Byggahus.se

Styrning av 220v pump till solfångare

346 läst  13 svar

 1. Anbeco
  Medlem Nivå 1
  Hej har vattenmattor (solfångare) till poolen skulle behöva styra pumpen så att den står står stilla i 15 minuter och hår i 5 minuter hittar inte sådan timer allternativ så styra dem med givare på in och ut vattnet så när det är varmare på taket än i poolen så startar pumpen
  Är det någon som har en bra lösning på det?
   
 2. V
  Medlem Nivå 4
  Här är en timer med minutupplösning: https://m.clasohlson.com/se/Digitalt-kopplingsur-mini/36-4600, tror dock att det är max 10 eller 20 till-/frånslag som är programmerbara och det blir svårt med 15-minutersintervall...

  Annars är det väl som du säger: tempgivare, mikrokontroller, relä och programmering (hysteres tex..). Då får du ”problem” med att det är 230 du vill switcha och måste vara noggrann med isolation osv.
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem · Nivå 18
  • Laddar…
 4. Anbeco
  Medlem Nivå 1
  Finns det några färdiga sådana relä boxar?
   
 5. G
  Medlem Nivå 6
  • Laddar…
 6. V
  Medlem Nivå 4
  Du får mycket bättre styrning med tempgivare och kontroller. Med tidrelä/timer finns risk att du kyler poolen istället, alternativt inte tar tillvara på det uppvärmda vattnet. Jag skulle nog slå till på styrningen som Guson föreslår.

  Färdiga reläboxar att sätta i ett vägguttag och styra med tex en 5V-signal har jag inte sett...
   
  • Laddar…
 7. A
  Medlem Nivå 4
  Får man fråga varför du vill styra på detta vis?
   
 8. Bjurran
  Medlem Nivå 9
  Vad har du för effekt på din pump? Den där kontrollern verkar klara upp till 250W och du får många fördelar med den. Inte bara att du säkerställer att den bara värmer och inte kyler, vad jag förstår så kan den även hjälpa till med varvtalsreglering av pumpen om den klarar det. Där finns energi att spara in.
  Det finns även säkerhetsfunktioner som frostskydd och nedkylning av paneler om du har behov av det.
   
 9. Peter2400
  Medlem · Nivå 19
  För att styra pumpen som du vill, så räcker det med ett Sonoff relä, måste givetvis monteras fuktskyddat.
  https://www.styrahem.se/p/438/liten-strombrytare-paav-wifi-sonoff-basic
   
 10. Anbeco
  Medlem Nivå 1
  Då 15 minuter är för lång tid så vattnet hinner inte värmas upp på taket
   
 11. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Så länge solen skiner värms väl vattnet? Sen blir det såklart varmare vatten första 'varvet' efter att man har startat pumpen efter att den har stått stilla en stund, men totalt sett förlorar man energi om man inte kör pumpen hela tiden så länge det går.
   
  • Laddar…
 12. J
  Medlem · Nivå 7
  Du ska ha en termostatenhet som kan känna takvärme och poolvattemvärme , varmare tak start, kallare tak stop, finns ett par modeller av Termomat som går att använda till ditt
   
  • Laddar…
 13. A
  Medlem Nivå 4
  Fast har du mycket förluster i ledningen som ska övervinnas eller vill du ha ut varmt vatten direkt.
  Om du ska värma en pool eller liknande så tror jag det är bättre att hålla "låg" temperatur på allt eftersom man då har lägre förluster.
   
  • Laddar…
 14. Bjurran
  Medlem Nivå 9
  Om det är en helt vanlig pool du ska använda det till och inget väldigt annorlunda projekt så finns ingen anledning att värma upp så du får ett riktigt varmt vatten. Som andra redan svarat ökar dina förluster ju varmare det är.
  När man installerar en poolvärmepump brukar man prata om att försöka få en temperaturskillnad på 2 grader, men iaf 1 grad. (Hade det i minnet eftersom jag funderat på att byta ut min oekonomiska elpatron som även den värmer ca en grad beroende på temperatur och vilken effekt jag kör)
  Jag skulle tippa på att något liknande borde vara mest effektivt även i ditt system.