Byggahus.se

Totalentreprenad eller prefab?

 1. Anders Fox
  Medlem Nivå 1
  Tjena!

  Jag har hört vid flera tillfällen att kvaliteten blir bättre med totalentreprenad och även till lägre kostnad.

  Är det någon som vet om det stämmer?

  Vad behöver man för projektledning, är det mycket krångligare? Och om någon byggt hus med totalentreprenad, vad gick det i så fall på (inkl. grund och schakt m.m)?

  Mvh, Anders
   
 2. ginnfilt
  Medlem Nivå 9
  Hej!

  I min värld så använder du en del begrepp lite märkligt. Du ställer totalentreprenad (TE) mot prefab i rubriken? "Prefab" är ju ett samlingsbegrepp som innebär att delar av huset (byggelement) är förhandstillverkat på annan plats och levereras mer eller mindre sammansatta till byggplatsen. Detta ska jämföras med vad man brukar kalla "lösvirke", där allt byggs på plats "från grunden".

  Prefab-hus kan uppföras med olika form av entreprenad, där TE är en variant. TE är oftast dyrare, eftersom den som tar det totala ansvaret vill ha betalt för sitt ansvar. Man brukar nämna ett påslag runt 10 %. Hur kvalitén påverkas av entreprenadformen är nog väldigt svårt att uttala sig om, det lär skilja helt från fall till fall och entreprenadformen är knappast det som avgör den slutgiltiga kvalitén.

  Det är många som byggt med TE (undertecknad inkluderad) men att fråga vad det kostade är ju som att fråga hur långt ett snöre är.

  Du får nog förtydliga din frågeställning! :)