Mäklare förde över köpares pengar till sitt privata konto

En mäklare varnas efter att ha använt sitt privata konto som ett led i överföring av handpenning.

En mäklare har som skyldighet att aldrig blanda deponerade medel med sina egna tillgångar. Den får till exempel inte sätta över en köpares handpenning på sitt eget privata konto. Men en mäklare fick nyligen en varning av Fastighetsmäklarinspektionen efter att ha gjort just det.

- Mäklaren har använt sitt eget konto för att betala en del av handpenningen till säljaren. Anmälaren riktar även kritik mot NN för att han varit svår att få tag i, att han inte har tillhandahållit depositionsavtalet trots att handpenning betalats in och att anmälaren inte erhöll slutlikviden i samband med tillträdet, skriver Fastighetsmäklarinspektionen.

Efter att ha granskat ärendet kommer man fram till att mäklaren brustit när det kommer till hanteringen av köparens handpenning. Pengarna har satts in på mäklarens privata konto och därifrån har sedan en del av denna betalats ut till säljaren.

Mäklaren uppger själv att hen förstår att detta var fel, och förklarar det med att man bara försökt vara hjälpsam. Säljaren ville nämligen inte lämna över nyckeln om inte hela summan var överförd. Men på grund av banken kunde inte handpenningen betalas samma dag. Då beslutade sig mäklaren för att swisha över handpenning till säljaren via sitt privata konto.

- Samtliga parter var överens om att den lösningen skulle vara okej men det visade sig att det inte gick att lösa så som det var tänkt. Mäklaren kunde föra över 50 000 kronor men inte resterande del av handpenningen. Det bestämdes tillsammans med parterna att slutföra tillträdet och att resterande belopp skulle föras över som normalt, vilket också gjordes efter besök på banken dagen efter, går att läsa som svar på anmälan.

Eftersom handlandet är ett brott mot fastighetsmäklarlagen tilldelas mäklaren en varning.