Byggahus.se
Har problem! Har lejt in mattläggning av våtrumsmatta i badrum och tvättstuga i ett tillbygge. Har dessförinnan lejt in snickare som skruvat spånskiva ovanpå vattenburen golvvärme. Spånet lades in före semestern förra sommaren och mattan lades sedan i slutet av augusti. Utrymmet har varit uppvärmt sedan dess. Har sedan täckt golvet för kakling och målning. Tog bort skyddspappen och upptäcker till min fasa att nästa varenda skruvskalle syns i mattan + alla skarvar!

Ringer till golvfirman som lovar att komma och titta. Dröjer flera veckor innan det kommer ett livstecken. En ung kille kommer ut och tittar, beklagar att det ser så trist ut och börjar diskutera hur man ska kunna lägga om detta. Lovar att återkomma... Tre veckor senare ringer jag och frågar vad som händer varpå golvchefen svarar "ingenting"... Han har ingen aning om vad som hänt men en sak vet han - det är inte deras fel. Men han skickar ut en kille med 30 års erfarenhet för att konstatera att "skivorna har krympt", det måste ha varit vi som lagt in fuktiga skivor. Som sagt, golvet har legat på plats i två månader, dessförinnan har skivorna legat inomhus. Skruven är den rekommenderade och snickarn har lagt många golv och detta har aldrig hänt tidigare.

Nu har vi dessutom upptäckt två bubblor i våtrumsmattan i badrummet, en i duschen och en utanför. Vid nytt besök av killen med 30 års erfarenhet beror detta på att tillbygget har satt sig. Bygget har, innan mattan lagts på plats, stått på plats i ett år.

Golvfirman frånsvär sig allt ansvar, killen som la mattan säger att han spacklade "lite". Vid kontakt med golvspåntillverkaren så säger de att man inte ska spackla alls eftersom detta är ett känt fenomen. Vi tror oss komma ihåg ganska mycket spackel, men har tyvärr inte tagit några foton. Snickarn säger dessutom att golvfirman inte borde lägga mattan om det är för fuktigt.

Vem har rätt och vem har fel? Vad tror ni har hänt och vad rekommenderar ni?
 
golvspån ska inte spacklas då dom rör sig (krymper/sväller). vet om flera som spacklat och fått precis som du säger.
golvfirman har gjort fel här.
om det är bubblor skulle jag rekommendera att riva upp och ta reda på varför. kan vara fukt, antingen från material eller i värsta fall från otätt skikt eller golvvärmen. stå på dig. jag är ganska ny i bygg, så jag skulle rekomendera att du även pratade med en oberoende fackman. och inte då mattläggaren såklart. lycka till!
 
Jodå, besiktningsmannen kom och tittade på hela konstruktionen och mätte fall och kollade täthet. Kontentan är att det inte alls är huset som satt sig utan att det handlar om "limsläpp", dvs man har inte limmat ordentligt och därmed gjort fel. Detta måste åtgärdas.

Skruvskallarna och skarvarna är mer av kosmetisk karaktär och ska i så fall synas från två eller flera håll om man ska betrakta det som ett fel. Detta syns olika på de två mattorna, den spräckliga är mer förlåtande men på den svart-vita syns det väldigt tydligt. Hur detta bedöms återstår att få svar på, besiktningsmannen skulle överlägga med några kollegor om just detta.

Vi får vänta några veckor på protokollet, kan återkomma med mer detaljer då. Han fick i alla fall med sig läggningsanvisningar gällande spånet där det tydligt och klart framgår att man inte ska spackla.

Känns i alla fall skönt att vi fick medhåll när det gäller bubblorna. Resten får vi se!