Kök

Väggarna en smaksak

Många väljer att kombinera målade väggar med tapeter och i ett gammalt hus kan det passa att ha alla väggar tapetserade. Tapeter finns i ett otal modeller och alla prisklasser.

Robots av Aimee Wilder

Robots av Aimee Wilder

Naturligtvis beror valet mellan målade väggar och tapetserade helt på tycke och smak.

– Om man ska säga något generellt så kan tapet passa bättre i äldre hus från 1800-talet fram till och med 20-talet. Men tapet kan vara hur rätt som helst i moderna miljöer också, säger Lotta Thun inredningsarkitekt på Inark.

Den stora trenden just nu är att ha tapet på enstaka väggar eller i enstaka rum, men den största ytan är fortfarande målad. Väljer man att tapetsera så är det mycket mönster som gäller, menar Lotta Thun. Det kan vara allt från fototapet till vanliga mönstrade tapeter.

Tapeten Elton från Sandberg Tyg & TapetTapeten Elton från Sandberg Tyg & Tapet.

– Det är mycket organiska mönster nu, det vill säga naturalistiska mönster som bladverk, vass eller blommor.

Vita väggar är fortfarande allra störst och det har det varit länge. Det som är nytt är att vägarna är helvita. Tidigare använde man ofta brutet vitt, ofta med gult men nu är det helvita väggar som gäller.

De tidigare så populära fondväggarna är inte så inne längre, utan då är det istället enstaka tapetserade väggar.

Tapet av Josef FrankTapet ritad på 1940-talet av Josef Frank. Foto: Svenskt Tenn

För att inte tröttna för snabbt på färgen eller tapeten man valt är ett tips att använda neutrala tapeter och färger. Man kan ha en starkt mönstrad tapet, men om den går i brunt eller gråskala eller andra neutrala färger så är chansen större att du inte tröttnar så lätt. Med neutralare färg på väggen så kan du lättare byta ut kuddar, filtar och mindre inredningsdetaljer för att variera rummet, än om du har en väldigt stark och dominant färg. Men det är också en sanning med modifikation.

Tapeten ButterflyTapeten Butterfly av danska Ferm Living.

– Det är det personliga valet som räknas. Kanske är du en person som trivs i grönt och alltid har gjort det, då ska man ju ha grönt.

Lotta Thun berättar också att årets färg har varit turkost, men att hon nu tycker att det börjar komma lite blått också.

ad.10 från AlcroDen nya färgkollektionen ad.10 från Alcro.

Priser på färg och tapet varierar mycket. Tapetorama har tapeter från 100 kronor rullen, men de flesta av de nyproducerade ligger på runt 500–800 kronor rullen. Den allra dyraste tapeten de har i sitt sortiment är en Anna Dove-panoramatapet som kostar 5 550 kronor rullen. Grovt räknat så räcker en tapetrulle till ungefär fyra kvadratmeter. Formler för hur du beräknar hur mycket tapet som går åt finns på Tapetoramas hemsida.

På K-rauta kostar de flesta tapeter mellan 119-279 kronor rullen.

På Byggmax kan man köpa väggfärg från 23,98 kronor litern. En liter räcker till ungefär 6–8 kvadratmeter. Alcro har lite dyrare väggfärg som köps i färgfackhandel, deras Sober-serie kostar cirka 175 kronor litern.

Läs mer