Byggahus.se

Riva gamla inbyggnadsgarderober och ersätta med Ikea PAX

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Hej!

  Har ganska nyligen blivit husägare och har inga direkta tidigare erfarenheter av att snickra & renovera. Vissa saker som är självklart för en annan, kan vara helt ny information för mig. Just saying.

  Nåväl. Planen är att riva de gamla inbyggnadsgarderoberna och ersätta med någon modernare lösning med skjutdörrar, exempelvis PAX från Ikea. Högsta måtten jag hittat på dessa är 2,36m vilket innebär att jag får en bit över i ovankant på garderoberna då jag har 2,50 i takhöjd..?
  I dagsläget är det tre garderober i det större sovrummet och endast en till det andra sovrummet. Nu är planen att sätta för garderoben som är på gaveln in till stora sovrummet, och sen sätta en lika stor garderob åt vardera sovrum.


  Mitt största orosmoment i dagsläget är om jag helt fritt kan riva och kapa i väggen som går emellan garderoberna eller om denna är en del av bärande konstruktion? Har knackat och även provborrat i den lilla tvärgåede väggen som delar av garderoberna närmast gaveln på huset och denna är enligt mig väldigt tunn och inte alls robust. Huset är ett enplans tegel med källare, och fackverk som takstolar. Liknar väldigt mycket detta,
  https://www.byggahus.se/forum/threads/inbyggd-garderob-baerande-vaegg.350815/#post-3383735

  Bifogar ett gäng bilder för att förtydliga mitt projekt. Ös på med tips och ideér från er som gjort liknande lösningar, eller om det är något jag bör tänka på osv. Tack på förhand!
   
 2. P
  Medlem Nivå 8
  Har nyligen gjort liknande moment i en lgh. Där gamla masonitgarderoberna var inbyggda i väggen mellan två rum. Blev Dörrar åt ena rummet och skjutdörrar åt andra hållet. Rev försiktigt så jag kunde behålla gipsväggarna och i stort bara skjuta in pax fick öppna lite uppåt. Limmade o skruvade befintligt gipsvägg i stommarna. Biten ovan stomme o tak (248 takhöjd) tapetserade ihop med övriga rummet. Inget man tänker på.
   
 3. M
  Medlem Nivå 2
  Tusen tack för ett så bra och välformulerat svar. Du har inga bilder på slutresultatet? Hade varit jättekul att se!
   
 4. P
  Medlem Nivå 8
  jodå. det kan jag ladda upp snart
   
 5. J
  Medlem · Nivå 23
  I ett enplanshus med fackverkstakstolar är normalt inga mellanväggar bärande. Eftersom det är ett 50/60-talshus kan det finnas skäl att kontrollera fackverkets dimensioner samt att vinden inte används för annat än blygsam förvaring.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem Nivå 2
  Wow vad snyggt! Tack så jättemycket för bilderna, de kommer vara till stor hjälp då det är ungefär likadant jag tänkt göra. Grymt!
   
 7. P
  Medlem Nivå 8
  Ja ett litet lätt uppsving. Även med tanke på inredning och funktion.
   
 8. M
  Medlem Nivå 2
  Vart vänder man sig till för att räkna på fackverkets dimensioner och vad bärigheten är? En arkitektbyrå?
   
 9. J
  Medlem · Nivå 23
 10. M
  Medlem Nivå 2
 11. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Husägare · Nivå 8
  Du behöver nog inte oroa dig för takstolarna. Bygger du bara väggar så som du tänkt bär de upp taket på samma sätt som innan även om en del blivit förskjuten.