Byggahus.se

Samma nolla och jordfelsbrytare

 1. Shukrat
  Medlem Nivå 1
  Hej! Kan man dela upp trefasgrupp i köket och ha samma nolla och jord ? Dvs 2 fas till spisen och 1 fas till ugnen.
  Jag har 3x16a och ugnen behöver 16a minst och spisen 2x16a.
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Ja, det brukar gå att göra så. Det kan finnas några fallgropar, så ge dig inte på att hempula det. Iallafall inte utan att få hjälp. Beskriv i så fall lite nogrannare.

  Saker som:
  Finns nollan framdragen?
  Har det suttit en spis där tidigare, som fungerar?
  Man kan också behöva fundera över hur man rent praktiskt gör vidarekopplingen så att det blir en bra koppling. Vid så stora strömmar är det väldigt viktigt att kopplingen blir bra, så det inte börjar brinna.
   
 3. Shukrat
  Medlem Nivå 1
   
 4. Shukrat
  Medlem Nivå 1
  Vi kommer använda bara ung och spishäll och max effekten ligger på 11000 w. 2x16a 1x16 borde klara den. Kommer det bli nån belastning på nolla och jord ? I och med att man använder e en uppdelad 3 fas
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Nej, det blir ingen ökad belastning på nollan (eller jord), så läge det verkligen är en trefasgrupp som har 3 olika matande faser. Man nyttjar att faserna är fasförskjutna mot varandra, vilket gör att strömmen i nollan minskar om du drar ström genom mer än en fas. Det bli störst ström när bara en fas nyttjas. Om det dras lika ström ur alla faserna blir strömmen noll i neutralledaren. Men har du tre fasledare från samma matande fas, så brinner nollan.