Vad kostar det

Byggde stort lantkök för 100000 kr

Byggde stort lantkök för 100000 kr

Heidi Mikalsen styrde sitt köksbygge med fast hand och lyckades utforma och bygga sitt kök precis som hon ville ha det för bara 100 000 kr.

Heidi och hennes familj, bestående av man och tre barn, håller som bäst på att färdigställa den gård som Heidi ritat själv. När hon skulle rita köket visste hon att det måste få en central plats i huset.

- Jag ville att köket ska vara husets hjärta. Man ska vara tillsammans, någon kanske sitter i soffan, en annan gör läxorna – man ska kunna leva tillsammans i köket, säger Heidi.

Heidi Mikalsen
Heidi Mikalsen

 

Därför ritade Heidi ett hela 60 kvm stort rum som blir husets centrum med kök, matplats och vardagsrum. Alla ytorna man jobbar vid i köket går ut emot rummet så att man inte är ensam när man jobbar, utan enkelt kan kommunicera med andra.

Rummet har fönster och utsikt åt tre håll. På så sätt kan man också titta ut och ta del av vad som händer utanför samtidigt som man lagar mat i köket.

Heidis köksluckor

Tidigare bodde familjen i ett sekelskifteshus, där man hade ett fönster vid diskbänken. 

- Det var så positivt att kunna se vad som hände utanför på gatan när man stod och pysslade vid diskbänken, säger Heidi.

En annan sak Heidi ville ta med från sitt gamla sekelskifteskök var skafferiet. Men eftersom det nya köket skulle placeras i mitten av vardagsrummet fick skafferiet stryka på foten. Men Heidi löste problemet genom att istället placera två stycken kyl/frys i nya köket.

Heidi var noga med att planera för att kunna lämna disken till efter gästerna har gått hem.

- Jag tycker inte man ska diska när man har middag, det skapar dålig stämning och prestationsångest, säger Heidi.

Diskproblemet löste hon med en upphöjd köksö/bardisk som skymmer diskbänken från övriga rummet.

När Heidi hade ritat upp köket med alla funktioner hon ville ha, kunde jakten på köksinredning börja. Hon började med att sätta en budget. 100 000 kr fick köket kosta totalt. De hade lyckats renovera sitt förra kök för 30 000 kr, så 100 000 kr kändes som en rimlig summa för att bygga precis ett sådant kök de ville ha. De skulle montera köket själva.

Heidis köksö
Köksö

De tog in offerter från både från kökstillverkare i mellanprisklassen och från lågpristillverkare och priserna var inte helt förvånande vitt skilda.

- Hos tillverkaren i mellanprisklassen låg offerten på 250 000 kr exklusive vitvaror.

Vi bestämde oss för att kvaliteten hos den billigare leverantören var ”good enough” och valde dem. Där kunde vi få både köksinredning, bänkskivor och vitvaror för 100 000 kr totalt. Planen var sedan att höja utseendet på det billigare köket med några enkla trick.

- Jag hittade en trälucka som var exakt som jag ville ha den, men färgnyansen var fel. Men jag bestämde mig för att köra på den luckan och måla om dem själv i NCS S 0502-Y, säger Heidi.

Även bänkskivan var bara nästan som Heidi ville ha den, men hon körde på det som fanns och köpte samma typ av bets som golvet är behandlat med och la på bänkskivan.

- Jag slipade även av trösklarna som kom i lackad ek och betsade dem så att de har samma färg som golvet, säger Heidi.

Det som Heidi inte köpte från den billigare köksleverantören var fläkten, för hon ville inte ha en vanlig rostfri utan en som mer smälte in i övriga inredningen, samt beslag, köksblandaren och öppna hyllor.

Öppna kökshyllor

Knoppar i rätt stil till köksinredningen hittade Heidi på nätet. Konsoler till de öppna hyllorna hittade hon på en byggnadsvårdsbutik.

Pärlspont är monterad som stänkskydd och som täcksidor på köksskåpen. Även en bärande balk har fått inklädning av pärlspont, för att smälta in. 

Heidis tips till den som ska planera kök är: 

  • Ordna utblickar från arbetsbänkarna i köket
  • Se till att ni får plats att umgås i köket
  • Det är bra om du lätt kan gömma undan disken när du har gäster
  • En billigare lucka kan lätt piffas till med färg och andra knoppar
L-format hus
Heidis hus som hon nu håller på att bygga.

 

Kök ritat i ritprogrammet Chief Architect
Heidi ritade både hus och kök i ritprogrammet Chief Architect. 

 

Köksritning
Köksritning