Byggahus.se

Socialistiska Byggregler?

 1. Langbein
  Bannad · 556 inlägg

  Langbein

  Bannad
  Hej!
  Jag börjar bli ganska så trött på kommunala Begränsningsregler för eget byggande på egen tomt. Man kan förstå ifall man vill begränsa väldigt olika bygghöjder av estetiska skäl, eller att grannar ska medge ovanlig färgsättning mm. Det märkbara är att om jag har 1000 kvm 2.000 eller 10.000 kvm tomt så får jag inte bygga mer på den större än den mindre i min kommun och andra. Vad jag främst vänder mig emot är att man inte får bygga mer än 150 kvm i ett plan + 40 sidobyggnad och max. avvikelse 5% här. I Djursholm däremot måste man ha dubbelt så stor tomt för samma yta, men har man ännu större tomt finns inga övre regler. Alltså hos oss 20% och max 150+40+5%, i Moderaternas Djursholm c:a 10% men ingen övre begränsning, där är tomterna minst dubbelt så dyra.

  Att man vill hålla viss stil i Djursholm kan jag förstå, men i vanligare förorter verkar det mera vara att packa in fler på mindre ytor, kan behövas relativt skattekraft, men består det oavsett politisk majoritet, eller är det mer åt vänstern man inte ska få bygga stort?

  Jag anser att man ska få bygga så stort man vill, om alla grannar intill går med på det. Annars borde det konsekvent vara straff på att bo i en liten stuga på stor centralt belägen tomt. Som tidvis framgångsrikt politiskt verksam och ganska styv i samhällskunskap, har jag tydligen missat detta, varför ska jag inte få bygga hur stort jag vill med hänsyn taget till grannar och avstånd till gata, ex. 400 kvm i ett plan på 1000 kvm tomt?
   
 2. I
  Medlem · 1 220 inlägg

  isolde

  Medlem

  Re: Socialistiska Byggregler?

  Sverige i ett nötskal. Jag har ingen lösning på ditt problem, men förstår den frustration som detaljplaner skapar. Det finns löjliga exempel på hur bygghöjden ska disponeras, hur taklutningen ska vara mm. I de fall har man i alla fall givna regler att rätta sig efter, men byggnadsnämndens subjektiva tolkningar måste ändå vara värsta avarten på svensk tjänstemannadiktatur. En enda persons godtycke bestämmer om du får eller inte får förverkliga ditt drömhus, som antingen är för modernt eller inte passar in i landskapsbilden pga det ena eller det andra. I princip kan detaljplanen avgöra din och din familjs framtid. Ett tips är att köpa tomt i ett område som det enbart finns ett avstyckningsplan för. Då får man bygga i stort sett hur man vill.
   
 3. Langbein
  Bannad · 556 inlägg

  Langbein

  Bannad

  Re: Socialistiska Byggregler?

  Finns det nära Sthlm eller en storstad?
   
 4. I
  Medlem · 1 220 inlägg

  isolde

  Medlem

  Re: Socialistiska Byggregler?

  Tyvärr kan jag inte svara på det, men ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun så får du garanterat ett svar. Jag vet däremot att sådana områden brukar ligga stax utanför (1 mil) medelstora städer som Linköping, Norrköping, Jönköping och troligtvis många fler. Oftast handlar det om fd fritidshusområden som på senare tid har förvandlats till permanentboende.
   
 5. Langbein
  Bannad · 556 inlägg

  Langbein

  Bannad

  Re: Socialistiska Byggregler?

  Brukar vara byggstopp här för stora hus tills detaljplan finns eller man köper gammalt stort, men långt till allt att gå.

  Hur är det utrikes i EU etc?
   
 6. O
  Medlem · Västmanlands län · 1 756 inlägg

  ordain

  Medlem

  Re: Socialistiska Byggregler?

  Hur skulle det se ut om man inte via PBL segregerade befolkningen så att man i vissa områden bara har stora hus och i vissa bara små lägenheter?

  Utan sådan segregering kanske klass-skillnader och klassmotsättningar skulle minska på riktigt och det skulle ju kunna undergräva stödet för regeringspartierna. Klart vi inte kan tillåta sådant.

  (Varning: Viss ironi kan förekomma i inlägget)
   
 7. Langbein
  Bannad · 556 inlägg

  Langbein

  Bannad

  Re: Socialistiska Byggregler?

  Just detta vill jag ha upp till debatt, vi är inte fattiga precis och vill bygga stort där vi är, men inte på höjden.

  Vad vi sett verkar samma regler gälla i hela Storsthlm utom Djursholm, där vi gärna kan bo men det är en tjusig och dyr avkrok med massor av radon och de rikaste, där sparkapitalet verkar kunna försvinna snabbt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.