4 985 läst ·
58 svar
5k läst
58 svar
Smakråd kring spis i köksö vid vägg
Vi har 20 cm mellan vägg och häll (så som i alternativ 1) i dagsläget i vårt kök (som inte vi byggt utan BRF-en och Poggenpohl), detta tycker vi funkar utan problem, så det är säkert en smaksak.BirgitS skrev:
Man bör ha avställningsytor på båda sidorna av en häll så att det inte är någon risk för att väggen är i vägen för stekpannehandtag och det är lätt att lyfta av något som håller på och kokar över. Därför ser inte alternativ 2 bra ut, som jag ser det och även i alternativ 1 är det för lite yta till höger.
Det är väl bara 1-2 stående gäster som kan stå där så brukar du ha fler gäster ger en så liten ö inte särskilt mycket.
Det låter mycket ovanligt att bara 60 cm av en vägg skulle vara bärande.
Främst är det inte häng vid köksön utan sittande gäster vid matbordet bakom som man kommer socialisera sig med. Men absolut att det kommer hängas.
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 46 161 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 46 161 inlägg
20 cm kan väl fungera, även om det är 30 cm som brukar rekommenderas, men i alternativ 2 är det ju inga 20 cm i alla fall.anyconsideration skrev:
Kan man verkligen inte göra kökshalvön bredare?
Stämmer i alternativ 2 är det nog bara 10, och håller med om att det är väldigt lite... Vi kan ju förlänga väggen dock (dvs kontrollera hur mycket som tas ner) och försöka jämna ut det på det sättet med fläkten centrerad.BirgitS skrev:
Jo det går ju såklart, men rädd att det blir trångt mellan ö och den andra väggen istället. Vi kan ju alltid sätta spisen mer "mitt i" ön, men då förlorar vi mycket bänkyta och därmed arbetsyta, vilket vi helst undviker.
Den suger in luften? Har du själv provat eller är det teori?Discoman skrev:
Detta är ju inte något hemmasnickrat vi tänker oss här, det räcker att söka lite i forumet och många verkar supernöjda med sina hällar med inbyggd fläkt? Många säger till och med att den fungerar bättre än traditionella fläktar.
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 46 161 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 46 161 inlägg
Hur långt emellan är det i dina förslag?anyconsideration skrev:
Det förstår jag, men med 80 cm häll i stället för 60 förlorar man också bänkyta.anyconsideration skrev:
En bänkfläkt gör att lådorna under hällen blir grundare, också något att väga in?
Jag har testat och jag har kompisar som haft. Men lycka till, låter som du bestämt dig redananyconsideration skrev:
Det är 150cm mellan slutet på köksön och väggöppningen.BirgitS skrev:
Ja det är bra poänger, jag tror att grundare lådor är OK då vi får mycket förvaring i resten av köket, men bänkyta är absolut uppskattat. Vi får ju i princip lika mycket spisyta med 60 utan inbyggd fläkt och 80 ink fläkt så där är det ju knappt någon fördel.
Vi ska även boka ett möte med IKEAs köksplanering, samt ta några extra varv med hantverkaren, så vi kan sitta och prata ihop oss med någon som kan.
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 46 161 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 46 161 inlägg
Jag känner folk som har 120 cm och det går bra att mötas i den öppningen. Kan ju vara värt att ta de 30 cm och få in en 18 cm bred ho också.anyconsideration skrev:
Det är 150cm mellan slutet på köksön och väggöppningen.
Ja det är bra poänger, jag tror att grundare lådor är OK då vi får mycket förvaring i resten av köket, men bänkyta är absolut uppskattat. Vi får ju i princip lika mycket spisyta med 60 utan inbyggd fläkt och 80 ink fläkt så där är det ju knappt någon fördel.
Vi ska även boka ett möte med IKEAs köksplanering, samt ta några extra varv med hantverkaren, så vi kan sitta och prata ihop oss med någon som kan.
Gör en "mockup"Ställ stolar eller några lättflyttade möbler och testa olika storlekar på öppningen. Gå fram och tillbaka och känn efter hur det känns. Att bara göra markeringar på golvet blir inte riktigt samma sak men kan också fungera.
Ang avstånd till vägg så har vi ett kök där vi har 16-19 cm (gammalt hus, inte riktigt rakt) mellan spisen och väggen och det fungerar helt ok men mindre hade inte gått för då hade den som står vid spisen inte fått plats med armbågarna.
På induktionshäll behöver man sällan dra av ngt som kokar över utan det brukar räcka att sänka plattan, däremot kan man ju vilja sätta ngt vid sidan av spisen. Dock är nog det viktigaste att tänka på att man inte kan stå inne i väggen när man lagar mat. Det går ju också att testa vilket avstånd som är bekvämt.
En ho i bänken där spisen är är dock guld värd, inte bara för säkerhet utan för smidighet.
Ang avstånd till vägg så har vi ett kök där vi har 16-19 cm (gammalt hus, inte riktigt rakt) mellan spisen och väggen och det fungerar helt ok men mindre hade inte gått för då hade den som står vid spisen inte fått plats med armbågarna.
På induktionshäll behöver man sällan dra av ngt som kokar över utan det brukar räcka att sänka plattan, däremot kan man ju vilja sätta ngt vid sidan av spisen. Dock är nog det viktigaste att tänka på att man inte kan stå inne i väggen när man lagar mat. Det går ju också att testa vilket avstånd som är bekvämt.
En ho i bänken där spisen är är dock guld värd, inte bara för säkerhet utan för smidighet.
Jag kan säga såhär, jag har flera vänner som har en sån fläkt. Ingen hade valt om de idag.
De fungerar tillräckligt bra för att man inte ska kasta ut skiten på fläcken, men tillräckligt dåligt för att de kommer vilja byta ut den i förtid.
De funkar helt enkelt inte av flera skäl. Jag hade personligen aldrig velat steka bacon i mitt kök om jag hade haft en sån fläkt (och öppen planlösning).
De fungerar tillräckligt bra för att man inte ska kasta ut skiten på fläcken, men tillräckligt dåligt för att de kommer vilja byta ut den i förtid.
De funkar helt enkelt inte av flera skäl. Jag hade personligen aldrig velat steka bacon i mitt kök om jag hade haft en sån fläkt (och öppen planlösning).
Du råkar inte ha en bild på hela köket?
Mitt bidrag till debatten blir, om du gillar att laga mat ska du inte ha en liten fjuttig 60-spis. Jag satsade på en där jag får plats med 4 pannor/kastruller samtidigt och jag har aldrig ångrat mig.
Mitt bidrag till debatten blir, om du gillar att laga mat ska du inte ha en liten fjuttig 60-spis. Jag satsade på en där jag får plats med 4 pannor/kastruller samtidigt och jag har aldrig ångrat mig.