Byggahus.se

Ta bort vinkelkopplingar och skarva med rak koppling i borrtopp?

 1. H
  Medlem · 291 inlägg
  Vi har en bergvärmeborra med en borrtopp ett par meter ner i en gjuten kassun och eftersom borrhålet inte är nog djupt tänkte vi förlänga slingan med att gräva ner lite extra jordvärme kollektorslang.
  För att minska motståndet så borde det vara bra att få bort vinklarna som sitter där nu och ansluta med raka kopplingar istället. Dessutom gör de nuvarande vinklarna att det krävs ytterligare 90-gradare för att slangarna ska komma vidare ur brunnen. Marken är förhöjd en meter så därför är utgången högre upp än tänkt från början.

  Frågan är hur det ser ut under huven. Är det möjligt att kapa slangarna precis under kopplingen och få på nya eller kommer slangarna rasa ner i hålet?
  Man borde kanske börja med att dra upp de lite och fästa vajrar och säkra?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170617_212522308 bea.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170617_212522308.jpg
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Du måste ändock ha ett samlingsdon för att koppla ihop dom så ha dom 90 kvar och titta hur dom andra ska komma in sätt in samling det på den raka delen om det finns plats
  sen måste du nog någon form av instrypning mellan slingorna ,
  är beroende på borrans djup och markslingan återkom gärna med uppgifter
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem · 291 inlägg
  Nja tänkte seriekoppla och köra ut från pumpen genom jordvärmeslingan och sedan ner i hålet. Tror borrhålet är mellan 110 och 120 meter och om man då kompletterar med 200 meter slang.
  Har förstått efter lite sökningar att det skulle kunna fungera och att man då slipper instrypning.
   
 4. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Hur stor VP har du ,s.k ON/OFF eller inverter , det blir lite mindre värme i en markslinga än borrhål , om du skarvar på slangarna , klart då behöver du inte strypa , sen det med vilken KB -pump sitter i VP den ska ju dra hela flödet orkar den det , det är bara mina funderingar , en del VP kan göra det andra inte , för i det stora hela så handlar det om flöde i alla värme och kyl anläggningar
   
  • Laddar…
 5. H
  Medlem · 291 inlägg
  Värmepumpen är inte inköpt än så kan anpassa den till kraven. (y) Men tänker mig någon av Nibes modeller.
   
 6. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Vad har du i dag som ger minus på KB
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem · 291 inlägg
  Nej vet inte vad det blir för grader när man kör värmepump som det är nu med bara borrhål men hålet är borrat för såpass längesedan att man inte gjorde de alls lika djupa som i dagsläget. Därav att komplettera med jordvärme. Hålet har alltså inte varit i drift någon gång.
  Huset är 140 m2 plus källare och sedan finns ytterligare 60 m2 att koppla på om man vill. Kan stödelda med kaminer. Så 110 meter enbart blir nog lite dåligt.
   
 8. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Storlek på nuvarande VP ?
   
 9. H
  Medlem · 291 inlägg
  Nej har ingen värmepump nu och har inte värmt upp hela huset tidigare så vet ej energiåtgång.
   
 10. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Så det finns bara ett hål , har du kollat med någon vad dom säger du ska för storlek , 200 m extra i mark + borra , = ca 10-12KW
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.