Byggahus.se

Spegelskåp ej dimbart till dimmer

 1. J
  Medlem Nivå 2
  Hej,

  Jag har köpt ett spegelskåp (Svedberg sober 60) och har ännu inte koppat in el och belysning. Den befintliga spotlight-belysningen i badrumstaket är inkopplad på en dimmer och nu undrar jag hur spegelskåpet kommer klara det om det går på samma knapp?

  Jag har förstått att lampan i skåpet inte är dimbar, men vad händer om man försöker dimma lampan? Kommer den börja flimra då eller kommer den fortsätta lysa starkt? Och vad kommer hända med eluttaget i skåpet?

  Har vi något annat alternativ än att byta ut spotlightsen i taket till icke-dimbara?

  Kommer självklart att anlita en elektriker för att göra jobbet.

  Tacksam för all hjälp då jag inte kan någonting alls om det här :)

  Mvh
   
 2. J
  Husägare · Nivå 12
  Ja, ni kör dimmer till spotlightsen i taket och en vanlig tänd/släck till spegelskåpet. Generellt är det sällan spegelskåp går att ljusreglera.
   
 3. J
  Medlem Nivå 2
  Tack för svar!

  Vi har idag bara en knapp i väggen, en dimmer.
  Sedan har vi ett "hål" i väggen ovanför spegelskåpet där el-kablar kommer ut. Har kollat att dessa kablar inte längre är strömförande när knappen i väggen är släckt.
  Eftersom då lamporna i taket och kablarna som ska kopplas till spegelskåpet går på samma knapp antar jag att man skulle behöva dra helt nya separata kablar och sätta dit en ny knapp för att lösa det som du föreslagit? Eller missförstår jag något?
  Antar att detta är rätt krångligt i ett helkaklat badrum?
   
 4. J
  Husägare · Nivå 12
  Det är säkert samma elektriska krets/säkring men tändningarna går förmodligen att separera. De kommer förmodligen från samma kopplingsdosa. Det man får göra då (som blir snyggast) är att sätta en dubbelknapp, en sk. Kronströmställare. Den ena knappen tänder/släcker spegelskåpet, den andra knappen ljusreglerar downlightsen. Dimmerpuck placeras bakom strömställaren och den knapp som ska ljusreglera förses med fjäder så att det blir en återfjädrande knapp.