Värdera hus - detta påverkar

Läget är den mest avgörande faktorn för värdet på ett hus.

Läget är den mest avgörande faktorn för värdet på ett hus. Foto: Marlén Eskilsson

Läget är absolut viktigast när man värderar ett hus. Men det finns ändå saker som du själv kan göra som påverkar det slutgiltiga värdet.

Vad tittar mäklarna på när de värderar ditt hus? Och vad kan du själv göra för att höja värdet?

– Det finns en gammal klyscha men den stämmer faktiskt, det finns tre saker som påverkar värdet på ett hus: läget, läget och läget, säger Pär Gunnarsson hos Fastighetsbyrån.

Frågor som värderingsmannen ställer sig först när han ska värdera ett hus är:

  • Hur nära är det till en storstad? Storstäder är attraktiva och innehåller fler spekulanter.
  • Om det inte är nära till en storstad, finns det någon annan attraktiv stad i närheten?
  • Hur nära är det till naturområden så som skog, vatten och rekreation?
  • Hur nära är det till kommunikationer och vilka slags kommunikationer finns det att välja bland?
  • Hur nära är det till butiker så som matbutik, apotek och liknande?

Närheten till ovanstående samhällsfunktioner utgör en stor del av värdet på ditt hus.

– Har du två hus i samma område där ingen har bättre läge än det andra så är det storleken som blir nästa avgörande punkt i värderingen, värdet ökar med storleken, säger Pär Gunnarsson.

Faktorer som kan höja husets värde
Har du inte tänkt bygga ut före värderingen är storleken inte något du kan påverka - och läget på ditt hus går heller inte att förändra. Således är det skicket som blir den punkt som du själv kan titta på och eventuellt göra något åt.

Husets skick påverkar värdet på huset

Husets skick påverkar värdet på huset. Foto: Marlén Eskilsson

– Skicket kommer ganska långt ner på värderingslistan men det är fortfarande viktigt. Där tittar värderingsmannen dels på konkreta fel i huset och dels på om ägaren lyckats fånga en stil, säger Pär Gunnarsson.

Vill du höja värdet kraftigt ska du därför åtgärda rena fel. Värderingsmannen resonerar som så att fel skrämmer bort spekulanter och köpare och därför drar de ner värdet en hel del. Har du ett tak som läcker in vatten, problem med fukt i källaren eller mögel i en vägg så är det sådana problem du i första hand bör satsa på att åtgärda.

Därefter ska du se över vilken standard ditt hem har och vilken stil du försökt fånga. Pär förklarar att stilen i sig inte spelar någon roll, du kan ha romantiskt med textilier eller ljust och fräscht, ena stilen ger inte högre värdering än den andra. Däremot är det viktigt att det är enhetligt.

Identifiera därför din stil och analysera vilket rum som ligger längst bort stilmässigt från de övriga, fokusera därefter på att ändra om så att det rummet passar in med övriga huset.

En enhetlig stil höjer värdet på huset

En enhetlig stil påverkar husets värde uppåt. Foto: Marlén Eskilsson

Samma sak gäller standarden på huset.

– Det ger inte särskilt mycket att renovera ett badrum i ett hus som håller låg standard i övrigt, då kostar det mer än det smakar. Har du däremot renoverat hela huset men missat ett badrum så kan det dra ner värdet rejält. Hela huset bör hålla samma standard, säger Pär Gunnarsson och ger ett exempel:

– Om huset är i dåligt skick och du slipar golvet för tusentals kronor höjer du inte värdet med 50 000 kronor så som många listor kan påstå. Men har du ett fint hus med fula golv kan en slipning istället höja värdet betydligt mer än 50 000 kronor.

När det gäller trädgården är det viktigt att fundera över målgruppen för huset. Ligger huset nära innerstadspulsen är kanske en lättskött trädgård rätt väg att gå och då är det dumt att du planterar blommor för tusentals kronor, värderingsmannen kommer inte att lägga särskilt stor vikt vid dessa om målgruppen är ett ungt, stressat innerstadspar - då är det snarare plan gräsmatta och solig tomt som höjer värdet.

Ligger huset däremot lite avsides kan en investering i en lummig trädgård höja värdet rejält eftersom målgruppen då är personer med ett mer lantligt intresse.

Sammanfattning/Det här kan du göra för att öka värdet på huset:

  • Åtgärda direkta fel i huset som kan skrämma bort köparna
  • Har du ett rum som håller lägre standard än övriga, fokusera på att få upp det till samma standardnivå som övriga huset
  • Skapa en enhetlig stil i huset
  • Inred trädgården utifrån målgrupp och läge