Byggahus.se

Renovering av skorsten, BR-vem betalar?

 1. L
  Medlem · 6 inlägg

  limpan

  Medlem
  Vi har sålt vår BR. Några veckor efter kontraktskrivning kollades skorstenen till öppna spisen. Det visar sig att den läcker och det blir eldningsförbud om den inte lagas. vem står för kostnaden? Föreneningen eller ägaren? Detta kom upp efter att vi skrivit kontrakt och vi visste inget om detta innan. Om det är ägaren som ska betala måste vi stå för detta om inflyttning skett vid renoveringen eller är det de nya ägarna som ska betala? Det bästa vore ju om föreningen stog för kalaset...
   
 2. C
  Medlem · 10 257 inlägg

  Re: Renovering av skorsten, BR-vem betalar?

  Skorstenen tillhör naturligtvis fastigheten och ligger därmed inom föreningens ansvarsområde.
  Om den öppna spisen är en ren trivselinstallation så har dock föreningen knappast någon skyldighet att tillhandahålla en fungerande rökkanal, och kan besluta att det skall lämnas utan åtgärd = eldningsförbud.
  Att medlemmen då går in och erbjuder sig att finansera tätningen förändrar ju naturligtvis läget, och jag skulle vilja påstå att det normalt är så det går till, iallafall om det är enstaka kanaler det är frågan om.
  Om du precis har sålt bostadsrätten så har du inget ansvar alls. Dels eftersom en bostadsrätt säljs i befintligt skick, och dels därför att skorstenen som sagt inte ligger inom medlemmens ansvarsområde.

  /C
   
 3. T
  Anonym

  TN-Funkis

  Anonym

  Re: Renovering av skorsten, BR-vem betalar?

  Om detta inte har avhandlats i föreningens protokoll vid årsmötena, är BRF fullt ansvarig för rökgången (begär utdrag av BRF-protokoll om dom inte tar ansvaret). Köparen har undersökningsplikt och det ska då stå villkorat i köpekontraktet att säljaren förbinder sig att kontrollera rökgångar innan ägarbyte sker, och hur en ev reparation då ska räknas av. I ditt fall går du fri, köparen får då ge sig på BRF-föreningen. Det finns här också en risk att rökgången delas uppe på taket med andra lägenheter (s.k fläktansluten röksystem) vilket då kan bli extra dyrt då det inte längre är tillåtet ( gammal standard, förekommer flitigt i typ funkishus som nu utgått).
  Annars är billigaste alternativet för köparen att dra s.k "rostfri slang" (inox) i den gamla rökgången (c:a 850-1000:-/m). Detta problem förekommer ofta i Stockholm.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.