka innan flytten skulle ske så försvann 1 av våra katter.

Vi letade och letade men hittade honom inte. Igår fick vi ett samtal från 1 som trodde att det kunde vara våran katt som hade kommit hem till dem. Ca 1 mil från där vi bodde tidigare. Det va han! Vilken glädje, eufori. Så otroligt underbart.

Han hade tappat halva sin vikt. Vägde ynka 2,7 kg men nu ska han bli tjock och go igen.”

Läs mer: The tiny mansion

4. Marlén Eskilsson i tråden ”Alla som gillar katter, räck upp en hand”

Doris i vasken

”Doris funderar på att bli rörmokare när hon blir stor."

Läs mer:  Alla som gillar katter, räck upp en hand

5.  Kaffeperkulator i tråden ”Fiskben på balkong”

Fiskbensmönstrat golv

Det hade säkert varit en bra idé att lägga en tråd här innan jag satte igång, men då hade jag säkert fått varnande finger från att använda 16mm tunn trall, eller goda idéer om att skruva dolt, eller fälla in en kompassros eller något annat kul så det hade blivit ett projekt i skissande och planerande, och sommaren hade fått passera utan att det hade blivit någon faktiskt trall.

Så, jag skissade upp lite snabbt i datorn vad jag var ute efter för att kunna göra ett överslag om hur mycket virke jag behövde."

Läs mer: Fiskben på balkong

6. Snickerick i tråden ”Alla som gillar katter, räck upp en hand!”

Kattunge

”Hämtas på lördag."

Läs mer: Alla som gillar katter, räck upp en hand!

7. Highflower i tråden ”Totalrenovering av 2:a, mitt första större projekt”

Planeter

”I fredags natt limmade jag upp de sista korkarna och det visade sig att mina beräkningar inte hade stämt helt. När korkarna satt monterade på väggen satt de bra mycket tätare än när de låt i lådorna.. En liten fläck är alltså kvar okorkad men jag har nu bett alla mina vänner dricka vin i stora mängder så jag kan få de kanske hundratal saknade korkarna, och många ställer upp för en god sak… ” (utdrag från långt inlägg)

Läs mer: Totalrenovering av 2:a, mitt första större projekt

8. Misse i tråden ”Alla som gillar katter räck upp en hand!”

Trött katt

”En lugn lördag idag!”

Läs mer: Alla som gillar katter räck upp en hand!

De 8 inlägg som gjorde oss mest arga under 2020

1. Gyllenflint i tråden: ”Granne har sågat ner fruktträd och häck på min tomt för att gynna plantering egen syren på sin tomt”

Nersågade träd

”Vid ett samtal med grannen för en tid sedan fick jag frågan om det va ok att dom klippte de grenar av min häck samt plommonträd som börjar hitta sig över staketet/tomtgränsen vilket jag inte hade några invändningar mot då det rörde sig om enstaka tunnare trädgrenar och buskskott vilket inte kan skada växten i sig. Tänkte inget mer på detta eller . Nu är faktum att några dagar senare då vi lämnade huset och blev borta ett par timmar vilket inte hänt ofta sista tiden pga Sjukskriven och försiktighet mot Corona pga cancer operation med allt det innebär gällande immunförsvaret osv för ca 1 år sedan.. Har iaf grannen utan vidare och skrämmande lägligt gått över på min tomt och kapat tolv meter lummig grönskande häck och lämnat endast 12 stubbar efter de växande träd varav 4 var fruktträd, 3-9 cm och på god väg att framöver kunna ge frukt. Utöver detta även kapat en ca 10 cm tjock gren på …”

Läs mer: Granne har sågat ner fruktträd och häck på min tomt för att gynna plantering egen syren på sin tomt 

2. SueCia i tråden ”Några frågor angående separation med sambon (barn och lägenhet inblandat)"

”Man betalar ingenting genom att vara föräldraledig, att påstå nåt sånt är ett skämt. Om mamman varit hemma mer så är det ännu mer självklart att hon ska ha mindre vid en separation, att ha långledigt med barnen är en semester med sitt älskade barn o kan knappast likställas med att jobba. 

Nu vet vi inte om så är fallet dock.”

Läs mer: Några frågor angående separation med sambon (barn och lägenhet inblandat)

3. Lolle333 i tråden ”Ärver vårat halvsyskon en tredjedel av pappas bostadsrätt?”

”Vår pappa har förutom mig och mitt syskon även ett barn till som han fick när han var ung med en annan kvinna än vår mamma. Han tog då beslutet att han inte ville ha någon kontakt med det barnet förutom att betala underhåll under hela barnets uppväxt.

Nu är det så att vår pappa är svårt sjuk och har troligtvis inte många månader kvar att leva. Han är fortfarande gift med vår mamma och hon lever fortfarande. Han vill inte att hans barn som han valt att inte ha någon kontakt med ska ärva något från honom. Han har därför alltid sett till att hans tillgångar står på vår mamma. Dock så kan de tydligen inte göra så med bostadsrätten de bor i nu. Där står både min pappa och min mamma som ägare. Nu antar jag att vårat halvsyskon kommer få ut en tredjedel av vad lägenheten är värd när pappa går bort?

Finns det några sätt vi kan minimera vad vårat halvsyskon får ut förutom att mina föräldrar måste sälja bostadsrätten och flytta till en hyresrätt?

Är det så att vårat halvsyskon får ut en tredjedel av vad bostadsrätten är värderad till minus bolånet? I så fall kanske en lösning är att belåna lägenheten mera? Eller att sälja bostadsrätten till oss?

Något vi också är rädda för är att om vårat halvsyskon ska få ut ett antal hundratusen kronor från bostadsrätten när vår pappa går bort så kanske inte mamma har råd att bo kvar.”

Läs mer: Ärver vårat halvsyskon en tredjedel av pappas bostadsrätt?

4.  Salarvalinia i tråden ”IP-onlys entreprenörer har kapat en elkabel - vägrar ersättning”

Vi köpte ett hus där IP-Only skulle dra in fiber, den tidigare ägaren gjorde projekteringen. De gräver in fibern innan vi flyttat in men vi betalar kostnaden. Allt är frid och fröjd och fungerar bra.

Nu, ett halvår senare så får vi omfattande elbrott till reningsverket, vilket resulterar i att pumparna inte går och vi kan inte använda oss av toaletten eller spola vatten. Vi tar ut en elektriker och han säger att det är ett elbrott någonstans, vi får ta ut en entreprenör som får gräva för hand för att hitta elkabeln och hittar elbrottet precis där IP-only har grävt in fiberkabel. De har lagat kabeln med eltejp och gömt den, hållit tyst om att det förstört kabeln att de grävt ner den igen (se bild).

IP-only vägrar ersätta våra kostnader att fixa detta med argumentet att i projekteringen inte har utmärkt att det finns en el-ledning där. Men det är tydligt att det ligger ett rör där eftersom det finns gulskyddstejp nedgrävd som tydligt indikerar att det ligger ett elledning i kabelskyddsrör.

Så sammanfattningsvis: De har kapat ett elrör (som tydligt är markerat i marken med skyddstejp), tejpat ihop det, låtsas som ingenting och vägrar ersätta oss för det.”

Läs mer: IP-onlys entreprenörer har kapat en elkabel - vägrar ersättning

5. K-son i tråden "Vad eller hur ska man göra?"

”Grannar!!!

Ja vi har en granne som bara är jobbig. Måste få skriva av mig.

Han gör precis vad han vill. Har alltid sitt på det torra.

Plank blir vindskydd vid fråga, granitmur i backe blir delad där nedre delen är granit och övre stål så det räknas som stängsel. Den vätter mot gångbana och inte granne så medgivande behövs inte. I alla andra fall i vår kommun så räknas den högsta punkten på muren men i detta fall så är det medelhöjden som räknats just för att den övre delen är för gles. 

Ja man kan fråga sig hur han lyckades med detta men jag bryr mig inte om det. 

Han satte upp en övervakningskamera som filmar mer på min tomt än hans egen med motiveringen att "Bättre att få större täckning…”

Läs mer: Vad eller hur ska man göra?

6. Bonde45 i tråden ”Mäklare som avråder oss från att buda”

”Varit med om ungefär samma sak. 3 budgivare på hus med strålande sjöutsikt 50 min från Stockholm. Mäklaren hade fått löfte av en av budgivaren att sälja dennes villa i Danderyd om de fick köpa. Tror t o m att de skrivit ett avtal på uppdraget. Fick reda på detta långt i efterhand.

Vi övriga två budgivare motarbetades hela budgivningen och helt plötsligt var huset sålt (till underpris i juli). 

Ganska enkelt för mäklaren att lura säljaren att sälja till bestämd köpare, speciellt om säljaren är till åren och upplever även ett underpris som ofantligt mycket pengar.”

Läs mer: Mäklare som avråder oss från att buda

7.  Andreasa2 i tråden "Grannen klipper ner vår häck utan lov"

”Vi klipper alltid häcken en gång per år, den är ca 2 m hög mot grannen och vi vill ha den så för insynsskydd vid uteplatsen. Grannen har klagat på att den är för hög. Nu klagade dom på att den blev lite kal men vi tänker att det kommer nya skott.

Dom senaste veckorna har dom ett antal gånger kapat grenar och slängt över till vår tomt. Har tänkt att det är väl grenar som lutat över till deras tomt så har bara slängt det o ignorerat. Men nu hände det igen och nu är det ett hål. Ser förjävligt ut och jag har fått massa grenar på tomten. Där dom kapat är häcken nu kanske 110 cm. Häcken står ca 30-40 cm in på vår tomt.”

Läs mer: Grannen klipper ner vår häck utan lov

8. Ganescha i tråden ”Några frågor angående separation med sambon (barn och lägenhet inblandat)”

”ALLTID AVTAL!! oavsett sambo eller gifta! I ditt fall är du ”fucked”. När det gäller barnen så får hon ej flytta dem utan ditt medgivande. Så fort som byter adress så måste du godkänna detta så länge dom är minderåriga. 

Jag lyckades dock lura mitt ex att skriva på så hon gav mig hela huset utan några represalier, jurist gjorde avtalet så hon ej heller kunde komma i efterhand och kräva pengar vid en försäljning. Avtal24 hjälpte mig med det!”

Läs mer: Några frågor angående separation med sambon (barn och lägenhet inblandat)

De 8 mest förvånande - wow - inläggen under 2020

1. Highflower i ”Totalrenovering av 2:a, mitt första större projekt”

Planeter

”När jag kommit så här långt var jag vansinnigt less på ljusa korkar så för att få lite omväxling började jag med de allra mörkaste uppe i hörnet och jobbade mig ner mot det ljusa.”

Läs mer: Totalrenovering av 2:a, mitt första större projekt

2. Joxalatorn i tråden ”Fiberhets”

Jordkällare

”För kanske 6-8 veckor sedan knackade det på dörren och utanför stod en kille från Viasat som sa att de skulle ta över fiberansvaret i området så nu ville han sälja på mig en fiberlösning med både TV och internet. Ställde mig skeptisk och sa att jag tycker utbudet från Viasat suger och de påstod även att jag skulle sänka min årskostnad med tusenlappar, utan att veta vad jag betalar nu. Tackade nej och googlade lite efteråt och verkade vara många som blivit lurade med samma snack.

För runt 4 veckor sedan så knackade det på dörren igen. Den här gången …”

Läs mer: Fiberhets

3. b8q i tråden ”Plasttaket har  nästan självantänt”

Svedd av eld

”Men nu upptäckte jag att i år har den varma solen nästan satt fyr på taket! Givetvis måste jag åtgärda detta, jag tänkte börja med att måla läkten vit på ovansidan och montera nytt tak på mer distans. 

Tänkte bara skicka en liten varning till andra som kanske också har liknande tak…”

Läs merPlasttaket har  nästan självantänt

4. Omagnus i ”Stora skryttråden - posta era färdiga verk till allmän beskådan”

Möbelsnickeri

”Med inspiration från en möbelsnickarskola i England där eleverna första terminen fick tillverka sin egen hyvelbänk gav jag mig i höstas på ett sådant ”gesällprov”. Designen är en mix av olika stilelement från Christopher Schwarz hyvelbänksböcker och en del egna funderingar.”

Läs mer: Stora skryttråden - posta era färdiga verk till allmän beskådan

5. Pappa1986 i tråden ”The tiny mansion”

Herrgårdsliknande hall

”Nu är hallen färdig (saknas bara en trappnos men det va beställningsvara)

Här kommer ett gäng bilder.”

Läs mer: The tiny mansion

6. Lutte i tråden ”Makita, vad är det för dynga numera?”

Makita

”Har dödat nya makitor, köpte in 6st combo paket och efter några månader var alla döda. Det är kvalité.”

Se filmen: Makita, vad är det för dynga numera?

7. Myrstacken i tråden ”Havsutsikt överklaga”

”Om du hade haft den grannen jag har hade du nog haft samma åsikt som jag. Även efter att han blev fast i sitt hem har han sett till att det gjorts åverkan på min tomt. Senast för ett år sedan betalade han 200kr till några yngre tonåringar att såga ner några buskar på min tomt.

En annan granne såg vad som höll på och hända och och frågade killarna vad dom höll på med. Gubben hade lurat killarna och sagt att det var hans tomt.”

Läs mer: Havsutsikt överklaga

8. Gyllenflint i tråden ”Granne har sågat ner fruktträd och häck på min tomt för att gynna plantering egen syren på sin tomt”

Nedsågade träd

”Vid ett samtal med grannen för en tid sedan fick jag frågan om det va ok att dom klippte de grenar av min häck samt plommonträd som börjar hitta sig över staketet/tomtgränsen vilket jag inte hade några invändningar mot då det rörde sig om enstaka tunnare trädgrenar och buskskott vilket inte kan skada växten i sig. Tänkte inget mer på detta eller . Nu är faktum att några dagar senare då vi lämnade huset och blev borta ett par timmar vilket inte hänt ofta sista tiden pga Sjukskriven och försiktighet mot Corona pga cancer operation med allt det innebär gällande immunförsvaret osv för ca 1 år sedan.. Har iaf grannen utan vidare och skrämmande lägligt gått över på min tomt och kapat tolv meter lummig grönskande häck och lämnat endast 12 stubbar efter de växande träd varav 4 va fruktträd, 3-9 cm och på god väg att framöver kunna ge frukt. Utöver detta även kapat en ca 10 cm tjock …”

Läs mer: Granne har sågat ner fruktträd och häck på min tomt för att gynna plantering egen syren på sin tomt