Byggahus.se

Vilken sorts takstol på 50-talshus

 1. F
  Medlem · Halland · 2 inlägg

  Fender_KBA

  Medlem
  Hej.
  Är relativt nybliven husägare till ett 1½ plans hus från 50-talet, och funderar på vilken takstolskonstruktion som använts (för att förstå vilka planlösningsändringar som är realistiska på övre plan). Kan inte se denna variant beskriven någonstans, men antar det är en variant på ramverkstakstol. Dessutom är jag konfunderad då husets halvor verkar vara konstruerade på olika sätt.


  Sektionsritning med källare, nedre plan, övre plan & kallvind:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Sektion.PNG


  Planlösning övre plan:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Övre_plan.PNG


  Till höger i planlösningen består övervåningen av två symmetriska sovrum, där hanbjälken avlastas med en "hjärtvägg" som löper genom hela huset ner till källaren. Ute i sidorna finns kattvindar som avlastar högbenet. De är inte särskilt tjocka, men då hela huset består av plankvägg är det svårt att avgöra vad som är bärande. Om kattvindarna kunde bli en del av rummen skulle det skapa värdefull yta, men frågan är om de har en lastbärande funktion.

  Normalt sett så är väl svaret nej på den frågan, men på den vänstra halvan av huset saknas på flera ställen motsvarande stöd till högbenet. På denna sida ligger ett större sovrum med trappa och förråd på vardera sida. Här saknas som sagt stöd till högbenet, däremot så ger sovrummets båda väggar två avlastningspunkter till hanbjälken, som till viss del kanske kompenserar för detta. Dessa två väggar har dock varierande stöd på nedre plan.

  Är det så att generellt så krävs endera sortens avlastning, och vårt hus råkar ha båda varianterna? Som sagt så är det generellt svårt att avgöra vad som är bärande, då det är rejäla plankväggar överallt. Så är tacksam om det finns kunskap om denna konstruktion och hur den är tänkt att fungera (vilket den bevisligen gjort i 60+ år...).

  Lite dimensioner ifall det är av intresse:
  Spännvidd 8,65m
  Taklutning 40 grader
  Hanbjälke längd 4,8m
  Dimension högben: 75x145
  cc 100 cm mellan takstolar
   
 2. S
  Medlem · Västernorrland · 6 104 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Är bara en lekman men rent generellt sett så kan du nog i ett så gammalt hus bortse från begreppet "takstol" som vi ser på det idag. Idag ser man på det som en egen bärande enhet men förr tillbaks så var det mer lösvirke och man spikade ihop vartefter och man anpassade allt efter rådande läge. Har man en del bärande väggar uppe så är tex oftast virket i botten klent och strävorna för taket bär bara taket typ. Man beräknade så att säga inte takstolen separat och lyfte upp som man gör idag.
  Undantag finns säkert men jag tror de flesta småhus byggdes på gammalt vis.
   
 3. J
  Medlem · Blekinge · 8 690 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  De flesta 50-talshus byggdes med statliga lån som förmedlades av Bostadsstyrelsen via Länsbostadsnämnderna. De är därför väldigt enhetligt byggda. Från början var de begränsade till 115 kvm. Huset har en form av ramverkstakstol. Hanbjälken har två uppgifter. Dels att förhindra att högbenen trycker ut ytterväggarnas överkant, dels att fungera som upplag för högbenen så att dessa kan ges en klenare dimension än vad som annars skulle vara fallet. Stödbenen ska också fungera som extra upplag. I ditt fall har högbenen en rejäl dimension, 3x6 tum (virket är sågat i tummått och därför något kraftigare än dagens mm mått), vilket motsvarar 2x7 tum i styvhet. En taklutning på 40° gör att snölasterna reduceras rejält, i princip 50% vid 45°. Större delen av Halland är dessutom snözon 1,5. Med andra ord så är takstolarna inget poblem. Det finns inga stödben vid takkupan eftersom höbenen ovanför är avväxlade. Inga väggar på övervåningen kan betraktas som bärande (förutom stödbenen). På bottenvåningen är hjärtväggen, som går genom hela huset parallellt med taknocken bärande.
   
 4. F
  Medlem · Halland · 2 inlägg

  Fender_KBA

  Medlem
 5. J
  Medlem · Blekinge · 8 690 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Stödbenen gör ingen nytta som stöd för hanbjälken, i så fall saknas de. Planlösningen för vinden verkar lite "hemmagjord", men som jag skrev är dimensioneringen väl tilltagen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.