Byggahus.se

Varmvita LED - visst...

 1. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Varför envisas tillverkarna att kalla 3000-3200°K för varmvitt? Det är ju uppenbart kallvitt detta också. En klar skillnad mot glödljus, halogen och lysrör på 2700°K. Det ser ju bara löjligt ut när man blandar dessa. Ungefär som den lata/slarviga elektrikern som byter lysrör och sätter ett 840 bland 830-rör. q(;^;)p

  Problemet med LED âr att förpackningen nästan alltid är märkt "varmvit" istället för med fârgtemperatur och flanen i buitken inte har en aning rätt uppgifter. Philips och till viss del Osram föregår med gott exempel. Någon mer som samma ilandsbesvär som jag? :@
   
 2. C
  Medlem Nivå 5
  japp... men står det inget kan man ju inte annat än til 99% ana att det är "Fusk varmvitta"
   
 3. Rrrrr
  Medlem Nivå 13
  Dom menar förmodligen "Varmvit! (för att vara LED)" :cool:

  Finns väl säkert något internationellt standard institution som har bestämt vilken färgtemperatur som får kallas "varmvit". Alla som har något sånär intresse/kunskap angående belysning kollar efter färgtemperatur angiven i Kelvin istället för försäljarens egna konstiga benämningar :rolleyes:

  Det är väldigt svårt att få LED i varmare temperatur än 3000kelvin eftersom detta inte är diodens "naturliga färtemp". Oftast för att få varmare så sätter de någon form av beläggning på dioden = förlorad ljusstyrka.

  Och efter angiven livslängd ska den lysa med minst 70% av ursprungliga ljusstyrkan. Tror du detta alltid stämmer? Knappast
   
  Redigerat 11 jun 2010 22:22
 4. T
  Medlem Nivå 4
  [​IMG]

  Här är bra bild, för att få en uppfattning om Kelvin, ungefär 5 500 K är dagsljus.
   
 5. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Vad har du för referens? ;)

  Sorry, men den bilden säger absolut ingenting. Framför allt inte på en datorskärm i femtielva miljoner varianter och med ett syncentra i hjärnan som kontinuerligt motjusterar. En kallvit lampa ser blå ut i varmvit miljö, en varmvit lampa ser gulorange ut i en kallvit miljö.

  Annars är det rätt att dagljus, mitt på dagen, sommartid med helmulet väder, är runt 5500°K.
   
 6. T
  Medlem Nivå 4
  Lite kort om Kelvin, skall skrivas utan °. Svårt att välja vilken Kelvin man ska ha, då smaken är delad. Har själv olika Kelvin på olika platser, man får prova sig fram till det man tycker är bäst. T.ex. på en utomhuslampa kan det ibland vara snyggare med lite mer s.k. kallvit, men som sagt det är personlig smak som avgör vad man tycker är snyggast.
   
 7. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Stämmer det. Det var väl någon gång på 70-talet man slutade med "°" framför "K". Det är lätt att glömma och det förändrar uttydelsen rejält. ;)

  För övrigt tycker jag inte att kallvit utomhusbelysning tillsammans med varmvit inomhusbelysning har något med god stil att göra. Däremot i hög grad personlig smak. Det ser för jävligt ut helt enkelt. Som om man gjort en klumpigt misstag som inte kan göras ogjort. Om ett helt kvarter däremot gick över totalt till kallvitt kan det funka.
   
  • Laddar…