Byggahus.se

Stora skryttråden - Posta era färdiga verk till allmän beskådan

 1. Appendix
  Husägare · Nivå 11
  Roligt när folk förbehåller sig rätten att neka köpare. Undrar hur många svamlare de träffat på...
  Som i tråden "blocketsäljare kastar hellre än säljer till mig" :D

  Hoppas (som säljaren) det är nån som får nytta av virket som får köpa det
   
  • Laddar…
 2. O
  Medlem Nivå 1
  Med inspiration från en möbelsnickarskola i England där eleverna första terminen fick tillverka sin egen hyvelbänk gav jag mig i höstas på ett sådant ”gesällprov”. Designen är en mix av olika stilelement från Christopher Schwarz hyvelbänksböcker och en del egna funderingar.

  Några fakta, längd 2250 mm, djup 950 mm och höjd 930 mm. Vikt färdig bänk med inredning c:a 450 kg. Material, massiv bok och valnöt, dekorelement i björk, inredning i Valchromat. Framtång från hovartercustomvise.com och sidotång från Axminster. Tångytorna klädda med limmat skinn. Ytbehandling av hela bänken med två lager Osmo hårdvaxolja.

  Bänkskivan uppdelad i två längsgående halvor, tre enkelt borttagna förvaringslådor utgör mittsektionen. Medvetet är mittlådorna kortare än bänken för att medge sågning för högerhänta vid kortsidan. Avståndet mellan bänkskivan och inredningen är precis lagom för att kunna använda ”holdfasts”. Höjden från golvet tillräckligt för dammsugaren. Hålsystemet är ¾ tum för att få tillgång till större mängd bänktillbehör. Tio lådor som är 750 mm djupa ger mycket förvaring. Facket till vänster tänkt att ha till möbeldelar under produktion. Alla fogar mellan ben/överliggare och längsgående element är kilade limmade tappfogar (wedged tenons) vilket med tanke på de bärande delarnas konstruktion i 90x90 mm massiv bok ger en oerhört vridstyv konstruktion.

  Har nu använt bänken ett halvår och är mer än nöjd. Har inte behövt flytta den ännu men det är givetvis lite bökigt med tanke på vikten, å andra sidan rubbar den sig inte ur fläcken även vid tyngre hyvling. Var lite svårt att börja arbeta med den eftersom gränsen mellan möbel och ”verktyg” var lite suddig, men jag har kommit över det nu. Totalt sett ett mycket roligt projekt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-0808.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-0800 (1).jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-0801.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-0804.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-0812.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-0802.jpg
   
 3. stigen
  Verktygstokig · Nivå 20
  En sådan skönhet! (y) :love: (y)
  Har du någon uppfattning om hur många timmar du lagt på möbeln?
  Dag
   
 4. Skånelängan
  Medlem Nivå 8
  Mycket fin bänk! Jag förstår att du drar dig lite innan det sågas eller hyvlas på bänken
   
 5. A
  Byggveteran · Nivå 6
  Den hade inte skämts för sig i vardagsrummet.
  Alldeles för fin att jobba på;)
   
 6. leby
  Medlem · Nivå 20
  Väldigt fin hyvelbänk, borde stå i vardagsrummet ;-)
   
 7. SkitOxe
  Medlem · Nivå 6

  Fruktansvärt läcker! Otroligt bra jobbat!
   
 8. L
  Medlem Nivå 5
  Wow! Riktigt snygg! Förstår verkligen att du var försiktig i början. En snickarbänk har väl egentligen en fördel av att inte vara alltför fin. Denna är rätt mycket finare än någon möbel jag äger :D Så skulle jag ha den i verkstan så skulle jag nog vid lite vanskligare projekt hellre använda köksbordet :D någon gång när tjejen är ute då...
  När jag köpt cyklar de senaste gångerna har jag resonerat att de ska vara fula, billiga men funktionsdugliga. Denna kombo gör dem som mest användbara. Jag kan använda dem lite hur som helst, luta mot en betongstolpe utan att behöva oroa mig för skrapmärken osv vilket gör att jag kan ta mig snabbare från dörr till dörr. Jag kan ställa ifrån mig den och låta bli att ta hem cykeln om det regnar. Risken att den blir stulen är inte stor, och blir den det är det bara att köpa en till på blocket. I min egen verkstad är det bord jag använder mest hopspikat av snea lastpallar med masonit ovanpå. :D Har dock även andra bord ifall jag behöver en slät yta eller räta vinklar, men de behövs inte lika ofta.
   
 9. O
  Medlem Nivå 1
  Tack för det vänliga omdömet. Antal timmar är svårt att beräkna då det blir lite tid då och då. Gissningsvis 160-200 timmar, men då har jag fortfarande lådinredningen kvar att göra :)
   
 10. Stefflo
  Husägare · Nivå 5
  Riktigt fin, när är min färdig?
   
  • Laddar…
 11. stigen
  Verktygstokig · Nivå 20
  Oavsett antal timmar så är det en väldigt vacker möbel/arbetsbänk du har tillverkat!
  Höll själv på ganska många timmar med mitt första fräsbord som också fick lite möbelstatus. Att själv tillverka och konstruera ger en skön stämning till både kropp och själ. Varje sådan resa är berikande.

  Dag
   
 12. Ola C
  Medlem · Nivå 23
  @OMagnus grym bänk. Vad är det för pryl du har till höger på framtången? Antar det är nåt som gör den sidan ställbar i djup men ser inte riktigt hur det funkar på bilderna. Sprint genom en massa borrade hål i metallpinne?
   
 13. jonmo
  Verktygstokig · Nivå 16
  Det är väl ett sånt här, som inte har dubbla rattar?http://www.hovartercustomvise.com/product/face-vise-hardware-kit/
   
  • Laddar…
 14. C
  Renoverare · Nivå 7
  Oj, det där är nog en av de snyggaste arbetsbänkar jag någonsin sett. Vilken perfektion!
  Förstår att det tar emot att använda den :crysmile:
   
 15. Ola C
  Medlem · Nivå 23