Byggahus.se

Takstolar garage, dimensioering

 1. K
  Medlem Nivå 1
  Skall dra igång garagebygge till våren. b*l=7*9m.
  Har ett Älvsbyhus 1 1/2 plan, taklutning 38 grader. Vilken taklutning bör garaget ha, etsetiskt och praktiskt?

  Vilken dimension krävs på takstolarna för att klara ett spann på 7 meter? Måste man ta hjälp av konstruktör?
   
 2. Bob_the_builder
  Medlem Nivå 9

  Re: Takstolar garage, dimensioering

  Köp färdiga takstolar. Det är 9st det är fråga om, det blir ett elände att spika dem själv. Dessutom blir det förmodligen dyrare, tro det eller ej! K-sorterat virke är inte gratis. Alls.
   
 3. Fasting65
  Medlem Nivå 11

  Re: Takstolar garage, dimensioering

  Vi spikade takstolarna då hela j**la takstolsindustrisverige tog 5 veckors semester i somras.

  Vi fick väl hyfast pris på k24-virket, men spikplåtar är inte billigt. Dessutom fick vi panikköpa 50 löpmeter k24 på Fredells (ja, ni som är från stockholm får rysningar nu, för det är D Y R T där). 54 kr löpmetern vill jag minnas att vi pröjsade för 45*145-virke på Fredells. 9000 ankarspik, ett par hundra spikplåtar och ruskigt mycket virke gick det åt.

  Billigt ? Nej, inte ett jäkla dugg, men tyvärr hade vi inget alternativ. Mellan tummen och pekfingret så betalade vi säkert 5.000 mer än om vi köpt dem från fabrik, men i ärlighetens namn vågar jag inte kolla hur stor prisskillnaden blev.


  Edit: Vi fick lägst offertpris från Takstolsfabriken i Nässjö, men som sagt hade de stängt för sommarn när vi väl ville beställa. Lyckligtvis fick vi tag på en ritning från Åsbytorps Såg i Kumlatrakten så vi kunde bygga dem själva - ritningen gick väl på en 800 kr.
   
 4. K
  Medlem Nivå 1

  Re: Takstolar garage, dimensioering

  Tack för synpunkterna. Då var det bestämt, det blir till att köpa.
  Men, vad skall man köpa? Takstolarna kommer att ha ett fritt spann på 7 meter, taklutning 27° och betongtegel. Vilken typ skall man välja till ett sadeltak, ramverk eller fackverkstakstol? Prismässigt, praktiskt mm.
   
 5. Bob_the_builder
  Medlem Nivå 9

  Re: Takstolar garage, dimensioering

  Fackverksstolar är sannolikt billigast. Då kan man använda förhållandevis klent virke. Dock blir vinden inte speciellt rolig, som nämndes ovan.