Kök

Nya trender för homestyling

Hushållen säger nej till vitt, nu är det nya färger som gäller enligt en ny undersökning.

Nya trender för homestyling

Foto: HusmanHagberg

Vitt har länge varit en given basfärg i svenska hem, och den färg vi väljer att måla i när det är dags att sälja bostaden. Men nu verkar det som att vindarna har vänt. Vitt är, enligt en ny undersökning som Fastighetsbyrån har gjort, den färg vi minst av allt vill ha på väggarna. Istället är det grått som folk lockas av.

- Det är något förvånande att vitt är den absolut minst populära färgen även om det har skett en tydlig förändring de senaste åren. Som basfärg har vitt i hög utsträckning ersatts av grått vilket även är den färg stylister ofta rekommenderar inför en försäljning. Vi märker även att fler och fler är öppna för färg, och att dova toner av blått och grönt är populärt, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

Färger som hamnar strax under vitt på listan över de minst populära färgerna är rosa och orange.

Textbudskapen på skyltar och väggar som länge var populära, där carpe diem kanske är det mest klassiska exemplet, är också ute. 

- Carpe diem-skyltarna har ju minskat i popularitet och är kanske inget vi rekommenderar vid home styling. Vi brukar ju även trycka på att det är bra att rensa och att för mycket prylar ger ett rörigt intryck, vilket ligger i linje med undersökningsresultaten. Å andra sidan känns det som vi kommit ifrån styling och inredning som blir för färglös, avskalad och opersonlig. Man ska också ha i åtanke att vissa saker är väldigt trendigt i smala kretsar men inte hos den breda, säger Pia-Lotta Svensson. 

Här kan du läsa mer om homestyling.