Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. Marlen Eskilsson

  Checklista för byggprocessen

  Här hittar du en cheklista för byggprocessen http://www.byggahus.se/artiklar/checklista-byggprocessen Fler artiklar om att bygga på avd Bygga http://www.byggahus.se/bygga
  Marlen Eskilsson · mar '07 · 0 svar · 28,7k läst
  ·
 2. vibyggerhus

  Villa Ingeltorp, stenhus i Ytong på skånska landsbygden

  Snart redo för takstolar
  vibyggerhus · 1d · 19 svar · 1,1k läst
  ·
 3. H

  Lättbetong under vinter

  Hej gott folk. Jag håller på att bygga till mitt hus med ytong lättbetong, jag undrar om det är någon fara med att låta det stå oputsat under vintern eller man bör putsa det så fort som möjligt? Tacksam för svar om någon har koll på detta
  husse.kultorp · 2d · 0 svar · 78 läst
 4. anders07

  Nytt hus i lättbetong väldigt lyhört

  Vi har lättbetong, dock från 1977, och jag har byggt på alla väggar mot badrum med glasull och gipsskivor för att minska ljudet. Precis som du beskriver så lät det som man själv låg i duschen (eller var med på toa) vägg i vägg. Det har blivit betydligt mycket bättre med isolering men jag ångrar att jag inte valde något material avsett för ljudisolering.
  anders07 · 3d · 5 svar · 547 läst
 5. K

  luftspalt i tegelvägg?

  Gissar även jag att det främst beror på frånvaro av radiatorer, sen kan gavlarna ligga i stora öppna rum och de rummen får därmed en större andel av yta yttervägg jämfört med de rum som typiskt ligger längst långsidorna. Oavsett så kan en tilläggsisolering av fasad vara lönsamt.
  kalle55 · 5d · 6 svar · 433 läst
 6. DanielF

  Undergrävt garage läcker in vatten

  Troligen inte löst... Dräneringsrören ligger för högt, vilket gör att vattnet måste ända upp till plattan innan det kan rinna bort genom rören.
  DanielF · 16d · 6 svar · 1,3k läst
  ·
 7. X

  Vilka typer av isolerade lättbetongblock finns att få tag på?

  Solbets block köper du på byggbay.se (https://www.byggbay.se/cellular-concrete-pp2-040-according-to-din-v-4108-4.html) Det gjorde vi, de har funkat fint. 240-blocken är ganska kompakta om man jämför med deras 365-block. Lycka till!
  xLnT · 22d · 6 svar · 561 läst
 8. L

  Porotherm så smal sten som möjligt?

  Jag sitter i Frankrike och väntar på ett bygglov. Mitt problem är att huset blir bara 8 meter långt och mycket skall få plats. Det gör att kortsidorna behöver vara så tunna som möjligt. En sparad decimeter betyder mycket i ett minimalt kök. Långsidorna kommer att bära upp takstolarna och där är tjockleken inget problem. Om nu långsidorna får ca 400 Porothermsten med isolering
  Lars Roth · 25d · 0 svar · 232 läst
 9. K

  Nytt fönster i vägg av hålbetångblock

  Jo det var det Dsl sa tidigare :)
  Kenny Lundbäck · 11 okt · 7 svar · 461 läst
 10. B

  Renovera blåbetonghus med rappad fasad från början av 50-talet!

  Då alla innerväggar är borttagna så visar det sig att det är sprickor i [bild] hörnen mot gaveln (ca söderläge) och (se bilden) materialet mellan stenarna är ”poröst”! Kan/bör man förstärka huset/väggarna utvändigt så att inte allt rasar? Då hantverkare började ta bort kakel i ett duschutrymme på [bild] övervåningen (se bild) med rör till munstycken i väggen (flera
  bosjoberg52 · 2 okt · 0 svar · 458 läst
  ·
 11. J

  Hur hänger sten och betonghus ihop egentligen?

  En välarmerad betongpelare kan ta ganska stora vertikala laster. Av större betydelse för stabiliteten är dels grundläggningen, dels förekomsten av sidostabiliserande väggar/skivor. Alla använder nog samma formler. Pelare i utsatta lägen måste ju också dimensioneras med hänsyn till risken för påkörning av ett tungt fordon, framför allt i samband med broar. I en del länder skapar
  justusandersson · 30 sep · 1 svar · 498 läst
 12. M

  Ungefärlig prisuppgift för putsning och målning av fasad

  Har ni fått en rätt utförd (komplett) omputsning för mindre än 1500:- m2 är det bara att gratulera. Skulle vilja säga att den siffran är ett bra riktmärke.
  MagHam · 28 sep · 9 svar · 870 läst
  ·
 13. ylven

  Putsa källarrum

  Köp en stålskånska, jättebra för att stryka på putsen! Köp finputs, barlast 0-1 så är det lätt att fylla i även mindre hål.
  ylven · 21 sep · 3 svar · 572 läst
 14. T

  Glömt rödgrund

  Hej. Nu regnar det här och då blir en av de putsade lecaväggarna rutig. Jag antar att byggarna glömt rödgrund. Vi kan då anta att det finns finja b och sedan finja c tjockputs på väggen. Byggaren kommer hit i morgon, men det är bra att veta innan... Hur löser man sådant här? Måste man knacka bort b och c bruket först, för att sedan rödgrunda och börja om igen? Jag antar att man
  Tornhill 2 · 11 sep · 0 svar · 487 läst
 15. M

  Ungefärlig kostnad på lättbetongstomme?

  En bekant byggde stomme. Kostade 1,6M. Väggar platta tak fönster innerväggar Och Vvs klart om jag förstod det rätt. Ca 160kvm en plan på totalentreprenad.
  maximm · 6 sep · 45 svar · 44,6k läst
  ·
 16. J

  Hur ser jag om jag har en bärande tegelfasad eller om d e skalvägg?

  Man ser det enklast på vilken typ av förband som murningen är gjord i. En helstensvägg (eller grövre) har stenar som ligger på tvären. Men årtalet 1962 talar för att det är en fasadstensvägg. Annars får du lägga ut en bild.
  justusandersson · 2 sep · 1 svar · 416 läst
 17. T

  Snart dax att bygga ny villa i lättbetong. Tips!

  [citat] Sorry. Någon kommenterade i den tråden så den kom längst upp där min yrong hus projekt brukar ligga men ska va noga med att kolla i fortsättningen. :)
  Toddep · 31 aug · 62 svar · 12,4k läst
  ·
 18. H

  Trä mot mellanbjälklag. Misstag?

  Bakgrund: Håller på att bygga ett litet sutterränghus. 80m2 fördelat på två våningar. Källardelen är betongplatta med Finjas exakt lättklinkerväggar. Ovanpå detta ligger ett platsgjutet mellanbjälklag. Övervåningen består av trä. Syllarna till övervåningen är fastskruvade i mellanbjälklaget av betong. Nu till frågan. Vi har lagt syllisolering endast under den syll som har
  Henke_ · 24 aug · 0 svar · 461 läst
  ·
 19. ricebridge

  Kalla fötter i attefallsstugan?!

  Kan man isolera inifrån utan att få problem?
  ricebridge · 24 aug · 11 svar · 975 läst
  ·
 20. R

  Trappräck fäste lossnade från väggen

  Den skruv/bult som sitter under lossnade biten är en pinnbult med franskgänga och en vanligt gänga i väggfästet Väggen är nog 200 mm minst , lägg i lagningscement ( fukta hålet bra först ) Skaffa en ny pinnbult med fransk gänga 150 mm , borra med borr för plugg 10 mm blåplugg 12 mm brunplugg 150 mm in , ( beror på tjocklek på franska delen ) kapa yttersta kanten på 2 pluggar sätt
  rävlyan · 22 aug · 1 svar · 424 läst
  ·
 21. KnockOnWood

  Ventilation ovanför fönster

  Hallå moderator, vad är det som pågår? Det är inte bara jag som undrar.
  KnockOnWood · 14 aug · 2 svar · 684 läst
 22. S

  Planlösning till nytt stenhus

  [citat] Riktigt bra lösning!! Tack!
  Sten164 · 10 aug · 13 svar · 1,1k läst
  ·
 23. R

  Vit beläggning på tegelfasad

  Kom gärna tillbaka och tala om hur det gick ,andra kan dra nytta av det
  rävlyan · 4 aug · 3 svar · 506 läst
  ·
 24. Isakare

  Ventilationshål i källaren

  Rensa kanalen, sätt nät på skorstemen, låt den vara kvar. Även om skorstenen inte längre värms upp, gör den nytta. Bara ventiler i yttervägg gör ingen nytta alls.
  Isakare · 4 aug · 1 svar · 460 läst
  ·
 25. jonastroms

  Stenhus klarar värmen bäst

  På så många olika ställen
  jonastroms · 24 jul · 10 svar · 1,1k läst
 26. B

  Vilken färg skall man välja på ett stenhus med puts?

  Jag menade förstås inte att man själv ska försöka sig på en sådan blandning men går man till en bra färgaffär och säger att man vill ha 1002-Y så kommer de att framställa en färg som uppfattas som en svagt gulbruten 1000N, på samma sätt som 1502-Y uppfattas en svagt gulbruten 1500N. Att blanda olika pigment på egen hand kan ge konstiga effekter.
  BirgitS · 21 jul · 33 svar · 2,9k läst
  ·
 27. Busster

  Skalblock Stockholm norr?

  Jag hittade Nyströms Cement i Roslagen strax utanför Norrtälje! :D https://nystromscement.se/
  Busster · 12 jul · 1 svar · 471 läst
 28. Vallentun

  Slamma väggen innan extra isolering?

  Tack för svaret, väggen är delvis tät, men vi vill gärna göra den "starkare". Så med ditt råd kommer vi nog använda kalkbruk. Öppna stötfogarna är fästningspunkter till det gamla trägolvet som vi behövde tyvärr riva.
  Vallentun · 9 jul · 2 svar · 510 läst
  ·
 29. N

  Mura / stötfog / glidskikt m.m med Finja Exakt

  Hej. Ska mura bottenvåningen med Finja Exakt 290. Det blir ett litet hus, baksidan blir 6500mm och ca 30% av långsidorna (30% av ca 8600mm) blir motfyllda. Finja säjer då att det ska stötfogsmuras, men där får jag lite rysningar... Valet blev såna här murblock eftersom energibalansberäkningen med dessa ihop med resten blev riktigt bra. Vill inte skapa köldbryggor. Skulle man kunna
  nova383 · 8 jul · 0 svar · 412 läst
 30. T

  Gjuta pelare med formrör till entre

  [citat] Nej ingen har räknat men jag har skaffat formrör 302mm breda för att det ska se rejält ut så dom är ju väldigt över dimensionerade. Armeringen blir 4st 12mm med byglar på 20cm cc. Jag tror inte detta borde bli några problem. Blir stående järn som jag viker 90 grader så samma armering i balken. Den blir förresten 25cm hög och 38 cm bred.
  Toddep · 1 jul · 6 svar · 764 läst
 31. Peter2400

  Täta betongrör

  Kan man inte kleta på lite mjukfog i springan och sedan gjuta upp runt röret med ett par säckar betong. Så hade jag nog gjort, rätt eller fel!
  Peter2400 · 30 jun · 3 svar · 430 läst
  ·
Laddar...