Byggahus.se

Tips mottages angående NY vedpanna!

 1. M
  Medlem Nivå 4
  Hejsan!

  Som ny på forumet är detta mitt första inlägg, och är lite osäker om denna rubrik hör hit (admin kan flytta om den inte passar in).

  Sagan börjar såhär,
  År 2012 byggde jag och min fru ett egnahemshus på 130m2 med radiatorer, ett garage på 91m2 med golvvärme. I garaget byggdes också ett pannrum med en vedpanna av märket Arimax 240 (överförbränning) och en ackumulatortank på 1500 liter. I huset sitter också en frånluftsvärmepump Nibe 750 (som vi endast använder till tappvatten), värmen tas från pannrummet, och detta för att slippa dyra elräkingar.:cool:


  Nu har jag gråtit från dag ett med denna vedpanna, knappt två eldningsäsonger och man känner att man "måste" till pannrummet för att lägga i mera ved -igen:(. Vi har även två små barn och på grund av det också fungerar inte denna panna optimalt för oss. För att få ackumulatortanken varm till ca 80c krävs eldning på 4-6 timmar, och cirka 6 besök i pannrummet fö att kasta i mer ved eller annars röra om brasan för att på någon som helst verkningsgrad på skiten! Och jo, jag har en laddomat 21 som sköter skitkningen.. Snacka om dålig panna! Tekniken bygger är ju den samma som användes på 70 talet!

  Men eftersom det var bråttom och min första vedpanna, litade jag förstås på kunniga montörer och säljare- vilket jag inte skulle ha gjort!
  Så kära forum! Hjälp oss att hitta en vedpanna som arbetar med dagens teknik och sköter jobbet suveränt, inga mer skräppannor! Vi har redan gråtit tillräckligt :wow:

  Hoppas på många svar och förklaringar,
  hälsningar
  Maghall
   
 2. D
  Medlem Nivå 2
  Ta en titt på Baxis pannor, har satt in flera såna med mycket bra resultat!
   
 3. D09
  Medlem · Nivå 25
  Du verkar ändå insatt i vedpannor och dess anläggning, tidigare konstruktioner etc vilket är positivt

  Vilka nya pannor har du tittat på hitills? :)
   
 4. M
  Medlem Nivå 4
  Tack, det skall jag göra.
   
 5. M
  Medlem Nivå 4
  Tack för svaret D09! Jag börjar bli insatt efter att jag jobbat fram att få detta pannrum att fungera i snart två års tid 😃 skulle jag inte behöva tänka på ekonomin skulle jag beställt en ETA sh 30kw. Men just nu funderar jag på en MAGA, den erfarenhet jag har av dem är att min systers man har en sådan mot en 2 2500 liters tank, ett inlägg och brinntid ca 5 timmar och tanken är laddad till 90grader påstår han!
   
  • Laddar…
 6. D09
  Medlem · Nivå 25
  Jag kör en 40kw och behöver 2 ilägg för att fylla 4m3 tank.

  En fördel är att jag kan lägga ett fullt ilägg 220l ) så fort jag närmat mig 50-60% laddninggrad och behöver inte passa på att tanken ska vara nästan tom.

  Mitt tips är om möjligt öka volymen på tanken i samma veva. Om dina förutsättningar tillåter alltså :)
   
  • Laddar…
 7. D
  Medlem Nivå 2
  Beroende på vilken panna du väljer och om plats finnes, gör en ökning av tankvolymen en rejäl komfort ökning.
   
  • Laddar…
 8. C
  Lösvirkesbyggare Nivå 12
  Vi har just installerat en BAXI panna i vårt hus. Bygger lösvirke. . BAXI solo inova 30 och större ack tankar vi har 4 à 750 liter ack tankarna är från strömsnäspannan.

  Huset vi bygger är just nu ej klart men denna panna ska värma upp 240 kvadrat+ källare .

  Har eldat hela vintern och ....bara varannan dag ��
   
  • Laddar…
 9. A
  Medlem · Nivå 8
  Jag satte in en Molle 35 för 4 år sedan. Eldar 220 kvm + 3000 liter på två inlägg. Mycket billig panna med enormt hög effekt, drygt 60kW. Enda nackdelen är att det ryker in en del vid tändning och ilägg. Men inget problem så länge man har separat pannrum.
  Som flera har sagt, bör du se om du kan utöka ackumulatortankarna.
   
  • Laddar…
 10. kulle
  Medlem · Nivå 10
  Vad har du för kostnad för veden ?
  Jag tänker en Nibe 750 och nybyggt hus borde inte vara så hög elräkning.
   
 11. M
  Medlem Nivå 4
  Visst fungerar NIBE'n bra, men den använder nog elpatronen när temperaturen går under 0 sträcket! Och jag hatar elräkningar! Kostnaden för veden för oss är dels gratis, och iår har jag även köpt ett lass för 3000kr, 16 fast m3 som räcker för oss hela nästa år.
   
 12. M
  Medlem Nivå 4
  I nuläget kan det hända att jag endast bygger om och anskaffar en bättre panna, med möjlighet till en till tank i framtiden. Vilken panna har du?
   
 13. D09
  Medlem · Nivå 25
  En Hargassner hv40, 4m3 tank från husqvarna svetsteknik. Har dock inte isolerat tanken speciellt begåvat än ;)
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem Nivå 4
  En Hargassner är vel nog också i klass med ETA om jag har förstått saken rätt, rätt dyr m.ao ;)
  Har en Akvaterm 1500liters tank i dagsläget, och den kostade ju om jag minns rätt 20 000kr! Skulle gärna behöva mer vattenvolym men isåfall blir INTE en rund utan en rektangulär, eftersom utrymmet inte räcker till..
   
  • Laddar…
 15. K
  Medlem Nivå 1
  Jag satte in en ctc v40 lamda hösten 2011, den har gått helt utan krångel sen dess, skulle tro det vore en bra storlek till ditt hus men du behöver större acktank.