Byggahus.se

Dimmerpuck till IKEA trådfri

 1. Stormen
  Medlem · 108 inlägg
  Ikeas trådfri serie har börjat få fler och fler styrenheter och produkter.

  Gatewayen fick Astro-ur för ett tag sedan. Vilket gör att man kan ställa en trådfri lampa eller ett trådfri eluttag att tända o släcka efter solens upp o nedgång.

  Vill man ha lamporna i taket så kan man köpa o byta ut alla till trådfri. Strömbrytaren funkar som vanligt och vill man dimra så får man ha fjärrkontrolle i närheten eller sätta den brevid.

  Ikea bygger på Zigbee, samma som Philips Hue.
  Jag försökte leta på nätet för att hitta enheter som skulle fungera ihop. Det är inte helt självklart vad man kan läsa att alla med zigbee 3.0 fungerar ihop men efter att ha läst massa trådar osv så kan jag hitta att Nordtronic utnämner sig för att deras dosdimmer fungerar med IKEA. Dom har även en on/off dospuck. Tex att sätta till befintlig utebelysning o köra på astrouret.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20210408-154833_Home smart (TRDFRI).jpg


  Det jag nu får till i köket är snygga strömbrytare på väggen. (Renova) med fjäder.
  En puck till taket, en till belysningen ovanför arbetsbänkarn och en till köksbordlampan. Det blir förutom en dimmerpuck även en del av ikeas system.

  Ikea har även en rörelsesensor vilket gör att jag kan låta vitrinskåp och golvbelysningen slås på vid mörker, släckas 22 o därefter tändas när någon tassar runt i köket.

  Röststyrningen fungerar sen också med google.

  Plejd har sina för och nackdelar. Philips är också intressant. Men ikea är ett billigt system och med fungerande dimmerpuckar på befintligt system ännu mera intressant.

  Logga in för att se filmer.  Vore kul o veta om någon testat med andra Zigbee 3.0 produkter utanför IKEAS system och fått dom att fungera.
  För det finns Zigbee dosdimmer utan nolla av andra märken men obekräftat om de syncar.

  (Givetvis får man inte koppla el själv i fast installation)
   
 2. putte22
  Elektroniktokig · Uppsala · 799 inlägg

  putte22

  Elektroniktokig
  Köpte du Nordtronic från någon återförsäljare i Sverige ? Prismässigt?
   
  • Laddar…
 3. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 7 177 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Det här är intressant för mig som köpt in mig på IKEA trådfri, och saknar en inbyggnads-puck .... Jag har tyvärr inget att tillägga, än .. :)
   
 4. Stormen
  Medlem · 108 inlägg
  Jag tittade på massa olika dosdimrar. Zigbee 3.0 ska ju vara öppen källkod och fungera till allt. Men det verkar inte riktigt så enkelt när man läser runt, så jag fick skapa mig en egen uppfattning.

  Just Nordtronic finns på Proshop. Jag ville inte skriva ut det direkt utifrån att man kunde tolka det som smygreklam. Men det handlar om att jag blev så himla glad att hitta "missing link" i sortimentet för att sätta upp ett smart hem.
  Jag kommer troligtvis inte att använda smarta hemmet så mycket mer än, "google tänd för böv* eln jag BAKAR"
  och kanske tända o släcke lite om det är så att vi är bortresta. ( vilket inte händer nuförtiden men ändå)

  Nordtronic ligger för bara 399:- på Proshop. Tyvärr så behöver den matas med Nolla ( inget problem som oftast) Samt att den verkar inte ha hastighetsinställning på dimningen. Den verkar ha max/min inställning av något slag.
  Nordtronic Box Dimmer Zigbee | I lager | Billig (proshop.se)

  Kjell o Comp har en Ecodim 10 för 550kr och även en vriddimmer med zigbee 3.0. Men enligt en recension jag hittade så fick inte den personen produkten att fungera med IKEA. Om det beror på personen eller produkten vet jag inte.

  Kjell med flera som M.se säljer en intressant produkt Sunricher micro smart dimmer med zigbee 3.0 som du även kan köpa en ballast till, dvs om du råkar ut för flimmer, eller att dioderna inte slocknar helt trots att du släkt. Det tycker jag är väldigt begåvat. Förmodligen kan man köpa denna last och koppla in på alla dosdimrar?
  Denna Sunricher SR-ZG 9040A har mjukstart, fungerar utan nollan, och brytarfunktionen (in och utgång) behöver ingen spänning. Men lite klurigt så säger dom "fungerar med de flesta Zigbee nätverk" Så jag kunde inte få det bekräftat att det fungerar med trådfri. Lite synd annars var det en bra kandidat.
  Köp Inbyggnadsdimmer ZigBee - Micro Smart Dimmer (SR-ZG9040A-S) för 449 Kr hos m.nu


  Den som är så lik så man inte ser skillnad (samma skal) är Etmans SR-ZG9101 SACHP
  Denna kräver nolla men säger sig fungera till IKEA. Den ligger på 699:-
  Köp Dosdimmer ZigBee 400W - Etman online - ELDIREKT


  Jag hade gärna velat veta om tex Schneiders dimmer fungerar med trådfri. Dvs en dimmer med bra kvalité. Den Nordtronic jag köpte för halva priset mot en schneider kanske fungerar den med, men man brukar få vad man betalar för när det gäller hur snabbt de tänder upp, hållbarhet osv.
  Schneider Wiser Zigbee Dimmerpuck (elbutik.se)
  Men de säger bara att det fungerar med Wizer och den routern.

  Så valet föll då på Nordtronic som verkar vara norsk distributör på och det fungerade.

  HADE varit toppen om nån kunde säga. Men Zigbee 3.0 fungerar direkt med IKEA's system. Det är bar att köpa o köra med vilken produkt som helst, bara det står Zigbee på. så lägg gärna till kommentarer för fler produkter som fungerar!!!

  Den stora fördelen som jag ser det är att jag får snygga knappar när man kommer in i rummet och att man enkelt kan plocka bort allt om det skulle krångla i framtiden. Dvs det är bara en dosdimmer att byta, man är inte i behov av att router, fjärrar o annat fungerar. Eller så kan man ta bort dosdimmern helt och även den lilla fjädern i brytaren och tända o släcka som vanligt.
  Då finns det vanlig tråd och brytare att gå tillbaka till. och jag kan använda tidigare armaturer och andra dimbara lampor på marknaden är just ikeas. Tex har biltema/philips mfl flera snygga "vintage" lampor.


  Edit: Sen finns det ju ON/OFF puckar med. Detta är ju intressant tex till en utebelysning. Iomed att IKEA har Astro-ur numera.
  En liten rörelsesensor med batteri från IKEA kan vara intressant ur många perspektiv, kanske ställa i fönstret så det tänds lite lampor i tak o hallar osv om någon går förbi mellan kl 02:00 - 05:00 o tittar in i fönstren på baksidan.
   
  Redigerat 9 apr 2021 09:55
 5. putte22
  Elektroniktokig · Uppsala · 799 inlägg

  putte22

  Elektroniktokig
  Det här var intressant eftersom även jag har ”låst” in mig på trådfri och vill ha puckar bakom uttagen ist trådfri pluggar. Va inte längesedan jag lyssnade med m.nu och ingen av deras zigbee kunde dom bekräfta fungerade med trådfri. Men det verkar ju ha kommit en lösning nu. Någon som vet om nordtronic även funkar i Apple homekit eller bara syns i trådfri appen?
   
 6. Stormen
  Medlem · 108 inlägg
  Vad jag förstått så ( jag är ny på detta med trådfri) så får man Siri att fungera med en Philipsrouter Hue. En del verkar ha båda routrarna/gateway i samma system. Men ta denna info med en nypa salt.

  Jag tänker att det skulle vara värt som återförsäljare att sälja en puck till en person som kan testa. fungerar det så betalar man, annar sså är det fri retur o pengarna tillbaka även om produkten är "testad" Då kan dom sen skriva ut det sen tydligt på hemsidan. Fungerar det så öppnar det upp en hel del i försäljning ( antar jag)
   
  Redigerat 9 apr 2021 09:23
 7. putte22
  Elektroniktokig · Uppsala · 799 inlägg

  putte22

  Elektroniktokig
  syns boxdim bara i Ikea appen eller får du in den i homekit oxå?
   
 8. Stormen
  Medlem · 108 inlägg
 9. Stormen
  Medlem · 108 inlägg
  Inser nu att man kanske skulle köpt Philips routern för 490kr istället för ikeas. Eller ngn annan på marknaden. Då finns det fler dimmerpuckar mm som med större sanolikhet är kompatibla. Men men, nu hittade jag ngt som funkade ihop med ikea rakt av och ikeas app och det var målet.
   
 10. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Göteborg · 8 584 inlägg

  Johan Gunverth

  Diversearbetare
  Om du använder Siri/HomeKit kan man blanda och ge som man vill så länge det underliggande lagret från varje fabrikat fungerar korrekt var för sig. Jag har Philips, IKEA, Eve blandat med hemmabyggt i Raspberry Pi/Homebridge och allt ser ut att vara samma sak i och med att Homekit lägger sig som ett lager ovanpå. Det går sedan att kombinera mellan de olika miljöerna. Google borde fungerar likadant,

  IKEAs Trådfri-drivare är för övrigt väldigt trevliga att hacka ihop med valfri 24V LED-ljuskälla.
   
  • Laddar…
 11. N
  Medlem · 3 inlägg

  nikahlin

  Medlem
  :surprised:

  Hur går man tillväga rent praktiskt när man lägger till nordtronic dimmerpucken i Ikea Smart Home appen?
  Jag lyckas inte hitta den?
  Behöver telefonen vara uppkopplade på 2,4 ghz?
  Vad ska man välja för tillbehör när man lägger till en ny enhet?
  Sedan frågar ju appen vilket typ av dimmer man använder till lampan? Vad väljer man där?
  Hur får man pucken i pairing mode?
  Såg på nån youtube video att man skall trycka 5ggr på reset knappen och därefter skall lamporna som pucken styr blinka och sedan vara i pairing mode.

  Har testat allt ovanstående men får ändå inte skiten till att funka:sweat:

  Tacksam för svar, Niklas
   
 12. Stormen
  Medlem · 108 inlägg
  Ja, jag minns att man måste bryta ihop 5ggr först trots att man gör rätt.
  Nu kanske du redan visste detta men vibtar det ändå.
  Man behöver ett styrdon/fjärrkontroll, dvs en ikea av o på puck. Typ 304.431.24
  Dvs den vanligaste fjärrkontrollen de har.

  När den är inlagt i gatewayen och man slår på dimmerpucken flr första gången ska det gå bra att para den som en vanlig lampa. Dvs fjärrkontrollen 2 cm från lampan o hålla kn bakom på fjärren i 10sec.

  Man ska alltså inte in o bestämma vad det är flr nåt osv. Utan man bara håller fjärren nära dimmerpucken o parar dom.

  Meeeeeen, det här är ju en sanning med modifikation. Jag köpte 3 dimmerpuckar. Den första höll jag på med 14ggr innan det funkade o resettade pucken 12ggr kändes det som o den sista pucken funkade att para direkt,,, sådär så man trodde att npt gått fel för det gick så lätt.
   
  • Laddar…
 13. N
  Medlem · 3 inlägg

  nikahlin

  Medlem

  Ok. Så man lägger alltså inte till dimmerpucken som en ny enhet utan parar den med en Ikea puck?
  Jag har en 704.085.95.
  Ska testa nu.

  Har köpt lite diverse grejer till vårt badrum men det mesta är inte inkopplat än.
   
 14. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 17 335 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Skönt att det finns fler att dela misären med. Även jag får psykbryt varje gång det ska paras ikea Trådfri :oops:
   
 15. N
  Medlem · 3 inlägg

  nikahlin

  Medlem
  Tack för hjälpen!
  Nu fick jag till det
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.