Byggahus.se

Så fuskar hantverkarna med ROT-avdraget

 1. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Roffe

  Kvalitet/perfektion är en förutsättning om inget annat avtalats. Varför skulle en kund gå med på ett dåligt arbete? Ifall du inte kan leverera till det pris du anger så är det väl bara att tacka nej till jobbet? Eller så kan du försöka förhandla om kvaliten, ifall du tror det är en vinnande strategi. Annars så faller den kostnaden/risken på dig, hantverkare.
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: estwing

  visst finns det massa skummisar ute i byggbranschen men det finns lika många rötägg till kunder.
  många kunder som får det kanonfint hemma där hantverkare har varit å jobbat.
  men när fakturan kommer så gnälls det...å va dyrt m.m.
  men det går himla fint att byta bil varje år...hänger flera stota LED tv...köper soffgrupper...husvagnar....resor flera ggr /år...listan kan göras lång.
  men betala en hantverkare som kommer hem å gör fint kan ej betalas...
  beklämmande....
   
 3. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Björnen

  Intressant polemik...
  Vad som bör sägas är nog att det i Sverige är "fult" att tjäna pengar eftersom man då "utnyttjar" någon annans sämre situation. Det som man säga är fortfarande tillåtet är att INTE göra ett RIKTIGT AVTAL med hantverkaren i fråga där man skriver vad man vill ha utfört när man utför arbetet.

  Det bästa vore nog om vi alla gick tillbaka till byteshandel! Jag har odlat 25 kg potatis som du kan få om du hjälper mig att resa upp stommen till mitt förrådsskjul...

  Tyvärr så befinner vi oss inte i denna situation ÄN, men med tanke på vart världsekonomin är på väg så verkar det som om vi snart får vänja oss vid denna verklighet och då behöver vi inte oroa oss över vare sig ROT-avdrag, usla hantverkare eller gnällande kunder... Och än mindre LED-tv, bilbyte eller soffgrupper.
   
 4. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Mollan13

  Ska det inte gå att lita på att en hantverkare utför det han ska på ett korrekt sätt? Ska jag som kund vara lika insatt i branschen som hantverkaren själv? Själv har jag betalat den höga notan och upptäckt det ena felet efter det andra och förstått att jag blivit grundligt lurad både på arbetets utförande och notan. Det verkar som om det är fritt fram att luras hursomhelst i denna bransch utan några som helst repressalier....
   
 5. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Blizzet

  Instämmer med Mollan m.fl. Det lär vara betydligt OVANLIGARE att kunden är problemet än hantverkaren.

  Det är bara en undanflykt lite FÖR ofta för att det ska vara möjligt. Eller så måste hantverkarna vara oerhört mkt sämre på att förstå kunderna än andra?
  Man får sig ett skratt varje gång Fuskbyggarna sänds och företagen i fråga ger sina ytterst dåliga förklaringar på sina hemsidor. Det är alltid kundens fel att de byggt helt åt skogen, inte tillåtits fixa, saltat fakturor o.s.v.

  Om hantverkarna upplever att det är så enormt mkt missförstånd och fel på kunderna bör man rannsaka sig själva och fråga sig hur bra man är på att förklara för kunderna på ett språk som inte kräver man är i branchen själv, och vad det är man köper egentligen. Sen säger jag inte att det inte finns extrema kunder.

  Men om man då räknar de EXTREMA kunderna jämfört med motsatsen, så lär hantverkarna komma undan med halvdana jobb betydligt fler ggr än de får en extrem kund. Därför tror jag det fuskas mkt, just för att de oftast kommer undan med det...

  Har själv precis genomgått ett nybygge av ett hus. Gick ofärgad in i det och tänkte att detta med byggfusk är nog överdrivet, ville inte ha några förutfattade meningar.

  Men så fel jag hade!!! Det intalas både det ena och det andra för kunden att det är "normalt" o.s.v. Men så fort man gör research själv i frågan, skrapar lite på ytan så inser man att det ljugs och fuskas. Varje gång jag anat oråd har det visat sig vara befogat. Jag har tvingats till besiktningar, hundratals mail, blivit misstrodd o.s.v. för att sedan ha rätt.

  Sen att det är så oerhört svårt att hålla tider och dyka upp när man säger är också helt osannolikt! Man är hemma från jobbet och de dyker inte upp avtalad tid, man får ringa och tjata.

  Men de skäms inte för sig, inte ens när man bevisat felen så TOTALT att de borde ha byxorna så långt nere att de räcker jorden runt, så skäms de eller ber om ursäkt. Likväl som att det verkar helt OK att skita i tider och löften.

  Denna yrkeskår har förbluffat mig, och min tilltro rent generellt till att folk kan det som de jobbar med har rubbats totalt! Jag drar inte alla över en kam, det finns undantag, så även i vårt fall. Men det kan inte vara slumpen att så många av dessa vad jag trodde var "myter" besannades så exakt gentemot det man hört.
   
 6. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: JG

  Av alla människor i sverige finns det ett antal som vill och kan det ena och ett antal som kan det andra , vissa är bra på det ena och andra bra på det, men det är olika betalt för de olika sakerna eller jobben i förhållande till varandra för att komma upp i samma lönsamhet så tex. gör staten så att de som inte kan det andra får råd att köpa det ena till halva priset och så blir det soppa av alltihopa .Detta är genomförbart så länge det finns kapital i hushållen när det börjar sina i plånböckerna så går det inte längre ,enkel matte eller!!!!
  Det finns rötägg i alla branscher kan jag tillägga kanske mer i grov jobben för att samhället format det så och staten hjälper till att få företag att ploppa upp just när arbetstrycket ökar i och med tex rotavdrag.Är själv företagare sedan många år och det är en av de saker en kund bör kolla när han/hon väljer företag som ska utföra jobbet ,kolla även om det finns referenser på andra jobb, att kolla offert mot offert är ju en prestige i sig, gör man då ungefär som i en upphandling att man sätter egna riktlinjer vad som gäller och vad hantverkaren ska luta sig åt för normer så är man rätt säker . Är man även lite mer kritisk i början till alla försäljningstrick och lovord och får med så mycket av vikt som möjligt i den offert man godtar så brukar det bli bra i slut ändan men rötägg finns det alltid och kommer så att vara.
  Kolla runt gott folk innan ni sätter er ned spaden med den mest prisvärda eller bra försäljare som finns mvh JG
   
 7. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: AC

  Hej alla glada muntra läsare !
  Jag är en glad kund som hade bra hantverkare hemma hos mig för detta verkar vara en sida för missnöje och mörka tankar kring hantverkare. Så jag tänkte lätta på stämningen lite och berätta om mina både roliga och duktiga hantverkare vi hade för att sätta in en bergvärmepump ,de gjorde jobbet fint snyggt och städade bort skiten efter sig så det sken i pannrummet efteråt ja lite överdrivet kanske men ändå !!
  Men ett tips är ta reda på om de hantverkare ni tänker leja de har säkert ett bra ryckte om sig och kanske bra referenser i produkt leden också!
   
 8. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: hawkeye

  Mindre påslag på materialet och högre timkostnad. Vad är det för fusk med det. Konkurrensen är fri. Jag kan ju själv välja att köpa materialet också eller hur, men oftast är det inte lönsamt eftersom hantverkarna har bra rabatter, Om jag väljer 5% påslag på materialet är det upp till mig . om jag tar 800 kr i timmen medan konkurrenterna tar 500 är det upp till mig, eller hur.
  Vissa tjänster är reglerade enligt lag.
  tex värmeinstallationer. Fusk är när man försöker tillförskansa sig pengar för jobb som inte utförts, men i övrigtr är det fri konkurrens.
   
 9. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Daniel

  Har både bättre och sämre erfarenheter av hantverkare men mest bättre! Tycker att de flesta anstränger sig rejält för att göra ett bra jobb vilket inte alltid är så lätt hemma hos mig (1800-talskåk med många udda egenskaper). Sen har man blivit utsatt för blåsningsförsök ett par gånger men det är inget som de andra kan lastas för. Bäst hittills har en liten Tranås-baserad byggfirma med killar från Litauen varit, riktigt fint kvalitetsjobb på rimlig tid, höll rent och passade tider enl överenskommelse, skatt & ROT precis som vilken storfirma som helst, inget fusk eller saltade fakturor.
   
 10. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Maria

  Hej!

  Jag har precis renoverat mitt badrum. I avtalet kom vi överens om ett fastpris på drygt under 50.000 efter ROT (offertet specificera att pricet gäller för material (allt från avloppsrör, fogmassa till klinker) och arbete).
  Nu har jag fått fakturan och priset innan ROT är exakt det dubbla beloppet som det är efter ROT. I mina ögon är det fusk eftersom det står ingen information om materialkostnader. Någon expert som kan ge mig tips om hur jag ska reagera på det? Tack!
   
 11. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: ROT&RUT-utnyttjare

  Vill bara tacka alla svenska skattebetalare för att ni betalat hälften av mitt nya kök. Och för att ni betalar hälften av städningen av mitt hus varje vecka. Använder utländsk arbetskraft också så att jag får riktigt mycket för pengarna.
   
 12. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Jocke

  Problemet med överdriven andel arbetskostnad är svårt att komma runt. Det är ju hantverkaren som sätter priset på både material och arbete, och det är inte olagligt att sälja någonting med dålig vinst eller ens med förlust.
  Men nu fick jag en kund som KRÄVER att jag ska påstå att HELA fakturans belopp är arbetskostnad och att han han köpt materialet själv!
  Så det är inte bara hantverkarna som försöker luras för att få in jobben, det är också kunderna som vet att de kan utnyttja systemet för att få jobben för halva priset rätt av!
   
 13. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Inte naiv

  Hade hantverkare som gav offert på 88,000kr, varav 44,000 i rot. Allt blev klart, frid o fröjd. Sen visade det sig att de sökt 44,000 i rot av mig och ytterligare 44,000 i rot från min fru. Eftersom vi inte skulle göra nått mer rotavdrag i år så orkade vi inte bråka.....
   
 14. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Flamman

  Så då fick din hantverkare 132 000? 88 000 från staten och 44 000 från dig?? Och du orkade inte bråka...
   
 15. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: snickarn

  undrar varför ungdomarna inte vill bli hantverkare, ??, kan det vara så att det är jordens mest otacksamma jobb, mkt gnäll och gny,,och jobba gratis helst,, ang rot så kommer sossarna ta bort det som tur är, så slipper man höra att hantverkare skor sig på det,, undrar vilken som tjänar mest på roten, hantverkaren eller kunden?kanske bättre att återgå till svarta polack firmor
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.