Tomt

Manifesterande trälus sprider sig i södra Sverige

En ny sorts lus, som livnär sig på trä, har fått fäste i Sverige. Angripna hus tar framför allt kraftig skada i trämaterial. Huset riskerar över tid att förlora stabilitet och hållfasthet i bärande konstruktioner.

Manifesterande trälus livnär sig på trä och är i paritet med hussvamp.

Manifesterande trälus livnär sig på trä och är i paritet med hussvamp. Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Redan sensommaren 2018 började rapporter inkomma till skadebekämpningsföretagen om en ny sorts vägglus som hade tagit sig till Sverige. Man trodde dock, när hösten kom, att den hade blivit utrotad. Men det visade sig bara vara kylan som gjort att den backat.

- Trälusen är en tropisk vägglus som livnär sig på trä, men som även biter människor. Den är ur ett skadeperspektiv i paritet med hussvamp. Nu när plusgraderna är här har den förökat sig snabbt. Vi ser framför allt en spridning i södra Sverige, säger Robert Borg, skadeutredare hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Angripna hus tar framför allt kraftig skada i trämaterial. Huset riskerar över tid att förlora stabilitet och hållfasthet i bärande konstruktioner.

Enda sättet att bli av med trälöss är med hjälp av mycket starka skadebekämpningsmedel som endast får brukas av professionella. Dock är problemet så pass nytt att det är svårt att veta om det är en bra lösning på sikt. Det är mycket svårt att veta om lössen blivit helt utrotade, det räcker att det finns ett fåtal kvar så börjar problemet snabbt om igen.

- Jag är så ledsen. Mitt hus är helt förstört. Man får söka ny bostad medan bekämpningen pågår och eftersom problemet är så nytt så täcker inte vår försäkring. I somras fick vi betala för 2 veckor på hotell och nu har vi precis fått veta att trälössen är tillbaka och vi måste göra om alltihop, säger Anna Svensson som är en av de drabbade.

SVA arbetar för fullt med att försöka hitta en framtidssäker lösning. Under tiden bör du hålla noggrann koll på huset.

- Första tecknen som många beskriver är att det knäpper och knakar ovanligt mycket i huset, det övergår vanligen sedan till att du ser dem krypa längs väggar och liknande. Om du själv blir angripen kan du få som kliande utslag på kroppen. Det är inte farligt men däremot jobbigt, säger Robert Borg.

Om du misstänker att ditt hus är drabbat ska du genast ta kontakt med ett skadebekämpningsföretag.