Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vite vid dröjsmål.

 1. B
  Medlem · 5 inlägg

  Byggahus0123

  Medlem
  Hej! Ska till att skriva kontrakt med byggföretag för husbygge. Kommer utgå från konsumentverkets kontraktsmall. Vad för vite är normalt att ha vid dröjsmål? Det är ett fritidshus och det kommer inte direkt tillkomma några extra kostnader för oss vid försening. Dock är vi ju benägna att få huset färdigt till semesterledighet. Konsumentverkets rådgivare svarade "en rimlig summa med tyngd".
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 47 357 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Om vi tänker oss försening över semesterperioden. Så räkna med vad det kostar att hyra något likvärdigt under den perioden. Det kan vara en lämplig bas att öka från. Om huset bör vara klart i god tid före semestern, får man kanske ha en lite lägre vitesnivå för den perioden.
  Viten är lite tveeggade. Det ger incitament att bygga klart med prioritet. Men det kan också göra att byggaren stressar och slarvar/fuskar när slutdatumet närmar sig.
  Jag tror att om vitesperioden närmar sig, kan man överväga att låta byggaren slippa vite under förutsättning att minst x gubbar arbetar med färdigställande varje dag.
   
 3. B
  Medlem · 5 inlägg

  Byggahus0123

  Medlem
  Hej och tack för svar. Inte orolig för slarv utan att andra projekt prioriteras.
   
 4. S
  Medlem · Västernorrland · 8 426 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Tänk dock på att vite inte innebär att det ramlar in pengar helt automatiskt vid krångel.........Det är en kontraktstext som ger en laglig möjlighet att kräva företaget på det. Sen om de betalar eller inte står i stjärnorna.......Eller hur lång tid det tar innan man får nåt vet man inte heller......
   
 5. B
  Medlem · 5 inlägg

  Byggahus0123

  Medlem
  Drar väl av för vite på sista betalningen?
   
 6. S
  Medlem · Västernorrland · 8 426 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Rent konkret kan man ju göra det men hela fordran finns ju där ändå så det är nog inte bara och bara. Om det blir strid och tjafs alltså......
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.