ByggahusTV, Färg, kulör & tapet, Kök

Tapeter från 1800-talet och tidigt 1900-tal

Markus som jobbar med gamla tapeter och att återskapa tidstypiska miljöer visar oss i det här avsnittet av ByggahusTV hur tapeterna såg ut från 1800-talet fram till tidigt 1900-tal.

På Tapetorama i Malmö finns originaltapeter som intresserar museer, teatrar, filmskapare, men också privatpersoner som vill återskapa tidstypiska miljöer. 

Markus på Tapetorama
Markus jobbar med att återskapa tidsypiska miljöer med hjälp av tapeter.

– Det är jag som har hand om de gamla tapeterna och jag tänkte visa er hur tapeter har sett ut genom olika epoker från 1800-tal och framåt, säger Markus.

tre tapeter
Visar tre typer av tapeter från 1800-talet och tidigt 1900-tal.

Markus börjar med att visa tre tapeter med liknande, men också väldigt olika inslag från 1850 fram till 1910 ungefär. Alla har textilkaraktär, men stora skillnader också, som vi ska titta närmare på.  

Tapet från 1850-talet

– Det här är den äldsta, den härrör från ca 1850, men har en ännu äldre förlaga, kanske medeltida slottsmiljö, en tung textil med guldbroderier i.

Tapet från sekelskiftet

Sedan visar Markus en lite lättare tapet, med ett bladmotiv under, lite gobelängartad med ett mönster som går randigt på en ledd och så mycket mindre, rätt söta blommor. Han uppskattar att den tillverkades kring sekelskiftet.

Jugendtapeter

Markus går vidare och visar en jugendtapet som är ett nytryck efter en äldre förlaga. 

Jugendtapet

– Det här är jugend och något helt annat, den är lite mörk men har ändå det här ljusgröna, ungdomen liksom, och ett speciellt motiv som är stora blommor som är vertikala med stjälkar som strävar uppåt. Ett motiv som är typiskt för den tiden som skulle representera ungdomen och ny växtkraft.

Nyproducerade tapeter efter gammal förlaga

För att knyta ihop säcken om det här med gamla tapeter, så är det så att ett original har vissa kvaliteter som ett nytryck inte har, för det finns ju väldigt mycket nytryck på olika sätt. Ibland har man förvanskat dem mycket, ibland har man försökt att återskapa ett gammalt tryck, men sällan med riktigt rejäl äkthet i det.

Morris
Markus visar en tapet från Morris.

– Det beror på diverse olika saker, det beror på papperskvalitet, färgkvalitet, tryckmetoder som har förändrats. 

Morris-tapet

– Det här är en Morristapet, ursprungligen från 1880-talet, men i sin tur med inspiration från Engelsk medeltid, eller 1700-tal möjligtvis, men tryckt idag och säljer i stora upplagor. Ganska trogen i färgerna, men med ett annat skimmer över sig, inte samma matthet, dova färger, utan det blir lite ljusare och lite annan känsla. Morris som i det här fallet, de trycker ju också med limfärg ibland och då får man den här härliga känslan av djup i trycket. 

Markus jämför den nytillverkade Morristapeten med en gammal originaltapet.

Gammal originaltapet

– Om man tittar på den här då som ju är äkta vara så att säga, det är svårt att få fullt återgivet på filmen, men det är en helt annan matthet över den här färgen och papperskvalitén. Man ser det, man känner det när man tittar på det, att det här är en riktig tidsresa medan mycket nytryck inte är det. Så därför finns det alltid anledning att verkligen leta efter originalen för att hitta precis det man vill ha. Eller också är man nöjd med en pastisch och en modernisering av ett gammalt mönster.

Vill du veta mer om gamla tapeter? 

Tapetorama har tapetföresvisningar där de berättar om olika epoker och stilar "När väggar talar". Läs mer på deras hemsida tapetorama.se