Byggahus.se

Skadestånd?

 1. E
  Medlem · 6 inlägg

  estrella

  Medlem
  Hejsan, Vi skrev kontrakt med en hustillverkare för ett halvår sedan. Vi köpte tomt privat, men genom hustillverkaren, under förutsättning att vi kunde bygga ett speciellt hus på just den tomten. Det skulle inte vara några problem och vi skrev kontrakt.
  Det har dragit ut på tiden, vi har sålt våran tidigare villa och flyttat in i en andrahandslägenhet. Nu, ett halvår efter kontraktsskrivning, får vi veta att bygglovet inte gick igenom. Som tur står det i kontraktet med hustillverkare att kontraktet inte är giltigt om bygglovet inte går igenom. Men vi har ju haft en massa kostnader under det här halvåret. Bl a räntor på tomtlånet (som hustillverkaren lovade dra av på tillvalen), statsbyggnadskartan och lite annat. Bl a så fick vi stå för räntor till tomtsäljaren, eftersom tillträdesdagen skjöts upp. Det lovade hustillverkaren ersätta oss för senare, vid tillvalen. Idag ska vi träffa hustillverkaren igen, och han vill nog pracka på ett oss annat hus istället, som man FÅR bygga på tomten, men jag vet inte om vi är så intresserad av att fortsätta samarbetet. Kanske det är lättast att häva kontraktet, men nu är vi rädda att vi inte ska få igen pengarna som vi har förlorat. Vi tar kontakt med en advokat, men hur mycket kan man isåfall beägra i skadestånd för en sådan här sak? Förutom de kostnader som man har haft? Vad tror ni? Vad skulle ni ha gjort? Vi ville bygga ett 1 1/2 plans hus på denna tomt, men man får bara bygga 1-plans. Det är ju inte riktigt vad vi tänkt oss. Jag tycker att hustillverkaren skulle ha tagit reda på fakta först innan de lovade bygga huset. Det är även de som haft hand om beställningen av bygglovet. Allt skulle de sköta...

  Vad ska vi göra? ???
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 7 058 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Står det tydligt i kontraktet att det endast avser huset ni beslutat er för? Ingen liten ful "alternativparagraf" någonstans i texten?

  Det bästa vore om ni hade med er en jurist redan vid nästa möte med husleverantören eftersom ni tydligen har en del överenskommelser som skulle regleras senare. Speciellt om ni inte upprättat kontrakt på dess delar.

  Så trist för er!
   
 3. E
  Medlem · 6 inlägg

  estrella

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Näe, det avser endast detta hus. Önskar att man kunde få tag i en jurist så här snabbt, men vi ska vara där redan om tre timmar.... =(
   
 4. G
  Medlem · 2 147 inlägg

  Re: Skadestånd?

  Finns det ingen möjlighet att modifiera bygglovet så att ni får ett hus som nästan blir som ni ville ha det? Har ni funderat på att överklaga nedslaget på bygglovet?
   
 5. E
  Medlem · 6 inlägg

  estrella

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Nja, enda alternativet nu är ett enplanshus, och inte ett 1,5 plans som vi önskade.
  Det skulle ta ett halvår till att bara överklaga beslutet om bygglovet och det har vi inte lust att vänta på. Vi behöver någonstans att bo och har inte lust att betala räntor på tomtlånet längre.
  Men vi får se vad säljaren erbjuder oss i eftermiddag. Om han nar något väldigt bra hus i 1-plan, där han går ner i pris så ska vi iallafall tänka på saken. Men innan vi börjar förhandla, så kommer jag att kräva skriftligt på att hustillverkaren kommer att ersätta oss för våra kostnader under denna tid, såsom tomtlånet t ex.
   
 6. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Skadestånd?

  Förutom att Du inte får bygga Ditt hus som Du tänkt Dig :( befinner Du Dig i en gynnsam situation eftersom huvudregeln vid avtalsbrytande är att parterna skall återgälda vad som uppburits och dessutom lämna ersättning för nödvändiga kostnader och annat som part lagt ner och som motparten kunnat se eller åtminstone kunnat förutse. Kontentan av detta är alltså att om hustillverkaren har pengar kan Du "simma lugnt". Är det fråga om stora belopp så bör Du kanske ta hjälp av en jurist. Kostnaden för ombud får nämligen motparten betala. Om däremot hustillverkaren har dålig ekonomi är det naturligtvis bättre att försöka få ut vad som finns. Tänk på att man inte kan lugga en flintskallig....
   
 7. yonna
  Medlem · Österlen · 7 058 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Nå ... hur gick det vid mötet???
   
 8. E
  Medlem · 6 inlägg

  estrella

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Nja, vi vet varken ut eller in. De erbjöd oss ett 1-planshus, ungefär lika stort men lite dyrare; till samma pris som det vi beställde. Fast det var ju egentligen inte ett 1-planshus som vi ville ha. Men vi ska fundera på saken; det skiljer 200 000:- mellan husen, som de bjuder på. Sedan är frågan; hur mycket skulle man kunna kräva dem på om man låter hävda köpet och försöka få in kostnader och skadestånd genom en jurist?
  ???
   
 9. yonna
  Medlem · Österlen · 7 058 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Det låter som om det vore mer ekonomiskt för er att ta deras bud om ett enplanshus - billigare även för deras del. Om utgångsskillnaden är 200' får man väl säga att ni fått ett gott bud.

  En dag blir även ni gamla ::) - tänk så skönt att slippa dra rullatorn uppför trappan!

  *Suckar* jag har tre trappor, tillika hus på mycket hög sockel. Hade jag inte trivts så bra i mitt gamla hus hade jag flyttat till ett enplan!
   
 10. Snappen
  Medlem · 183 inlägg

  Snappen

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Hej!

  Det låter inte som ett helt dåligt förslag hustillverkaren kommer med även om jag naturligtvis förstår ert missnöje, för det är ju inte "samma" sak. Om ni ändå väljer att ta deras erbjudande så se då till att det noga regleras att ni inte ska stå för ev andra tillkommande kostnader heller! Ex är det ju dyrare att projektera för enplanshus med större markarbeten och grund. De kostnaderna ska inte ni behöva betala eller hur. Om tomten sedan ligger strategiskt och är bra för er kan det ju vara svårt att hitta en ny tomt till fördelaktigt pris om ni skulle vilja bryta helt med hustillverkaren? Något att tänka på när ni ska bestämma er. Hur som helst -lycka till och uppdatera gärna!
   
 11. L
  Medlem · 436 inlägg

  Lilla_vargen

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Estrella, jag vet inte hur bestämda ni är på att ha just ett specifikt hus, som ni sett ut och tycker är drömhuset. Själv skulle jag ha svårt att acceptera vilken annan kåk som helst, bara för att den råkade ha samma kvadratmeter boyta. Jag har här på forumet insett att människor resonerar på olika sätt: en del vill ha fyra väggar och tak, andra vill ha exakt just hundra specifika detaljer, vilka sammanbyggda råkar bli ett hus. Om ni tillhör den sistnämnda kategorin, skall ni inte låta er luras och förhastat gå med på att köpa ett hus som ni egentligen inte vill ha.
   
 12. B
  Medlem · 543 inlägg

  BoD

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Å andra sidan... om ni bygger ert enplanshus. Tror ni att ni skulle göra en vinst på det vid en försäljning?
   
 13. L
  Medlem · 54 inlägg

  Lill_Frazze

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Är lite nyfiken... Har ni bestämt er? ???
  Vad blir det i så fall?
   
 14. E
  Medlem · 6 inlägg

  estrella

  Medlem

  Re: Skadestånd?

  Hejsan,
  Nu har vi bestämt att dra oss ur det hela. Vi har sålt tomten (med vinst) och har en advokat som förhandlar om ersättningssumma, med hustillverkaren. Vi vill ha ersättning räntor för tomten, pantbrev och lagfartskostnad. Vi har köpt en annan villa istället; och gdet blir inget nybygge för vår del. Jag tror att det löste sig rätt bra ändå, trots allt.

  Eva
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.