Byggahus.se

Skatta på vinst?

 1. A
  Medlem · 12 inlägg

  annixxa

  Medlem
  Hej! Vi sålde vår bostadsrätt 2004 då vi trodde att vi skulle bygga under 2005. Så blev icke fallet utan vi hann bara skaffa oss en tomt (som var i princip gratis så vi kan inte dra mycket pengar för den). Vi måste nu ha våran "huvudsakliga dygnsvila" i det nya huset fr o m 2 maj 2006 för att skjuta upp reavinstskatten för lgh. Huset kommer absolut inte vara beboeligt då men vi kommer försöka chansa på att få det att verka så. Är det någon som har erfarenhet av liknande problem?
  /Annika
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 916 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Skatta på vinst?

  Jo, jag hänger också på datumgränsen! Förhoppningsvis kommer jag in i huset till påsk men då utan kök och fasaden putsas senare denna månad. Köket kommer ändå att funka med portabel elplatta/ugn, microvågsugn, diskmaskin och kyl/frys.

  Det gäller inte bara att flytta in i huset - KA'n måste också sända in underlag till kommunen att huset är 'klart' före 2 maj. De nedlagda kostnader som du ska ha som underlag i jämförelse med den tidigare försäljningen måste också överstiga försäljningen minus mäklararvode för att uppskjutande av reavinstbeskattningen ska gälla. Betalning som sker efter 2 maj gäller således inte.

  I mitt entreprenadkontrakt ligger mycket hög bot såvida huset inte skulle bli inflyttningsklart före 'dead line'. Men visst har det varit lite nervigt! Jag har en hög reavinst som jag petar in i nya huset.
   
 3. A
  Medlem · 12 inlägg

  annixxa

  Medlem

  Re: Skatta på vinst?

  Hej! Visste inte att k-a måste lämna in också?? Skatteverket har sagt att de går på fakturadatum samt att det man vill räkna in ska vara monterat i huset. De åker inte precis och kollar, så visst utrymme för "fusk" finns. I vårt fall är det kommunen samt en granne som gjort att vårt bygge (eller snarare bygglovet) försenades med nästan ett år. Vi kunde inte drömma om detta scenario. Det handlar om över en kvarts miljon så vi kan inte sova så bra precis. :'(
  /A
   
 4. Hemmakatten
  Medlem · 11 629 inlägg

  Re: Skatta på vinst?

  Det finns inget i Skatteverkets regler som säger att ett slutbevis från en kvalitetsansvarig måste ha kommit kommunen till handa.
  Däremot måste bostaden vara "beboelig" och ni måste ha flyttat in. Begreppet "beboelig" är möjligtvis något man kan diskutera med Skatteverket, men att medvetet lura Skatteverket kan straffa sig ordentligt. Förutom straffavgifter på 40% kan man åka på böter eller tom fängelse ifall brottet anses vara av större art.
   
 5. A
  Medlem · 12 inlägg

  annixxa

  Medlem

  Re: Skatta på vinst?

  Vi vill ju försöka sträcka det så långt det går utan att vi blir brottslingar... Vi får kanske bygga huset o sen sälja det igen för att vi kommer inte ha råd att bo där....
  Vi har en liten befintlig byggnad (typ ett uthus som nu är lite tillfixat med ok avlopp etc. Detta är inte tidigare taxerat så vårt bygge bör ändå falla in under nybyggnadsepitetet) som sitter i hop med det nya huset. Enl. samtal med skattemyndigheten så skulle vi räkna den delen som beboelig och sedan räkna in allt som vi hittills betalat för det totala bygget. Men jag vet inte rikitgt hur det kommer sluta :-?
  /A
   
 6. Hemmakatten
  Medlem · 11 629 inlägg

  Re: Skatta på vinst?

  Usch, ja det är inte roligt när man missar uppskjutandet av reavinstskatten. Vi vet, för vi är i precis samma situation. :-[
  Är det inte problem om ni flyttar in i uthuset? Det kanske då blir räknat som bostadsyta och ert nybygge kanske inte räknas som nybyggnad utan tillbyggnad och att ni kanske då går miste om de fria åren från fastighetsskatt.
  Har ni inte börjat med ert hus ännu så lär ni ju inte hinna göra så mkt till 2 maj. Och att betala ut en massa pengar i förskott till hantverkare är inte bra. Det skulle förresten inte hjälpa eftersom arbetet måste vara utfört också.
  Själva åker vi på mer än er i reavinstskatt och inser att sjöboden har vi inte råd att bygga nu utan den får bli senare.

  Det enda raka är att försöka tänka om. Kanske ni kan bygga huset, men vänta med garaget/förrådet/carporten.? Kankse ni kan tänka er att bygga ett billigare hus? Ni kan kanske tänka er att måla själva (både inne och ute blir det en tjänad slant). Går det att spara in på ytskikten och maskinutrustning?
  Berätta gärna hur det går för er. Lycka till! :)
   
 7. A
  Medlem · 12 inlägg

  annixxa

  Medlem

  Re: Skatta på vinst?

  Vad gäller nybyggnad/ tillbyggnad så inser vi ju i efterhand att vi borde betalat 6000 spänn för ett förhandsbesked. Men enligt jurist vi pratat med och även skatteverket så krävs det att den befintliga byggnaden är taxerad för att den ska göra att den nya byggnaden ska räknas som tillbyggnad och ej nybbyggnad. Eftersom vårt lilla hus ej tidigare varit taxerat (har tidigare tillhört en jordbruksfastighet där alla ekonomiutrymmena ej taxerats) så borde detta funka. Men jag vågar inte lita på någonting, så vi vet inte hur det kommer tolkas i slutänden.

  Tror du man kan stämma kommunen för vilseledande information (vi har ritat ett helt annat hus tidigare på kommunens förslag, men när det väl kom till kritan så hade de ändrat sig gällande husets placering på tomten, så vi fick börja om från början igen - därav förseningen)

  Vi har kört lågbudget från början så vi har inte så mycket att snåla in på (inget garage, lyxigt kök eller liknande). Men tack för tipsen! Hoppas det går bättre för er! :)
  //A
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.