Mäklare bröt mot regelverk mot penningtvätt

Mäklare förlorar sin licens efter att ha medvetet brutit mot regelverket mot penningtvätt.

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har dragit tillbaka mäklarlicensen för en mäklare efter att det uppdagats att denna brutit mot regelverket som rör penningtvätt. Det var säljaren som anmälde mäklaren, detta efter att köparen inte kunnat betala handpenningen enligt avtal.

Bevisningen mot mäklaren är stark. Det handlar om en ljudfil som säljaren spelat in, där mäklaren avslöjar sig själv.

- På ljudfilen säger mäklaren att han misstänker att pengarna för köpet kommer från brottslig verksamhet och att han borde reagera men helt enkelt struntar i det, säger David Johansson, chef för operativa enheten på FMI.

Samtalet ska ha förts mellan mäklaren, säljaren och en representant för köparen.

Mäklarbranschen anses utgöra riskbransch för just penningtvätt, risken bedöms som den näst högsta på en fyrgradig skala. Därför ställs det numera höga krav på mäklare och mäklarfirmor att motverka just penningtvätt. Att en mäklare medvetet bryter mot det regelverket anses mycket allvarligt. Så pass allvarligt att hen förlorar sin registrering.

Det är sällan som FMI får in så stark bevisning som i detta fallet.

- Det är en ovanlig typ av bevisning, men av den framkom att det fanns flera omständigheter som utgjorde en skyldighet för mäklaren att vidta skärpta åtgärder och granska transaktionen ytterligare, säger David Johansson.