Byggahus.se

Stående kollektorer ?

 1. K
  Medlem Nivå 1
  Har "hört" att man kan få problem i trädgården om man har jordvärmeslang under gräs och träd. Någon som har erfarenhet av detta? Är det någon som provat IVT:s stående kollektorer och hur har det fungerat? Funderar på att installera sådana för att minsa ytan på kollektorslangen.

  Tacksam för svar! :)
   
 2. C
  Medlem Nivå 14

  Re: Stående kollektorer ?

  om man har på tok för kort slang, eller att skangen ligger för tätt, så man tar ut alt för hög effekt på liten yta, så kommer man få kärlskott, gissar att dom där kompakt kolektor som du far efter kommer att ge samma dåliga resultat, om man inte har en myckes svag värmepump, som desutom kan skicka överskottsvärme ut i slingan för att värma marken.

  normal jordvärme gör ingen inverkan alls på marken!!! men på 80 talet så instalerades många direktförångar system o dessa ger kärlskott
   
 3. C
  Medlem Nivå 1

  Re: Stående kollektorer ?

  [quote author=Koholmen link=1165434404/0#0 date=1165434404]Är det någon som provat IVT:s stående kollektorer och hur har det fungerat? Funderar på att installera sådana för att minsa ytan på kollektorslangen.
   
 4. M
  Moderator · Nivå 18

  Re: Stående kollektorer ?

  Iden med deras kollektorer är ju att få en större upptagningsyta riktad nedåt i backen just för att minska antalet kvadratmeter som krävs. Ser inget skäl varför detta inte skulle fungera under förutsättning att det dimensioneras och monteras rätt
   
 5. Overlander
  Medlem Nivå 5

  Re: Stående kollektorer ?

  Dessa kräver återladning.