Byggahus.se

Totalrenovering av 2:a, mitt första större projekt.

 1. maah
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Fantastiskt, tack för att du delar med dig!
   
  • Laddar…
 2. Emil Stenqvist
  Självbyggare Nivå 6
  Wow, vilket fantastiskt projekt du gjort, sjukt inspirerande! Din tråd tog två timmar av mitt dagsverke, men det var det värt! Jag har gett mig in på ett liknande äventyr: en tvåa från ungefär samma tidsperiod, och med liknande materialval och lösningar på vatten och avlopp. Yay!

  Visst har du också "slaggstensväggar", med sånt svart poröst sten-/grusmaterial inuti? Funkade det bra med tätskikt och så? Och hur löste du infästning? Har testat ett gäng olika, och visst känns det hyfsat stadigt med såväl lättbetongskruv som plugg och skruv, men känner mig ändå lite nervös att fästa kommod och kök i det...

  Tar gärna emot alla tips på hör du löste/funderade kring det här! Jag står i valet och kvalet att riva ned en eller två av slaggstensväggarna och regla upp istället.

  Och så en lite mer prekär fråga: Hur löste du toalettandet under tiden? Ställde du bara dit stolen när det behövdes? (svar via PM accepteras :crysmile:)
   
  • Laddar…
 3. Highflower
  Inredare Nivå 13
  Dryga två år sedan senaste uppdateringen och drygt sex år sedan trådstart så här kommer nu äntligen en liten uppdatering från mitt lilla krypin. Bättre sent än aldrig brukar man ju säga och jag tror jag gjort det förr i den här tråden… :p

  Strax efter senaste uppdateringen började jag på ett nytt jobb och det har tagit nästan all min tid i anspråk så har blivit väldigt sparsamt med lägenhetsprojekt tyvärr. Dock är det ett väldigt roligt jobb och jag får utlopp för min kreativitet där så har inte samma uppdämda behov av att gå lös och spåra ur här hemma...

  Det har dock inte hindrat mig från att spåra ur lite lagom på lediga stunder, nu senast under påskledigheten. Med det sagt är det dags att komma till anledningen för dagens uppdatering.

  Som några av er gamla forumrävar kanske minns och som ni kan se i första inlägget i den här tråden tapetserade jag en röd fondvägg i sovrummet. Jag var ung och oerfaren och vågade inte ta ut svängarna riktigt lika mycket som nu.. ;) Den här väggen hade nu blivit alldeles för ”standard” för lägenhetens i övrigt ganska unika design.


  För några år sedan började jag samla på vinkorkar för att någon gång göra en anslagstavla av dessa att ha i hallen. En nära vän till mig är sommelier jag någon gång hade jag nämnt min idé för honom och han hade börjat spara korkar åt mig. Jag kunde inte ens i min vildaste fantasi ana hur mycket han hade fått ihop så när jag var och hälsade på honom för ett tag sen och han räckte över en sopsäck fick jag en smärre chock, på ett väldigt positivt vis!

  Detta var ju långt mer än jag behövde för min anslagstavla så efter lite funderande kom jag fram till att jag ville klä in hela sovrumsväggen i kork. Det skulle vara mjukt att luta sig mot från sängen och jag behövde inte vara rädd att göra märken eller skada en känslig tapet. Dessutom skulle det bidra till en varm ombonad känsla och göra underverk för rummets akustisk.

  Alla korkar hälldes ut på golvet och jag började leka och experimentera med vad som går och inte går att göra för mönster. Små detaljer är svårt att få bra men stora mönster går att få till riktigt bra.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0670[1].JPG

  Korkmatta? :D

  Jag hade också fått en låda med gamla korkar från en ett kemilabb där de var ämnade för att plugga provrör och E-kolvar, allt oanvänt givetvis så kommentarer kring eventuella farliga kemikalierester är överflödiga. ;)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0660[1].JPG

  labbkork

  För att kunna skapa mönster var jag tvungen att sortera korkarna på färg och form vilket var ett ganska tidskrävande delprojekt…


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  57395005431__B879D089-781B-400A-A086-16AF9ECF5A7B.JPG

  sortering påbörjad

  En annan vän gav mig en gäng begagnade emballageplywoodskivor och dessa skulle skruvas upp och få bli basen att limma korkarna på. De mättes och sågades till för att täcka hela väggen. Efter det så betsade jag dem bruna för att inte mellanrummet mellan korkarna skulle lysa så starkt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image0.jpeg

  kapning och montering

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image2.jpeg

  Betsning

  Korkarna skulle inte räcka till hela väggen så jag bestämde mig för att följa lägenhetens rustika tema och bygga en panel av lastpallsvirke att ha längst ner, det är ju ändå ingen större anledning att ha kork på den delen av väggen som kommer täckas för av sängen.

  Lastpallar slaktades och virket sågade jag ner på bredden för att lättare passas ihop.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image1.jpeg

  Före detta pallar..


  För att sätta upp korkarna planerade jag att använda smältlim då det är det enda lim jag kan tänka mig skulle vara rimligt med tanke på tidsåtgången. Efter några tester med ett extra starkt lim var jag förvånad över hur starkt det faktiskt blev och bestämde mig faktiskt för att använda smältlim också till panelen vilket funkade alldeles utmärkt! :)


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image3 (1).jpeg

  panelmontering

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image4.jpeg

  klart


  När det kom till vilket mönster jag ville köra på hade jag många tankar men det landade till slut i ett rymdinspirerat tema. Gillade tanken på kontrasten att bygga den kalla rymden av varma korkar… :)

  En planet i förgrunden och i bakgrunden kunde jag då väva in lampor bland korkarna som symboliserar himlakroppar. Lamporna måste självklart vara gjorda av krossat glas då det inte bara passar bra i vin-temat utan också är ett genomgående tema i hela lägenheten.

  Tre lampor kändes lagom och jag hade en ganska tydlig bild över hur de skulle se ut, dock inte hur de skulle konstrueras… Jag började i alla fall att tillverka cirklar av plywood och började limma glas på en av dem.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0983[1].JPG

  glaslimning

  När jag testade med belysning fick jag inte alls den effekten jag var ute efter då det mesta ljuset var koncentrerat bara i mitten och det dog ut snabbt genom många lager glas.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0985[1].JPG

  misslyckat test

  Jag pausade lampbygget lite och lät ideerna mogna medan jag fortsatte med resten av väggen.

  Lampcirklarna monteradei iaf upp på väggen som placeholders för de riktiga lamporna och jag tejpade upp ett grovt mönstret jag ville ha.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0991[1].JPG

  Saturnus i tejp

  Sen påbörjades arbetet med att limma kork, ett ganska tidsödande steg…

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0995[1].JPG

  Första korkarna av många tusen…

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0998[1].JPG

  Jag varierar riktning, färg och typ för att få ringarna tydliga.

  För att få perspektivet rätt och en 3D känsla så är det ju en variation på bredden på ringarna och det hade varit svårt att få detta utrymmet att se bra ut med liggande kork. Här kom labbkorkarna väldigt väl till pass då dess oregelbundenhet snarare bättrade på effekten. Ser lite ut som ett asteroidbälte med stenbumlingar runt planeten och trots att detta är långt från verkligheten gillar jag känslan. Det är ju rymdispirerat, inte en korrekt avbildning av rymden… ;)


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1003[1].JPG

  Ringen börjar bli klar

  Sen var det “bara” att fortsätta med resten av planeten. Jag valde att ha ljusa korkar ytterst för att få en känsla av att ljuset ligger på från sidan. Jag började också variera riktningen på korkarna för att få lite liv och struktur.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1019[1].JPG

  Ljus från sidan

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1021[1].JPG

  Planet klar!

  När jag var vid detta läget hade jag inte så mycket plan på hur jag skulle fortsätta med väggen.. Jag började på en till planet med lite kratrar i andra hörnet men det kändes inte helt rätt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1060[1].JPG

  en till planet


  Vid det här laget hade lamptankarna mognat klart och jag visste nu hur jag skulle bygga dem. Jag insåg att jag behövde rätt form som bas att limma glasbitarna på och exakt vad jag söker är ju glaset från plafondlampor. Det blev en tur till IKEA och sen hade jag materialet jag behövde. Lampkupolerna jag fick tag på var vitmålade med mönster invändigt. Detta ville jag ju inte skulle synas igenom så det blev till att slipa bort detta mönster i alla tre lamporna vilket var ett riktigt skitjobb. De konväxa delarna gick hyfsat lätt men majoriteten av ytorna var konkava och de krävde konstant öldrickning för att inte driva mig till vansinne då det var timmar av jobb på varje lampa…. :p

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1590[1].JPG

  slipjobb


  När detta var klart var det dags att börja limma glas och här använde jag Bostik Maxi Crystal, ett helt transparent lim, inte riktigt lika starkt som epoxy men mycket mer lättarbetat och är dessutom flexibelt när det härdat.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1593[1].JPG

  limning

  Vid det här laget kom nästa lilla missöde. Jag skulle resa mig upp från golvet där jag satt och limmade och min nyckelknippa ramlade ur fickan rakt ner på glaset… Kanske skulle jag kunna skylla på alla öl som druckits under slipfasen men vad blir bättre av det, gjort är gjort och det var bara att börja om…

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1594[1].JPG

  olyckan..

  Nu kan jag inte ladda upp fler bilder så bryter här och fortsätter i nästa inlägg...
   
 4. Highflower
  Inredare Nivå 13
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1634[1].JPG

  Nr 2 färdigslipad

  Köksbänken fick agera flaskdiskstation som så många gånger förr då många av mina projekt numer involverar glasflaskor på ett eller annat sätt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1635[1].JPG

  Diskning...


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1625[1].JPG

  ..och mellanlager på arbetsstationen i vardagsrummet.  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1642[1].JPG

  Brunt glas från mitten och grönt från kanterna

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1645[1].JPG

  en klar, två kvar att göra…


  När jag testade med belysning i den blev jag lite besviken till att börja med då ljuspunkterna syntes väldigt tydligt. Diffusorer krävdes helt klart och genom att måla den vit invändigt (utan mönster denna gång) och dessutom sätta den mot en vit bakgrund fick jag exakt den effekten jag var ute efter.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1654[1].JPG

  lite besviken på ljusbilden

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1815[1].JPG

  Lysande!!  Då var det bara att bygga de andra två efter samma modell men lite mindre jobb med dem då de var mindre.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1761[1].JPG

  Två till klara!


  Åter till korkarna. Jag var inte alls nöjd med den mindre planeten så den fick åka ner igen när jag var klar med lamporna, att ta bort kork är mer jobb än att limma upp dem fick jag erfara.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1763[1].JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1764[1].JPG

  två steg fram, ett tillbaka


  Sen monterade jag upp lamporna och belysningen i dem.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1819[1].JPG

  Ganska coolt om jag får säga det själv… :)


  När jag hade kommit till den här punkten i projektet tog jag en paus och funderade hur jag ville gå vidare. Jag gillade verkligen kontrasten med den ljusa planeten mot den mörka bakgrunden och skulle jag lägga kork direkt mot den skulle den effekten gå förlorad. Jag ville ju dessutom tydliggöra skillnaden mellan förgrund och bakgrund så mönstret jag gjort inte riskerar att flyta ihop och bli otydligt… Till slut kom jag fram till att det bästa borde vara att ha stående kork på hela resten av väggen. Då kan jag sortera dem på färg och ta mörkt vinröda direkt mot planeten för att förstärka kontrasten. Om jag delar alla korkar på mitten kan jag använda både bitarna och då borde det räcka till hela väggen enligt mina beräkningar. Sagt och gjort, jag började skära alla korkar på mitten och lägga dem i stora lådor med snittet nedåt för att förenkla färgsorteringen senare.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3102[1].JPG

  Skära skära korkar…

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3128[1].JPG

  många korkar blir det…

  Varje låda är 0.96 kvadratmeter och dessa tre lådor tog en heldag att bara skära, och då menar jag tidig morgon till sen kväll…

  Nästa steg var att sortera korkarna på färg och metoden för detta var att plocka över dem en och en i mindre lådor och då hela tiden plocka de mörkaste korkarna.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3129[1].JPG

  sortering påbörjad

  En polare hjälpte mig med detta steg och han började istället med de allra ljusaste. Ett gäng öl och en heldag senare var allt sorterat… :)


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3133[1].JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  UPRR3646[1].JPG

  färgpaletten redo att tas i bruk


  Sen var det bara att börja limma igen.. Jag började med de mest mörkröda närmast planeten och jag var vid det här laget helt övertygad att jag valt rätt koncept för bakgrunden, kontrasten blir supertydlig, eller hur? :)


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3140[1].JPG

  bättre kontrast än mot den bruna väggen!

  Jag bredde ut dem åt höger lite i flikar för att ge mer liv år väggen, en slät gradient skulle kunna bli lite trist och ställer dessutom större krav på att vara perfekt…

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3150[1].JPG

  flikigt


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3170[1].JPG

  levande rymd

  Efter ca en tredjedel av väggen hade jag slut på lila korkar och det var bara att gå in på de naturligt korkfärgade. Vitt närmast det röda tänkte jag gav en nice effekt så så fick det bli!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3197[1].JPG

  Rött och vitt, lite som vin skulle man kunna säga ;)

  Nu är det maxat igen, de sista bilderna kommer strax!
   
 5. Highflower
  Inredare Nivå 13
  När jag kommit så här långt var jag vansinnigt less på ljusa korkar så för att få lite omväxling började jag med de allra mörkaste uppe i hörnet och jobbade mig ner mot det ljusa.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3203[1].JPG

  mörkt hörn

  I fredags natt limmade jag upp de sista korkarna och det visade sig att mina beräkningar inte hade stämt helt. När korkarna satt monterade på väggen satt de bra mycket tätare än när de låt i lådorna.. En liten fläck är alltså kvar okorkad men jag har nu bett alla mina vänner dricka vin i stora mängder så jag kan få de kanske hundratal saknade korkarna, och många ställer upp för en god sak… :D

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3227[1].JPG

  nuläget


  Vad som nu kvarstår är att, förutom fixa den sista lilla biten också bygga sänglampor som smälter in i temat, gissa vilka material jag tänker mig…? :p


  Jag lovar att uppdatera snart igen när väggen är helt klar, ska inte vänta två år till nästa uppdatering, lovar… :p

  Hoppas ni tyckte detta var ett underhållande litet projekt!

  Ha det bäst och ta hand om er där ute i coronasamhället!

  Vänliga hälsningar
  Dr. Highflower
   
 6. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Från början av uppdateringen tyckte jag att du var lite korkad...men resultatet blev tufft och ganska fint. Strongt jobbat och vilket tålamod!
   
  • Laddar…
 7. A
  Medlem Nivå 1
  Snacka om jobb! Fräckt och annorlunda, mäkta imponerande arbete!
   
  • Laddar…
 8. andreascarlsson
  Medlem Nivå 6
  Ascoolt! Du borde jobba som inredare för restaurang-branschen! :)
   
  • Laddar…
 9. Fadai
  Slöjdnörd · Nivå 8
  Bästa jag sett på mycket länge!!!
   
 10. M
  Medlem · Nivå 10
  Jag är förstummad av din kreativitet och uthållighet! Så coolt!!:D
   
  • Laddar…
 11. PellePeps
  Husägare Nivå 6
  Otroligt korkat! :p
   
 12. L
  Medlem Nivå 1
  Håller med!

  Du är ju otroligt duktig.
   
 13. O
  Medlem Nivå 1
  Wow, vilket häftigt projekt!
   
 14. C
  Medlem Nivå 6
  Helv... f*n!! Går du på steroider eller nitrometan!??:oops::surprised:
  I vilket fall som helst hekt underbart och 1000% kreativt. Bara att buga och imponeras.
   
 15. bekin
  Medlem Nivå 6
  Jag har inte det tålamodet så det blir nog i så fall att limma vinkartonger på sovrumsväggen i stället.