Byggahus.se

Rutten syll under garage emot grannens tomt

 1. P
  Medlem Nivå 4
  Allt beror såklart på hur tomten ser ut och vart garaget står, men allt innanför dina tomtrör är INTE automatiskt hemfridzon.
  Det finns tillfällen då det är så men även många tillfällen när det inte är så..

  Beter du dig hotfullt mot grannen så ja då risken stor att polisen kommer på besök men så långe man bara ägnar sig åt sitt panelbyte så tror jag inte polisen är speciellt intresserade ,och sånt trams som att grannen bara står på min mark så läggs det ner innan du hunnit skriva klart anmälan.
  För att det ska gå att driva och vinna som hemfridsbrott så måste nåt mer hänt än att nån står 1 M innanför din tomtgräns.. folk som dom lyckas dömma för hemfridsbrott verkar ju alltid antingen ha genat över tomt utan vettig orsak mer än jäklas eller att man är där och bråkar eller beter sig hotfullt och inte har där att göra. Och vägrar avlägsna sig efter man blivit ombedd att gå..
  Verkar saknas fall där nån blivit dömd för att bara stå 1 M in på nåns tomt och reparera sitt hus eller staket kanske av den enkla anledningen att syftet med att man befinner sig där är olika...

  Men å andra sidan är man ju skyldig att underhålla sin fastighet och dess byggnader och tillbehör så hur ska man kunna göra det utan tillträde, så visst mått av tillträde har man ju troligen redan som ägare av fastighet i tomtgräns..Det är också svårare att åka dit på hemfridsbrott som ägare av grannfastigheten ,men beror såklart på vad du gör.

  Den korrekta lagliga vägen verkar ju vara att tvinga igenom ett servitut för att få fixa väggen...

  Så ja det kanske är olagligt men nästan omöjligt att åka dit på. Vänta tills packet åker på semester och sen gör man alltihopa snabbt och enkelt så dom inte har nån större chans att få in flera anmälningar medans det händer och att man inte behöver fortsätta så man blir tagen på bar gärning. Att i efterhand anmäla det lär bli snabbt nedlagt.

  Bästa är såklart att ha grannens medgivande men en del efterblivna grannar ska ju bråka om allt i onödan. Vill man inte ha folk nånsin på sin tomt så bör man kanske se till att inte köpa en fastighet där det finns byggnader i tomtgräns. och se till att det inte blir byggnader i tomtgräns. köper man en sån fastighet så kan jag tycka att man bör inse att saker i tomtgräns behöver underhåll . så är det bara.
   
 2. G
  Medlem Nivå 3
  Ja, om det finns servitut eller grannen ger dig tillåtelse att få in på tomten är det tillåtet, inte annars.

  Bara för att en polis lägger ner en anmälan för att han förmodligen är lat eller anser sig ha viktigare saker att göra så innebär inte det att det är fritt fram att gå in på grannens tomt hur som helst. Och bara för ett en polis lägger ner en anmälan betyder inte det att alla poliser gör det.
   
 3. G
  Medlem Nivå 3

  Läs vad jag skrev tidigare...det finns inget som heter tomtrör.

  Inom en vanlig villatomt råder hemfridszon, försök bara att förstå och inse det.
  Du tycker en granne är efterbliven för att han inte vill ha dig inne på sin tomt?
   
 4. P
  Medlem Nivå 4
  försök förstå att du har fel. Läs här
  https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hemfridszon/
  Hemfridzonen sammanfaller INTE alltid med vart tomtgränsen ligger.
   
 5. B
  Allvetare · Nivå 10
  Är det så svårt att prata med grannen?
  Man slipper många problem
   
 6. B
  Allvetare · Nivå 10
  • Laddar…
 7. G
  Medlem Nivå 3
 8. M
  Medlem Nivå 5
  En polis sa att han la ner 100 anmälningar i veckan.Han tog bara upp brott som gav fängelse.
   
 9. G
  Medlem Nivå 3
  Anmäl den polisen till hans chef, han bryter ju uppenbarligen mot lagen och borde inte få jobba som polis...
   
  • Laddar…
 10. M
  Medlem Nivå 5
  Han var polischef
   
  • Laddar…
 11. P
  Medlem Nivå 4
  Det jag försöker förklara här är att det är inte säkert att du även om du befinner dig på grannens mark 1M innanför tomtgräns , så är det inte säkert att du ännu har kommit in i grannens hemfridzon så att hemfridsbrott lagstiftningen inte är så stark ännu...självklart är det bäst att ha grannens medgivande men vi talar väl om eventuella fall där grannen vägrar.

  Allt beror på hur tomterna ser ut hur stor hemfridszonen är och att dom i många fall inte sammanfaller med exakt vart ens tomtgräns går.

  Altså att om man vänder på det så finns det många fall där man kan gå innanför folks tomtgräns utan att ha kränkt deras hemfridzon. och i förlängningen inte utan stor svårighet kan ha gjort sig skyldig till hemfridsbrott.
   
  Redigerat 14 maj 15:23
 12. B
  Allvetare · Nivå 10
  Tja om du hade läst allting så hade du förstått att det beror på en hel del
  Men mycket hänger på storleken. Och hur huset är placerat. Men i de flesta fall är hela tomten hemfridzon.
   
 13. A
  Medlem · Nivå 10
  Jag tror att de flesta som läser tråden tolkar det som att vi pratar om fastigheter i stadsmiljö med relativt små ytor där i princip hela tomterna är hemfridszon.

  Att det inte finns så många i fängelse beror ju på att folk för det mesta kommer överens och hjälps åt.

  Vid varje sån här tråd om grannsamarbete dyker det upp nån som dig. Som har "rätt" och kör över grannar.

  Om du var min granne och gjorde detta...

  Låt mig säga det skulle vara enkelt för mig att bestämma var jag skulle göra min kompost och var det skulle behöva lite extra bevattning på min tomt.

  + en polisanmälan mm

  /ATW
   
  • Laddar…
 14. B
  Allvetare · Nivå 10
  Färskt kogödsel är väldigt mycket näring i:rofl:
   
 15. P
  Medlem Nivå 4
  Såvitt jag vet så försökte vi reda ut hur lagarna runt detta fungerar och vad det är som gäller och vilka saker man eventuellt kan ha lyckats brutit mot nån lag och vad som ev skulle kunna vara påföljden för det. Ur ett rent hypotetiskt perspektiv då ingen av oss bor grannar så ser jag inte riktigt poängen att gå över på personangrepp eller gränsfall på det. För mig får du placera din kompost vart du vill..