Byggahus.se

Rutten syll under garage emot grannens tomt

 1. G
  Medlem Nivå 6
  Nej att du bygger ett garage i tomtgränsen är inte en handling som berättigar dig till att beträda min tomt, alltså finns ingen acceptans. Om du däremot (med min vetskap) beträder min tomt vid flertalet tillfällen för att underhålla ditt garage och jag inte har några invändningar så har jag gett dig acceptans för den handlingen vid de tillfällen och det vore så fall rimligt att anta att jag även kommer göra det i framtiden.

  Problemet du får när jag en dag blir sur på dig är att bevisa att det finns ett sådan "muntligt avtal", då jag givetvis kommer hävda att det aldrig funnits någon sådan överenskommelse och de gånger du gjort underhåll har du (trots starka protester från min sida) ändå varit inne på min tomt när jag inte varit hemma.

  Bara för jag köper en bil av dig, betyder inte det att jag får parkera den på din uppfart, det finns ingen sådan acceptans i köpet av bilen, även om jag hävdar att jag inte har någonstans att parkera den förutom på din uppfart.

  Här är en bra artikel i frågan.

  "Blir du däremot nekad tillträde till fastigheten i syfte att underhålla till exempel ett staket eller en husvägg bör du undersöka om det finns underhållsservitut för fastigheterna. För att se om det finns något servitut registrerat på din fastighet kan du kontakta Lantmäteriet."

  https://nywa.nu/wp-content/uploads/2018/07/Artikel-52-Om-tillträde-till-grannens-fastighet-1.pdf
   
  Redigerat 13 maj 20:15
 2. G
  Medlem Nivå 3
  Kommentarer på artikeln, även fast den har skrivits av en advokat så är den inte korrekt:

  "fastighetsägarens godkännande krävs för tillträde." - Detta stämmer inte om du har ett servitut som anger att du har rätt att beträda grannens tomt.

  "Om du bara tillfälligt behöver tillträda grannens fastighet kan ni skriva ett avtal där din granne upplåter nyttjanderätt till dig. Ett nyttjanderättsavtal är ett avtal mellan berörda fastighetsägare och innebär en rätt för en person att på något sätt använda en fastighet." - Man kan inte skriva ett nyttjanderättsavtal som bara skall gälla under vissa premisser, t.ex. att någon behöver måla en vägg vart femte år. Det är ett servitut man skall skriva. https://www.lantmateriet.se/sv/Fastigheter/Andra-fastighet/Tillgang-till-annans-mark/Nyttjanderatt/

  En bra artikel om servitut:
  https://www.bjornlunden.se/foretagskunskap/servitut__8069
   
 3. G
  Medlem Nivå 6
  Det står i artikeln också.


  "Blir du däremot nekad tillträde till fastigheten i syfte att underhålla till exempel ett staket eller en husvägg bör du undersöka om det finns underhållsservitut för fastigheterna. För att se om det finns något servitut registrerat på din fastighet kan du kontakta Lantmäteriet. Servitutet ger en fastighetsägare rätt att, i visst hänseende, nyttja sin grannes fastighet, till exempel för underhåll, väg, ledning eller brygga.
  Ett servitut ger dig därmed rätt att tillträda din grannes tomt. Viktigt är dock att påpeka att även om det finns ett servitut får inte din granne betungas mer än nödvändigt under den tid som du tillträder dennes fastighet och målar staketet."
   
 4. G
  Medlem Nivå 3
  Precis så det hon skrev först stämmer ju inte "Inom hemfridszonen gäller inte allemansrätten och fastighetsägarens godkännande krävs för tillträde"

  Dock kan det även finnas ett avtalsservitut som inte lantmäteriet känner till så även där har advokaten missat....
   
 5. V
  Medlem Nivå 3
  Nej, men de kan inte säga nej. Alltså du menar att alla som bor i radhus (typ jag) måste montera ner huset innefrån och vända panelen för o måla den? Låter inte ens troligt. Jag säger inte att det bara är och kliva in men med en förvarning
   
 6. P
  Medlem Nivå 4
  Eftersom ni bytt ämne till att diskutera hurvida man får gå in på grannens tomt för att underhålla sin byggnad så undrar jag vad man egentligen kan tänkas göra sig skyldig till om nån skulle få för sig att polisanmäla nåt liknande trams.

  Vi bor ju inte i usa där man skjuter folk som kommit in olovligen på din tomt..

  Så här lär det ju mest bli fråga om att du står på min tomt det får du inte göra utan mitt tillstånd men vad händer sen? troligen inte ett skit för polisen lär väl lägga ner det innan du hunnit skriva klart anmälan ens.. men vad skulle ens kunna funka i lagboken.

  Eller är det bara att kliva av grannens tomt när han gnäller och fortsätta nästa dag han är på jobbet? :)
   
 7. B
  Allvetare · Nivå 10
  Kanske dags att läsa lite mer.
  Grannen har rätt att vägra
   
  • Laddar…
 8. B
  Allvetare · Nivå 10
   
 9. T
  Husägare · Nivå 9
  Det rubriceras mig veterligen som hemfridsbrott. 4kap 6§ brottsbalken.
  Huruvida det blir något av det beror på lite omständigheter. Men om du skulle knata in en dag och bli utkörd av grannen å det bestämdaste, men sen ändå göra om det dagen efter, då skulle det förmodligen bli påföljder.

  Men jag är inte någon jurist.
   
 10. P
  Medlem Nivå 4
  Nej jag är inte heller jurist. därav funderingen.
  hittade detta https://lawline.se/answers/hemfridsbrott-skadegorelse-och-pafoljd

  Sen är frågan om man verkligen är där olovligen om man står där för att laga sin vägg som ligger precis i tomtgräns. Om byggnaden ligger så placerad vad har man då för val om sen grannen väljer att försöka avvisa folk. för den ångrat sig men byggnaden ligger ju ändå i tomtgräns.. Markägaren har såklart rätt att försöka avvisa nån men vägrar man så lär väl polisen få komma och lösa det. vilket dom knappast lär vara så intresserade av att sitta barnvakt åt vuxna människor. särskillt inte om man står där för att byta några plankor på väggen.

  Hemfridsbrott är väl mer för att kunna avvisa oönskade besökare men man är ju inte där som besökare utan som ägare av byggnadens vägg som behöver underhåll.
  Men för att hemfridsbrott ska funka så måste det vara nära huset i det privata området dit inte all din tomt automatiskt räknas. Så ligger garaget längst bort från huset nära vägen och det är öppet ut på vägen utan staket och grejer så räknas det troligen inte som hemfridsbrott trots att man står på grannens mark.

  Hemfridsbrott funkade väl inte för att få bort husvagnsfolk som olovligen campade på nåns mark för huset låg så långt bort så det räknades inte som att all mark man äger automatisk då är det privata området närmast intill huset som kan skyddas av hemfrid.
  Samma med alla äldre gårdar med den lilla grusvägen som går rakt över gårdsplanen , där saknar man också rätt att som husägare hindra folk att passera. trots att dom går 5 M från ens hus mitt på ens tomt.

  så tror lagskyddet inte är fullt så starkt som många tror på sin egen tomt..
  Den privata zonen som behövs för hemfridsbrott är ofta inte hela ens tomt..
  eller att det iallafall inte händer så mycket om du bryter mot det. så länge du inte är där för inbrott eller hota nån eller tjafsa med ditt ex eller liknande där uppsåtet är ont.

  Det beror på en massa omständigheter om man inkräktar på det privata området vid nåns hem om hemfridsbrott kan funka .Att nån står på din mark räcker inte för att det ska vara solklart fall av hemfridsbrott.
   
  Redigerat 14 maj 02:02
 11. A
  Medlem · Nivå 10
  Visst lär du inte bli slängd i fängelse för att ha varit på din grannes tomt...

  Men om ditt syfte var att renovera för att det blivit gammalt/skadat och att slippa göra det igen i närtid kanske man inte ska göra grannen som får göra vad som helst på sin tomt upprörd... livslängden för din renovering skulle kunna minska dramatiskt.

  Kom överens.

  /ATW
   
 12. G
  Medlem Nivå 3
  Hemfridsbrott eller olaga intrång, det är bara att ringa polisen om nån olagligen går in på din tomt. Är stämningen hotfull, vilken den säkert blir om du inte vill ha grannen på din tomt lär polisen komma snabbt och slänga ut din granne och säkert skriva en rapport som hamnar hos åklagaren.

  Skadegörelse kan säkert också bli aktuellt om din granne skadar växer m.m. på din tomt och säkert förekommer hot om grannen står på sig...
   
  Redigerat 14 maj 10:21
 13. G
  Medlem Nivå 3
  Jo hemfridszonen gäller på hela din tomt men inte på hela din fastighet. Du måste skilja på tomt och fastighet, det är inte samma sak....
  T.ex. för en normal villatomt i en tätort så klassas hela tomten som hemfridszon och således kan det bli tal om hemfridsbrott om man beträder tomten utan tillstånd.

  Terrängkörningslagen och miljöbalken kan användas mot husvagnsfolk som campar utan tillstånd på någons fastighet.
   
  Redigerat 14 maj 10:32
 14. M
  Medlem Nivå 5
  Polisen lägger ner.Vet av erfarenhet. Orsak
  man får gå in till grannen. Enligt polisen som
  la ner anmälan.
   
  • Laddar…
 15. A
  Medlem · Nivå 10
  Jomenvisst.

  Men om du tror att du kan gå in på min tomt/fastighet och inte avlägsna dig när jag ber dig utan att hävda att en polis har sagt att du får vara på min tomt och gräva/bygga/renovera då kommer du att få problem.

  /ATW
   
  • Laddar…