Byggahus.se

Trappa: murad, gjuten, eller?

 1. S
  Medlem · 204 inlägg

  stenhus05

  Medlem
  Vi är i valet och kvalet hur vi ska göra med trappan. Ska man mura trappan eller gjuta eller använda färdiga betongelement? Hur har ni andra gjort? Har ännu inte kommit till att verkligen räkna på det (ekonomin kanske kommer att bestämma). Vad är era erfarenheter när det gäller prisskillnad, tidsåtgång etc?
  mvh/stenhus05
   
 2. Y
  Medlem · 145 inlägg

  Yo

  Medlem

  Re: Trappa: murad, gjuten, eller?

  hejsan,

  vi murade vår trappa, materialet gick på 10' och det tog 2 man 2 dagar att mura upp den. Sedan ska den kläs och vi ska ha på ett räcke så 30' lär det hamna på. Den blir snygg och väldigt stabil.

  Med facit på hand hade vi gjort trappan större så vi hade fått plats med ett vilplan.

  http://www.utopia.se/johan/Data/page.htm?34,0
   
 3. S
  Medlem · 204 inlägg

  stenhus05

  Medlem

  Re: Trappa: murad, gjuten, eller?

  Tack för svar! Otroligt snygg trappa!!! Har först på senare tid insett hur komplicerat detta med trappor är. Vi har ritat åtskilliga utan att blivit riktigt nöjda. Får man fråga vilket stegdjup resp. höjd ni har? Och förstås hur bred trappan är? Ser ut som att ni har använt färdiga block i stegen, fick ni (el. rättare sagt murarna) såga dem till rätt form/mått eller levererades de färdigsågade?
  mvh/stenhus05
   
 4. Y
  Medlem · 145 inlägg

  Yo

  Medlem

  Re: Trappa: murad, gjuten, eller?

  hejsan

  det är små bjälklag som kommer från h+h finland. Dom är 17.2 mm höga och kan göras ganska breda, kommer inte ihåg djupet på rak arm. Trappan är totalt 210cm bred det är 18 trappsteg.

  Dom är sågade på plats och du måste hyra en såg eller avsätta mer tid eftersom dom är armerade.

  Stegdjupet är 27 centimeter vilket är lite snålt. Om inte jag missminner mig så är en "perfekt" trappa 63 cm när man tar steghöjd x 2 + djup så i vårt fall skulle trappan ha varit 18 cm hög men vi var tvugna att anpassa oss till övervåningen också, man vill gärna att trappan kommer jämt till översta våningen

  /Yo
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.